Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Több tízezer középiskolás járhat rosszul Hoffmannék legújabb tervével

Forrás: túry

Megszüntetné az előrehozott érettségit az oktatási államtitkárság - legalábbis ez áll abban a tervezetben, amelyet két hete hoztak nyilvánosságra. A döntéssel több tízezer diák járhat rosszul. 

hirdetés

"Nem helyes"

Az eduline-nak már 2010 decemberében úgy nyilatkozott a közoktatásért felelős helyettes államtitkár, hogy 2013-ban eltörölnék a népszerű vizsgatípust.

Gloviczki Zoltán szerint ugyanis "nem helyes", hogy a középiskolások már tizenöt-tizenhat évesen átesnek a vizsgák egy részén. „Nem szeretnénk, ha a diákok előrehozott érettségi vizsgákat tennének. Ennek számtalan oka van, a megszervezhetetlenségtől kezdve egészen odáig, hogy az érettséginek szimbolikus szerepe is van, tizennyolc éves korban lezár egy fontos időszakot” – nyilatkozta a helyettes államtitkár.

Közkedvelt vizsga

Pedig a 2005-ben bevezetett vizsgatípus a rendes érettségi után a második legnépszerűbbnek számít. Ennek oka többek között az, hogy a két vagy három évig tanult tantárgyakból azonnal le lehet tenni az érettségit, nem kell megvárni a tizenkettedik év végét. Megtartanák az előrehozott érettségit a diákok – összefoglalónkat itt olvashatod.

Már a bevezetés évében 14 ezren döntöttek úgy, hogy egyes tantárgyakból tizennyolc éves koruk előtt adnak számot tudásról. 2008-ban 46 ezer, 2010 tavaszán pedig rekordszámú, 53 ezer diák tett előrehozott érettségit.

2011-ben 40 ezren, idén pedig 38 ezren döntöttek úgy, hogy egyes tárgyakból nem várnak tizenkettedikig az érettségivel. Emelt szintű előrehozott vizsgát tavaly 1300-an tettek, idén még több, 1500 jelentkező volt.

Forrás: Túry Gergely

Még egy évig lehet előrehozott érettségit tenni

A kormányzati honlapon nyilvánosságra hozott előterjesztés alapján az oktatási államtitkárság a 2013/2014-es tanévtől szüntetné meg az előrehozott érettségit. A tervek szerint egyedül informatikából, élő idegen nyelvekből és latinból lehetne a tizedik vagy tizenegyedik évben vizsgázni. A tervet a Történelemtanárok Egyletének elnöke is kifogásolta, összefoglalónkat itt olvashatod.

(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X