Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Problémás feladatok a magyarérettségin: melyik a jó válasz?

47

A középszintű magyarérettségi hivatalos megoldását itt nézhetitek meg.

Az emelt szintű magyarérettségi javítókulcsát pedig innen tölthetitek le.

hirdetés
hirdetés

Ahogy többen is jeleztétek, több feladatnál nem egyértelmű, hogy melyik a jó válasz. Szaktanárok segítségével összegyűjtöttük a problémás kérdéseket.

A 3. feladat esetében a ”Kitől származhat a szöveg?” kérdés nem egyértelmű: melyik szöveg? Az idézetre kérdez rá, amely valóban Shakespeare-től vagy egy későbbi, magyar szerzőtől? Ennél nincs utalás a szövegben Kosztolányira.

A szövegértési feladatsor megoldását itt nézhetitek meg

A szövegalkotási feladatsor megoldási javaslatait itt nézhetitek meg.

A másik kérdéses a 7. feladat „Táncsics Mihály akár több idézettel is szerepelhet, mint Petőfi” állítása, hiszen mindkettő (igaz-hamis) megindokolható.

Probléma lehet még az 1. feladat számozásával. A rádióinterjú említésekor nincs szó arról, hogy már az antológiáról beszélt volna, ezt a tézist a 2. feladat is gyengíti, ott ugyanis nem említenek konkrét évszámot. Az Oktatási Hivatal kedd reggel 8-kor hozza nyilvánosságra a hivatalos megoldókulcsot, akkor külön beszámolunk majd a pontot érő válaszokról.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (47) , melyek közül a legfrissebbek:

eszter0316

egyetértek Novák Anettel és a többi normálisabb emberrel....végig kellett olvasni a szöveget és lehetett értelmezni.ezt bizonyítja hogy sokan "képesek" voltak erre...nem tudom mi a probléma..nehéz beismerni ha valami nem sikerült??hát ez van..én is benéztem a matekot..kész.beismerem.nagyon remélem hogy semmit nem változtatnak a megoldókulcsot mert az nem lenne fair azokkal szemben akik valóban meg tudták oldani a feladatot..szánalom ez az egész hogy mindenki itt vergődik.felháborító...

arankasz

http://www.fovarosi-hirhatar.hu/hir/egy-szovegertes-negyfele-eredmeny-erettsegi-2012
összehasonlítás a szaktanárok érettségiéről:-)))

Novák Nikolett

ez vicces, tényleg nem tudnak az emberek szöveget értelmezni:::D

nehéz, becsapós... könyörgöm, csak végig kell olvasni, nem egy ördöngösség azért az az idősorrend. egyértelmű. volt pár kétesélyes de akkor is... ez a hőzöngés legalább annyira nevetséges, mint az első "javítókulcs".

Pócs Máté

Mellékesen az utolsó bekezdés hibás, mivel a rádióban említi. Hiszen előtte megírta már a külföldieknek szóló gyűjteményt, aztán rádióban beszélt, és majd ezután írta meg magyarul. Ezenkívül a táblázatban is van hiba

Juhász Noémi

nem 1300. a Halotti beszéd, hanem 12. század (1192-1195)
Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd (1933)
Márai Sándor: Halotti beszéd (1951)

Kovács Ádám

Csupán csak azért nem lehet benne, mert emlékeim szerint meg volt adva egy időintervallum ahonnan össze lettek a szövegek válogatva és a Halotti beszéd kívül esett a maga 1300-as keletkezési idejével ebből a tartományból...

kisguru

Annak, aki úgy gondolja, hogy a hetesnél Shakespeare a jó megoldás, annak ajánlom figyelmébe Kosztolányi Lenni, vagy nem lenni című művét, ill. a szövegben azt a részletet, amely hangsúlyozza, hogy a szerző magyar íróktól válogatott.
Csóloltatom azt a magyartanárt, aki ezt a megoldást elkészítette, függetlenül attól, hogy tudom, hogy eredetileg Shakespere Hamletjében szerepelt ez a mondat ( Hamlet monológja)

Gabor22

Jó tanárok kellenek, igen, de hogyan, ha nincs már annyi diák ?? A demográfiai gondokat hogyan odlanád meg ? Egyetértek abban, hogy szükség van jó tanárokra, de szerintem mindegyik tanár jó, aki tanít.

Gabor22

enemeth

Az építőiparról nem beszéltem. A globalizáció világában élünk. Nem mintha pártolnám, mert a globalizáció ellen vagyok, de ellene semmit sem lehet etnni.

enemeth

perszeazt is megkérdezném, hogy mi a fenét fogsz Te építeni, ha áll az építőipar és már most tele vagyunk hülye irodaépületekkel és plazakkal? Jó tanárok kellenek, akik a rendesen megtanítják a magyart és a történelmet, mert attól fogod magyarnak érezióni magad!

enemeth

Kedves Gábor22! Lehet, hogy ennek az országnak Rád nincs szüksége, ha ezen a véleményen vagy...Menj el nyugodtan az országból, ha nem tetszik, ha Neked nem pálya "itt rohadni az országban 10 évig"! Miért kellene közpénzen olyanokat képezni, akik rögtön kihúznak az országból, amint lehet, hogy kint aztán hazudozzanak össze-vissza?

