Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Megállapodtak: minden szakon lesznek állami ösztöndíjas helyek 2013-ban

6
Forrás: Horváth Szabolcs

Lesznek államilag finanszírozott helyek azon a tizenhat szakon is, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni - erről állapodott meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája csütörtökön Budapesten.

hirdetés
hirdetés

Balog Zoltán a mintegy két és fél órás egyeztetés után újságíróknak elmondta: azt, hogy hányan tanulhatnak majd állami formában ezeken a szakokon, ponthatárral határozzák meg. Ezeket a ponthatárokat hétfőn hozzák nyilvánosságra. Előzetesen azt mondta: annak érdekében, hogy valóban a legjobbak kerüljenek be ezekre a szakokra, a ponthatárok várhatóan magasak lesznek.

Ha az érettségi miatt esetleg mégis nagyon alacsony számú hallgató kerülne csak be ezekre a képzésekre, a miniszter azt ígérte, törekszik rá, hogy a 240 pont feletti eredményt elértek arányában - 10-20 százalékban - mégis helyet kapjanak a diákok. 

Arról, hogy van-e elegendő kapacitás a felsőoktatási intézményekben, azt mondta: a kapacitásokat az egyetemeket határozzák meg, de erről is lehet tájékozódni a felvételi eljárás során. Aki ebbe belefér, és eléri a 240 pontot, az természetesen be fog jutni - mondta Balog Zoltán, aki kitért arra is: a jövőre nézve ragaszkodnak ahhoz, hogy vannak olyan szakok, ahol nem kell, hogy állami ösztöndíjas helyek legyenek. Kiemelte: középtávon át kell tekinteni a képzési kínálatot, hogy világos legyen, mely szakokat tart az állam támogatandónak.

Jelezte: hétfőn részmegállapodást írnak alá a HÖOK-kal, majd a hét folyamán a finanszírozás témájában tárgyalóasztalhoz ülnek a rektori konferenciával is. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke úgy fogalmazott: fontos mérföldkőhöz érkeztek azzal, hogy a kormány elfogadta javaslataikat, és minden szakon lesz már 2013-ban állami ösztöndíjas férőhely. Jelezte: a továbbiakban a részleteken dolgoznak.

Hangsúlyozta: egyelőre részmegállapodás született, és számos kérdésben még egyeztetniük kell, ami várhatóan nem lesz konfliktusmentes. Az egyeztetés előtt tárgyaltak az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórummal, és az egyeztetés a jövőben is folyamatos lesz - fűzte hozzá.

Kérdésre válaszul elmondta: vizsgálják annak lehetőségét, hogy a hallgatói szerződést hogyan lehet átalakítani. Konkrétumokat egyelőre még nem tudott mondani, jelezte, hogy tárgyalási pozíciójukat befolyásolja az uniós pilot-eljárás is. Mint mondta, a tavasszal kezdődő átfogó egyeztetési sorozatnak külön pontja lesz a felvételi eljárás rendje.

A miniszter azt mondta: azt vállalták, hogy ha módosul a hallgatói szerződések tartalma, akkor ez visszamenőleg is érvényes lesz azokra, akik tavaly ősszel kötöttek ilyen szerződést. Azt szeretnék ugyanakkor, ha lenne egy konkrét írásos szövegjavaslata a hallgatóknak, és akkor tudnák, miről is beszélnek - közölte.

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:

Boribonróka

Ezt a Károly Róbert honlapján találtam.

HOGYAN TÁMOGAT TÉGED A FŐISKOLA?

Képzések minden szinten – piacképes végzettség
A főiskolán 12 féle felsőoktatási szakképzés, 14 féle alap- és 4 féle mesterképzési szak közül választhatnak hallgatóink. Ezen szakok mellett párhuzamosan kiegészítő szakképesítést szerezhetsz a főiskolán folyó felnőttképzési kínálatnak köszönhetően. Felsőfokú tanulmányaid befejezésével, piacképes tudással léphetsz a munkaerőpiacra. Pályakövetési kutatásaink adatai szerint a Károly Róbert Főiskolán végzett hallgatók túlnyomó része munkahellyel rendelkezik.

Kiemelkedő idegennyelvi képzés – használható nyelvtudással az Uniós munkaerőpiacon
90%-ban térített utazási bérlettel friss érkezés a szeptembertől 10 órától kezdődő konzultációkra, órákra! EU-s pályázatból támogatott 90 órás informatikai, vagy nyelvi képzés. A csoportok összeállításánál figyelembe vesszük a jelentkezők tudásszintjét és igényét. Felsőbb évfolyamon egyes szakmai tárgyak oktatása idegen nyelven történik. A főiskola akkreditált nyelvvizsga központként is működik.

Gyakorlati tudás – előny az elhelyezkedésnél
Hallgatóink a magas szintű elméleti oktatás mellett széleskörű tapasztalatokat szereznek leendő szakmájuk gyakorlati vonatkozásairól. A Károly Róbert Főiskola tanszállodája, tanüzeme, laboratóriumai, befektetői klubja, arborétuma, kertészete, kutatóintézetei egyedülálló képzési hátteret biztosítanak. Diákmunka és gyakorlati hely az első éveseknek.

Európai színvonalú, kimagasló technikai felszereltség
a hatékony tanuláshoz és a szabadidő eltöltéséhez Speciálisan felszerelt előadók, több száz számítógép, 26.000 kötetes könyvtár, ingyenes internet (wifi), 3 csillagos diákhotel (kollégium), több mint 10 féle ingyenes sportolási lehetőség.

Boribonróka

Ja, mindenhol lesz. Csak hány ilyen hely lesz? És mondjuk a suli, tud-e kompenzálni valamit azok felé, akik fizetősek lesznek. Annyi variáció van már! De vidéken, vagy olyan képzésnél, amit a hallgató azon a főiskolán képzel el mi a helyzet? Én például nem szeretnék átmenni az ország másik végébe, ha nekem mondjuk Gyöngyös a kézzel fekvő.

CyberPunk

Ez egy látszatsemmi. Az iskolában rövidítették a laborokat, összevontak nagycsoportos elméleti órákat. A tanárok óraszámának/visszaminősítésének semmi köze nem volt a tanár képességeihez, csakis kizárólag a statisztikák alapján történt (fokozat szerint, de érthető az iskola részéről, mert ez alapján rangsorolják, a legjobb szakember pedig nem jelenti a legjobb tanárt).
Három éve 180 milliárd, most meg 130 milliárd a felsőoktatás költségvetése. Az összes többi, hogy itt van keretszám itt nincs csak bújócska. 1-2 milliárdról tárgyalunk, mikor 50 milliárd hiányzik? Most az a nagy engedés, hogy lesz állami hely (valszeg ugye a többi rovására) ezeken a szakokon? Mi ebben az eredmény?

egy kis extra, főleg a vége a durva:
http://www.hir24.hu/belfold/2013/01/17/hoffmann-vegyen-a-tanar-kretat(1)/~~fokusz

Mage Andy

http://endresy.blogspot.hu/2013/01/balog-reszmeghatralasa-a-diakokkal.html

Wenger

István Kovács.
Gratulálok, ülj le, egyes!

István Kovács

És mi a garancia arra, hogy Balog be is tartja a szavát? Csak néhány példa a közelmúltból amikor ez nem sikerült a kormánynak: pedagógus béremelés, bankadó eltörlése.

Orbán Viktor szava is kevés lenne most már. Egy törvény elfogadásáról nem is beszélve, amit a parlamenti 2/3 bármikor megváltoztathat.

Új hozzászóláshirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X