Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Diákok százai cselezték ki a felvételi szigort: egyre többen tanulnak Ausztriában

2

Néhány év alatt majdnem duplájára nőtt az osztrák egyetemeken tanuló magyar diákok száma: míg 2004-ben még csak 1141-en, 2012-ben már 1916-an végezték tanulmányaikat Bécsben, Grazban és más osztrák városokban.

Forrás: MDE
hirdetés
hirdetés

Az Ausztriában tanuló magyar hallgatókat összefogó Magyar Diákok Egyesülete - Verein Ungarischer Studierender friss adatai szerint a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a Bécsi Egyetem, ahol 2012-ben 146 magyar elsőéves kezdte el tanulmányait, de sokan jelentkeztek a gazdasági szakokat indító Wirtschaftuniversitat Wien és a Salzburgi Egyetem képzéseire is.

Forrás: MDE

Az osztrák egyetemeken gyakorlatilag ingyen, 17 euróért tanulhatnak a külföldi hallgatók, a felsőoktatási intézmények elfogadják a magyarországi érettségit, nincsen hallgatói szerződés, és néhány szak kivételével még felvételizni sem kell. Igaz, az első vizsgaidőszakban a rosszul teljesítőket kiszórják, ezért csak biztos németnyelv-tudással érdemes nekivágni. Egyre több érettségiző felvételizik külföldi egyetemre a vezető budapesti gimnáziumokból, van olyan iskola, ahol a végzősök több mint harminc százaléka tanulna tovább külföldön - cikkünket itt olvashatjátok el.

hirdetés

Hozzászólások (2)

Hegedűs Sándor

Fantasztikus! Ezek az osztrákok még ma is okosabbak (milyen jó lenne velük együtt lenni), mint a magyar feudális viszonyokat visszasíró bugris magyar arisztokraták (oligarchák), akik azt gondolják, ha valaki fiatal az hülyébb is mint ők! Tanulatlan falusi első generációs értelmiségi, azt gondolja, hogy az értelmes magyar ifjak nem találják fel magukat! Hát majd öregségükre egyedül maradnak, ha az utolsó is kezd kihalni, ne felejtse kapcsolja le a villanyt!

Kiss Tiborné Katika

Semmi meglepő nincs benne, az 1984. évi 27. törvényerejű rendelet még érvényes. A Magyarországon kiadott régi érettségiket hazánkban nem fogadja el az Oktatási Hivatal, sem az EMMI. Hiába érvelnek a magyar állampolgárok, hogy bele van írva, hogy felsőoktatásban felvételi jelentkezésre jogosít, ha a fejlécre az van írva, hogy "képesítő". Ausztriában elfogadják az ilyen bizonyítványokat a felsőoktatásban a nemzetközi egyezmény alapján.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X