HVG-898E-A744

Kedves Gábor22! Lehet, hogy ennek az országnak Rád nincs szüksége, ha ezen a véleményen vagy...Menj el nyugodtan az országból, ha nem tetszik, ha Neked nem pálya "itt rohadni az országban 10 évig"! Miért kellene közpénzen olyanokat képezni, akik rögtön kihúznak az országból, amint lehet, hogy kint aztán hazudozzanak össze-vissza?

JaseMina

bocsi , kétszer ütöttem be a tényező szót..:$

JaseMina

Nagyon jó lenne , ha megváltoztatnák a javítókulcsot , holnapig még van idő! Sok szivatós feladat volt , amire több válasz is helyes megoldásnak számít és nagyon sokan félreértelmezték , amin pontot veszíthetnek! Simán jó lehetne az is , hogy a rádiós interjú áll az első helyen és így tovább , mert az 1984-ben készült , majd antológia készítése , összegyűjtés stb.. Hoffmann Rózsi ennyit tehet az országért és már nem azért , de aki azt írja , hogy nincs szükség annyi bölcsészre az bekaphatja! Nekem az álmom 9. óta az , hogy újságíró legyek és nagyon készültem erre a szövegértésre is .. nyomás alatt rettentő nehéz dolgozni , odafigyelni a helyesírásra , a külalakra és a szövegre , no meg a feladatra! Nem beszélve arról , hogy rengetegen vannak egy terembe és az is zavaró tényező tényező! Még aki maximálisan koncentrál is téveszthet! Az eddigi feladatokat én mind megoldottam 2005ig.. egyikbe sem voltak ilyen becsapós és nehéz kérdések!

Gabor22

Én is pofátlanságnak tartanám a javítókulcs megváltoztatását...
Nem Hoffmann Rózsa tehet arról, hogy ilyen állapotban van az ország.
Amúgy meg abban egyetértek vele, hogy nincs szükség ennyi bölcsészre. Legyen több mérnök, és több olyan, aki a természettudomány terén szeretne érvényesülni.
Amúgy Magyarországon nem éri meg államilag támogatott képzésen tanulni! Ti tényleg aláírnátok a hallgatói szerződést, amely idekötne titeket 10 évre???? És ezt most komolyan kérdezem. Mitől lenne jobb mondjuk 10 év múlva az országnak ? Miért lenne jobb bölcsésznek lenni ? Egyre kevesebb az iskola, diák, így kevesebb tanárra van szükség... Az ország lakossága is folyamatosan elöregedik. A fiatalok többsége kölföldre megy tanulni és dolgozni. Amúgy például Németországban és Ausztriában vannak olyan egyetemek, ahol sem pontszámítás, sem ponthatár, sem költségtérítés sincsen.... Érdemes meggondolni, hogy van e itt értelme nálunk, Magyarországon valaminek. Mert aki felvételizik, az élete egyik legfontosabb döntését hozza meg. De a hallgatói szerződés miatt itt rohadni ebben az országban 10 évig... Nos aki ezt bevállalja az vagy sok pénzzel rendelkezik vagy olyan szakra megy, ahol a statisztikák szerint is nagy a lehetősége ( 80-90%) annak, hogy munkát kap az illető. De ez természetesen csak az én véleményem.

Horváth Attila

Én pl az 1. feladatnál csak 1-4 ig tudtam az 5 6 7 az tipp volt mert nem találtam semmit :/ a 3. feladatnál shakespeare huztam alá és szerintem is a hamletben volt :DD

Nagy Ádám

A legjobb az, hogy az első feladat volt sztem a legnehezebb. Azt hittem hogy legalább azért egyszerű mert elöl van, de neeem...

Xandra001

Nagyon szívesen beleverném a falba a fejét, aki az első feladatot kitalálta... min. elvárná szerintem mindenki,hogy mindkét megoldási módszert fogadják el, ugyanis ez k*rvára lehúzná mindenki pontszámát... -7 pont.. na persze... imádlak Mo., még egy r*hadék érettségit SEM TUDTOK RENDESEN ÖSSZEÁLLÍTANI!!!!!

János Simon

:D aki ezt a feladatsort nem tudta megírni hibátlanra az meg se érdemli hogy továbbtanuljon :D

Varga Annacska

Én végig nyálaztam az előző évek feladatait, és nem igen találtam ennyire megosztó/nem egyértelmű részeket. Kíváncsi vagyok a többi érettségire is, de minden esetre nem mernék rá megesküdni hogy ez nem a drága Hoffmann Rózsa és baráti köre által képviselt változtatások érdekében van. Gondolok itt a keretszám csökkentésre és társaira.

Mezei Iván György

Igen, a koszos monitorom ááá:D

látom már a vesszőt:DDD

így a második bekezdés okozata az elsőnek, vagyis az antológia volt előbb logikailag:P

my bad

László Nagy

én most is teljesen nyugodt vagyok,ha elbasztam akkor elbasztam,a felvételi tantárgy nekem a matek,meg a fizika,nem a magyar.

