Elvették az évszámokat tartalmazó atlaszt a diákoktól egy budapesti gimnáziumban

Adják le a kronológiát tartalmazó atlaszt, mert ezt mégsem használhatják - ezt kérte az egyik budapesti gimnázium tanára a középszinten érettségizőktől.

Forrás: Túry Gergely

"A vizsga elkezdése előtt mindenkinél ellenőrizték az atlaszokat is, elsősorban azért, hogy ne legyen beleírva semmi" - mondta az Indexnek az egyik érintett diák. Elsőre nem volt semmi baj azzal, hogy mindenki a régebbi, kronológiás atlaszt akarja használni, amit a Mozaik Kiadó adott ki. El is kezdődött az írásbeli vizsga, kb. fél óra elteltével azonban váratlan fordulat történt. Bejött egy másik tanár a terembe, és azt mondta: mindenki adja le a kronológiát tartalmazó atlaszt, azt mégsem használhatják, csak az új kiadásút, amelyben nincsenek évszámok.

hirdetés
hirdetés

Update:

Egy zalaegerszegi iskolában is elvették a kronológiát tartalmazó atlaszt a diákoktól az érettségin

Nemcsak egy budapesti, hanem egy zalaegerszegi iskolában is elvették a kronológiát tartalmazó atlaszt a szerdai történelemérettségin - erről számolt be az Eduline-nak egy diák. Pedig rendelet szól arról, hogy a 2018-as tavaszi érettségin a "régi", évszámokat tartalmazó atlaszokat is használhatják a diákok.

Pedig ahogy arról mi is beszámoltunk, a jogszabály idén megengedi az évszámokat is feltüntető atlasz használatát, az ország legtöbb gimnáziumában így is érettségiztek a diákok. Az érettségi elnökök számára kiadott idei hivatalos tájékoztató is idézi a vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet 3. §-át, amely szerint:

 A 2017/2018. tanév vizsgaidőszakaiban az érettségi vizsgán az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2017/2018. tanévi vagy azt megelőző tankönyvjegyzékeken szereplő középiskolai történelem atlaszok is használhatóak.

Erre a Történelemtanárok Egylete is felhívta a figyelmet. "A TTE az utóbbi napokban számos megkeresést kapott, ezért megerősítjük: a hatályos jogszabály szerint az idei történelemérettségin bármely, kronológiát is tartalmazó történelematlasz alkalmazható" - írta a Történelemtanárok Egylete, amely többször kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), tisztázza, pontosan milyen atlaszokat használhatnak a történelemérettségin a diákok, és milyeneket nem.

Atlaszkáosz: tavaly baj volt az atlaszokkal

Tavaly más szabályok vonatkoztak a töriérettségin használható atlaszokra: a rendelet engedélyezte a magánkiadók atlaszait, de nem mindet, csak a 2015/2016-os tankönyvjegyzékben szereplőket. Ez azonban sok helyen gondot okozhatott, ugyanis a diákok egy része régebbi kiadású atlaszt használt, és sok iskola könyvtárában is csak ilyeneket találtak a tanárok.

Az elterjedt atlaszok közül a Cartographia Tankönyvkiadó a CR-0008 és CR-0080 kódszámú atlaszának használatát nem engedte meg meg a rendelet, és ez - mint kiderült - okozott kínos meglepetést.

A középszintű töriérettségi összes esszéfeladatának megoldását itt találjátok.

Itt ellenőrizhetitek, jól oldottátok-e meg a rövid feladatokat.

A töriérettségiről itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat.

Kádár János beszéde és Lázár János városa a töriérettségi feladatai között.

Nyilasuralom, KGST-országok, etnikai változások a töriérettségi második részében.

Könnyű feladatsort kaptak töriből az érettségizők, de egy-két kérdés becsapós lehet.

Pánik, piros atlaszok, kabalaállat: így indult a töriérettségi.

Egyes panaszok szerint ugyanis a rendelet nem jutott el minden érintett diákokhoz, sőt még tanáraikhoz sem minden esetben. Egyik olvasónk például arra panaszkodott, hogy csak a töriérettségi reggelén szembesültek azzal, hogy a náluk lévő atlaszt nem használhatják, helyette az iskola birtokában lévő, állami kiadású, számukra teljesen ismeretlen atlaszt forgathatták a vizsga alatt.

Melyik a legjobban használható atlasz?

Éppen az az atlasz, amelyet az Index információi szerint a budapesti gimnáziumban elvettek a diákoktól. Kiss János, a Studium Generale történelem szekciójának vezetője az Eduline-nak korábban azt mondta, a Mozaik Kiadó piros atlasza az, amelyik a leghasznosabb, ebben van a legtöbb információ. "A piros mozaikos atlasz középszinten rengeteg mindenre jó. Abból nagyon sok mindent ki lehet nézni. Talán ezért sem szokott ott lenni a bizottságnál, hiszen túl sok segítség szokott ez lenni az érettségizőknek, túl sok ábra meg kronológia van benne" - mondta Kiss János, hozzátéve, "ezt az atlaszt egyrészt nagyon nehéz is beszerezni, inkább már kézről kézre jár. Azt javaslom, hogy érdemes eggyel korábban érettségizett évfolyamot megkérdezni, hogy van-e náluk. Írásbelin nem vehetik el, de szóbelin, ha úgy van, akkor szólhatnak, hogy azt inkább ne, és akkor adnak sajátot".

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X