Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Itt a teljes lista: így változnak az érettségi szabályai 2014-ben

3

Szigorítottak az előrehozott érettségi szabályain, több szakhoz kell emelt szintű érettségi, kevesebb tantárgyból lehet vizsgázni - így változnak az idén az érettségi szabályai.

Vége az előrehozott érettséginek

Utoljára a 2013-as őszi érettségin lehetett előrehozott vizsgát tenni valamennyi tantárgyból, 2014. január 1-től kizárólag informatikából, latinból és élő idegen nyelvekből lehet előrehozott érettségire jelentkezni, csak a májusi-júniusi vizsgaidőszakban. Fontos: ha az előrehozott érettségi nem sikerül, csak a középiskolai tanulmányokat lezáró "rendes" érettségi időszakban lehet javító vagy pótló vizsgára jelentkezni.

hirdetés
hirdetés
Forrás: Túry Gergely

Eddig már a 10. vagy a 11. osztály végén vizsgázhattak a középiskolások azokból a tantárgyakból, amelyeket az utolsó évfolyamokon nem tanultak, illetve azokból, amelyekből eléggé felkészültnek érezték magukat - általában idegen nyelvből, informatikából vagy természettudományi tárgyból. A szigorítással több ezer diák jár rosszul: 2011-ben 40 ezer, 2012-ben pedig 38 ezer diák  - az őszi vizsgaidőszakban például a jelentkezők több mint fele - választotta ezt a vizsgatípust.

Kevesebb tantárgyból lehet vizsgázni

2014-ben már nem lehet érettségizni ábrázoló és művészeti geometria, magyar népzene alapjai, hangtani és akusztikai ismeretek, illetve hangkultúra tantárgyból. A maradék két művészeti tárgy - a művészettörténet és a népművészet - választható közismereti vizsgatárgy lesz. Az utazás és turizmus közismereti vizsgatárgyból csak hatodikként, az öt kötelező, illetve kötelezően választandó tárgyon felül lehet érettségizni.

A legfontosabb infók a 2014-es felvételiről

Pontszámító kalkulátor (alapszakos)

A 2014-es pontszámítási szabályok

Mesterszakos pontszámítási szabályok

A 2013-as ponthatárok

A 2014-es felvételi szabályai

Mennyit kell fizetni a legnépszerűbb mesterszakokért?

Mennyibe kerül egy félév a tizenhat népszerű szakon?

A tizenhat népszerű szak 2014-es ponthatára

Így kell használni az e-felvételit - lépésről lépésre

A 2013/2014. tanév május-júniusi vizsgaidőszakától megszűnnek a nemzetiségi nyelvi érettségi vizsgák is: a diákok az adott nemzetiség nyelvéből mint idegen nyelvből jelentkezhetnek ugyan érettségire, de azzal a megkötéssel, hogy a középszintű szóbelin a nemzetiségi nyelvet tanulók számára készített tételsorba a nemzetiségi ismereteket is be kell építeni.

Több szakon lesz kötelező az emelt szintű érettségi

A 2014-es felvételin több szakra csak akkor kerülhettek be, ha egy vagy két tantárgyból emelt szintű érettségit tesztek. Néhány szakon - ilyen például az általános orvosi vagy a fogorvosi - két emelt szintű vizsga kell, több társadalomtudományi, jogi, bölcsészettudományi, műszaki, agrár- és gazdasági képzésen pedig egyet írtak elő. Itt a teljes lista.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés

Hozzászólások (3)

@[email protected]@b

Borzalom ami az egyetemeken zajlik! A tananyagot nem tudom ki állítja össze, de bizonyos képzésekben semmi használható tudást nem ad. Viszont ami nem kell, abból rettenetes mennyiség, pofára vizsgáztatás, és bicskanyitogató sztorik özönével találkozunk. Hogyan lehet úgy képezni szakembert, hogy köze nincs annak amit évekig nagyon drága pénzen tanulnia kell, ahhoz, amit használnia kell a mindennapokban? Nagyon nagy átalakulásra van szükség a felsőoktatásban!

centicent

Videokamerával fel kellene venni minden vizsgát, és 2 hétig kb. megtartani, hogy ha felmerül panasz, akkor azonnal látni lehessen, hogy ki volt a hibás.
Ma már elég egy laptop, nem kell semmi extra ehhez.

És az oktatók, ha jogos a panasz, azonnal fizetéslevonást,annyiszor, ahányszor hibáztak, és ha mondjuk x-szer megesik egy tanévben, akkor elbocsátást kapjanak.

Rögtön nem mernének szemtelenkedni a hallgatókkal.

centicent

az oktatás minőségi színvonala, a tanárok naprakész tudása, pedagógiai magatartása attól nem fog semmit sem változni, hogy a diákoknak egyre nehezebb bejutni egy olyan felsőoktatási intézménybe, ahol a szivatás felsőfokon folyik tovább.
A vizsgákon nem azt kérdezik, amit a másik tanár tanított, általában más állítja össze a vizsgakérdéseket, és máris elégtelen a jegy.
Vagy azt mondja a tanár, hogy ő ezt tudni kell, hiába a bizonyíték, hogy az nem volt kiírva a tételek között, mégis neki van igaza minden esetben...
Folyik ez a jó játék már nagyon sok éve.
A tanárok ettől felsőbbrendűséget és magabiztosságot próbálnak kicsikarni, pedig ha kicsit is érdekeltté lennének téve, nem így tanítanának...

Nem ám attól nehéz egy diploma megszerzése, hogy milyen nehezen vettek oda fel valakit.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X