Ádám Zoltán

http://www.origo.hu/itthon/20120507-magyar-irodalom-kozepszintu-erettsegi-nem-hivatalos-megolkdokulcs-2012.html

Németh Zsolt

Én még holnap sem fogok megnyugodni, mivel a megoldókulcson változtathatnak a beérkező tapasztalatok alapján, és ahogyan most elnézem fognak is elég sokat.... Nembaj, matek hajrá!

Nagy Ádám

De azt pontosan nem írja, hogy ugyanazon a rádiós interjún mondta a példákat, szóval nem egyértelmű :( AMúgy meg szinte mindenki mást írt ugyh. valószínűleg beszoptuk..

ML

Hát annyi biztos, hogy míg olvastam a kommentjeiteket sikerült kellőképp összezavarodnom. Kíváncsian várom, hogy a hivatalos megoldókulcs is felkerüljön.
Egy tuti: Elég nehéz volt.. :S

Németh Zsolt

Inkább kérdezek már, mint okoskodom...
Azt megjátszhatják, hogy mivel valaki elnézett az első feladatban egy sorszámozást, és emiatt csúszik neki az egész, elveszik minden pontját amit rosszul írt be az miatt az egy miatt?(egyébként én megóvom az enyémet majd a rádiós miatt, mivel akárki akármit mond az nem egyértelmű)

Kuti Ákos

lehet ez a shakespeare-kosztolányi dolog csak az indoklástól fog függeni

Novák Nikolett

nem azt írja, hogy rosszul mondta, hanem kérdezték, miként állunk ma a nemzeti tudattal? ROSSZUL (ÁLLUNK VELE), mondottam.

áááá hát én megőrülök: D teljesen egyértelmű...

László Nagy

Mezei Iván György nem azt mondja hogy rosszul mondta,hanem egy kérdésre azt válaszolja hogy rosszul,utána van egy VESSZŐ és utána hogy mondottam.

Fischer Brigitta

nem rosszul mondottam, hanem Rosszul, mondottam. Rosszul állunk, mondottam én. Nem nehéz a magyar nyelv csak beszélni kell.

János Simon

Az összes magyar, matek, történelem bármelyik tanárom azt mondaná erre hogy: Kifogást mindig lehet találni a kérdésekre :p szóval ezt küldeném a cikk írójának is

Mezei Iván György

A rádióinterjú volt az első.

Beszélt a rádióban, majd a második mondatban leírja, hogy rosszul mondta. Ennek indoklása (a saját maga szerint rossz hozzáállásé) a következő gondolatsor, azokat a kutatási élményeket tárja fel, melyek magyarázzák a 84-es interjút.

Ha valaki nem szöveg szerinti horizontalitásban értelmezi az időt, akkor okozhat gondot a megértés, mivel említ más rádióinterjúkat is, amikből több is lehetett, és a 84es volt a kérdés.

Spisák Bernadett

biztos, hogy nem shakespeare mert még az is ott van, hogy az ötödik bekezdésben van a megoldás a kérddésre és abban van az, hogy csak magyarul írt szövegek vannak benne!

Suba Csaba

Nekem ez a sorrend logikus a rádióinterjús szövegnél:
5-3-1-2-4-7-6

Bangó Dávid

Nem értem hogy két, össze nem függő feladat hogyan gyengítene bármit a szövegben. A feladat nem a szöveg része, emberek...
A rádióban az azt megelőző tapasztalatairól beszélt, így került szóba a külföldi antológia.

Novák Nikolett

ja, és a Táncsicsos is igaz - Petőfinek ugyan sok hazafias gondolata van, de a szerző AKÁR Táncsicstól is válogathatott be többet, mert az arányok itt most nem a szerző ismertségét tükrözik.
ott van, hogy AKÁR. (nem pedig biztos) de ez biztosan LEHETSÉGES :)

László Nagy

"Szembeszökő módon tapasztaltam ezt egy antológia közben"
(1)-es részben van

Lajtos László

akkor gondolom, hogy shakespeare az kiesett? ezenkívül Kosztolányinak is van egy ilyen műve. Ha Shakespeare lesz a hivatalosban akkor ez egy humbuk :D

Novák Nikolett

ugyanezt tudom mondani. könyörgöm, csak el kell olvasni, ennyi szövegértési gondokkal küszködő ember van az országban?: D

bár szerintem vannak még problémás részek - az utolsó feladat 3. bekezdése pl., én oda 6-ost írtam (valami európai szellemiséggel párusoló hazafiság), vagy az 5 tárgykörből választhatós - az én megoldás az, amit a "magyartanár" áthúzott

Lajtos László

mi az hogy nincs utalás? az volt írva, hogy csak magyar művekből válogatott nem?

Soltész Adrián

a rádióban már említi Salamon Ferencet, mint példát, akit pedig a kötet írása miatt keresett elő. inkább ismerjétek be, hogy hülyeséget raktatok ki, és vegyétek le.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X