Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Szakgimis érettségi botrány: lemondott a tételkészítő bizottság elnöke

Újabb fejezet a kötelezővé tett szakgimis szakmai érettségi botrányában.

Forrás: Fülöp Máté

Lemondott a szakgimnáziumi érettségiken szereplő tételeket készítő bizottság vezetője - idézi az Index a mai Magyar Időket.

hirdetés
hirdetés

Az ágazati komplex szakmai érettségi írásbeli vizsgákon az átlagosnál jobb eredményt értek el a diá­kok, de a gépészetvizsgán nem ez volt jellemző, ráadásul a feladatsor is hibás volt - közölte a lappal a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Baj van a szakmai érettségivel? A Tanítanék és a TASZ segít a diákoknak

Segítenek fellebbezni, ha valaki szabálytalanságot lát. A Tanítanék mozgalom és a TASZ azoknak kíván segíteni, akik 2017-ben szakgimnáziumban érettségiztek, és méltánytalannak, problémásnak vagy akár jogsértőnek találják az érettségi vizsgájukat. Az érettségi döntést követő 5 napon belül lehet fellebbezést benyújtani az eredményt ellen. A szóbeli esetén még a vizsga napján kihirdetik az eredményt.

A gépészeti ismeretek érettségi feladatsora ugyan mindenben megfelelt a kerettantervnek, de a korábbi szakmacsoportos érettségihez képest a tételkészítő bizottság a hangsúlyt máshova helyezte, ez okozhatta a gyengébb teljesítményt. A gépészetvizsgán nem lehetett függvénytáblázatot használni, mert az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló rendeletben ez nem szerepelt. Az NGM ezek alapján javaslatot tesz a használható segédeszközök felülvizsgálatára.

Az érintettek és az oktatási ombudsman is felszólalt az idei kötelező szakgimnáziumi szakmai érettségik ellen. A diákok csak négy hónappal a vizsgák előtt tudták meg, miből kell vizsgázniuk. Ráadásul sok intézményben a tanárhiány miatt elmaradtak órák a négy év során szakmai tárgyaikból.

hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X