Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ausztriai egyetemek tandíj nélkül: itt az összes infó a felvételiről

Milyen az osztrák felsőoktatás? Mennyibe kerül egy félév? Itt találjátok a legfontosabb infókat az ausztriai továbbtanulásról.

Milyen az osztrák felsőoktatási rendszer?

Ausztriában is bevezették a bolognai rendszert, tehát az alapképzést követően jelentkezhettek mesterképzésre, így már az érettségi után kimehettek tanulni, de egy magyar alapdiplomával is jelentkezhettek Ausztriába.

hirdetés
hirdetés

A legtöbb egyetem Bécsben van, de Grazban, Linzben, Innsbruckban és Salzburgban is találhattok jó intézményeket. Az osztrák rendszer különbséget tesz a kutatóegyetemek és a főiskolák (Fachhochshule) között: míg előbbiekben inkább elméleti képzést kínálnak, utóbbiakban gyakorlati képzés folyik, legalább féléves szakmai gyakorlattal - írja az Engame.

Milyen nyelven oktatnak?

A legtöbb képzést természetesen német nyelven indítják, de akadnak angol nyelvű szakok is. Ezek általában mesterképzések, de egy-két alapszakot is találhattok, például a bécsújhelyi Fachhochschule Wiener Neustadton vagy a bécsi Webster Universityn, mesterszakokat pedig a Wirtschaftsuniversität Wien is indít.

Forrás: Filep István

Mennyibe kerül az ausztriai tanulás?

A német nyelvű képzések ingyenesek, csak a 17,5 eurós regisztrációs díjat kell befizetnetek a hallgatói önkormányzatnak szemeszterenként. Az osztrák állam az alapképzésre nyolc, a mesterképzésre pedig hat szemesztert biztosít ingyen, tehát a képzési időből egy évvel csúszhattok ki, utána viszont már fizetnetek kell, alapképzésen félévente 363,36 eurót.

A nem állami fenntartású intézményekben és az angol nyelvű képzéseken általában van tandíj, ráadásul sok másban, például a felvételi kritériumokban is különbözhetnek az állami intézményektől.

Milyen képzések közül választhatok?

A képzési kínálat legalább olyan széles, mint itthon, körülbelül hetven intézmény ezernél is több szakja közül választhattok, a gazdálkodási és menedzsmenttől az informatikai képzéseken át a logopédiáig. A főiskolák listáját itt, az egyetemekét pedig itt találjátok, ezen belül kereshettek képzéseket szakterület alapján is.

Van felvételi?

Változó. Az elmúlt években felvételi nélkül lehetett bekerülni az állami intézményekbe, a többszörös túljelentkezés miatt azonban több helyen bevezették a felvételit. Van, ahol csak felvételi elbeszélgetést tartanak, máshol, például az orvosi szakokon egészen komoly elvárásoknak kell megfelelnetek, vagy emelt szintű érettségit kell felmutatnotok bizonyos tárgyakból. Külföldi továbbtanulás: ezeken a szakokon szervez felvételit a Bécsi Egyetem.

Ezen kívül elvárás a középfokú (B2-es) nyelvvizsga vagy valamilyen más, nyelvtudást bizonyító papír. Átmennétek a Goethe Intézet nyelvvizsgáján? Most kideríthetitek.

Van, ahol a felvételinél nem ér véget a kiválasztási eljárás: le kell tennetek a STEOP vizsgát. Ezt körülbelül 15 kreditnyi, tehát 3-4 egyetemi, főiskolai tantárgyból szervezik, és a további vizsgázás előfeltétele. Ha ezen nem mentek át, nem folytathatjátok tanulmányaitokat az adott szakon.

Milyenek a kollégiumok, mennyibe kerülnek az albérletek?

Ez természetesen nagyban függ attól, melyik városban éltek. Az árak Bécsben jóval magasabbak, mint a kisebb városokban. A bécsi kollégiumokról azt kell tudni, hogy az egyetemektől, főiskoláktól függetlenül működnek, ide külön kell felvételiznetek. Érdemes már tavasszal jelentkezni, de legkésőbb augusztusban el kell intéznetek a lakhatási ügyeket, szeptemberben ugyanis már alig vannak helyek (a tanítás októberben kezdődik).

A Magyar Diákok Egyesületének (MDE-VUS) adatai szerint Bécsben a kollégiumra havi 200-300 eurót kell költeni. Persze lakhattok közös albérletben is (Wohngemeinschaften, "WG"), ilyenkor több hallgatóval oszthatjátok meg a lakást, és így az albérlet és a rezsi ára is jóval alacsonyabb, havi 150-350 euró között mozog.

Mennyibe kerül egy hónap?

Bécsben a közlekedésre félévente 75 eurót kell költenetek, a szolgáltatásokért viszont a magyarországi árak többszörösét is elkérik. Az MDE-VUS szerint összességében havi 600-800 euróból meg lehet élni, a Study in Austria számításai szerint viszont 850-1000 euróra lesz szükségetek.

Vállalhatok munkát külföldön? Milyet és mennyiért?

Diákmunkát kétféle módon, bejelentett, állandó munkaviszonnyal, illetve úgynevezett Honorarnote alapú munkával végezhettek. Utóbbi egy alkalmi munkaviszony, amiért a magánszemély számlát állít ki, és egy bizonyos összeg fölött adózik utána.

A bécsi átlagkereset havi 1250 euró. A minimum órabér 5-6 euró, de átlagosan 7-8 eurót fizetnek, a 9-10 eurós órabér pedig már elég jónak számít. További részleteket itt találtok.

Milyen egyéb juttatások, ösztöndíjak vannak?

Szociális támogatást (Stipendium) csak akkor kaphattok, ha valamelyik szülőtök Ausztriában dolgozik, vagy osztrák középiskolában érettségiztetek. Ezzel havi 5-679 eurós ösztöndíjat kaphattok. A tanulmányi ösztöndíj (Leistungsstipendium) szociális helyzettől független, bárki megpályázhatja, akinek az átlaga 1,80 alatti, illetve minimum 30 kreditet teljesít félévenként.

Külföldi egyetemek tandíj nélkül: így szerezhettek diplomát ingyen. Bővebb információkért nézzétek meg az osztrák egyetemeken hallgató magyar diákokat tömörítő MDE-VUS honlapját, vagy az angol nyelvű Study in Austria honlapot.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X