Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Több tízezer középiskolás járhat rosszul Hoffmannék legújabb tervével

Forrás: túry

Megszüntetné az előrehozott érettségit az oktatási államtitkárság - legalábbis ez áll abban a tervezetben, amelyet két hete hoztak nyilvánosságra. A döntéssel több tízezer diák járhat rosszul. 

hirdetés
hirdetés

"Nem helyes"

Az eduline-nak már 2010 decemberében úgy nyilatkozott a közoktatásért felelős helyettes államtitkár, hogy 2013-ban eltörölnék a népszerű vizsgatípust.

Gloviczki Zoltán szerint ugyanis "nem helyes", hogy a középiskolások már tizenöt-tizenhat évesen átesnek a vizsgák egy részén. „Nem szeretnénk, ha a diákok előrehozott érettségi vizsgákat tennének. Ennek számtalan oka van, a megszervezhetetlenségtől kezdve egészen odáig, hogy az érettséginek szimbolikus szerepe is van, tizennyolc éves korban lezár egy fontos időszakot” – nyilatkozta a helyettes államtitkár.

Közkedvelt vizsga

Pedig a 2005-ben bevezetett vizsgatípus a rendes érettségi után a második legnépszerűbbnek számít. Ennek oka többek között az, hogy a két vagy három évig tanult tantárgyakból azonnal le lehet tenni az érettségit, nem kell megvárni a tizenkettedik év végét. Megtartanák az előrehozott érettségit a diákok – összefoglalónkat itt olvashatod.

Már a bevezetés évében 14 ezren döntöttek úgy, hogy egyes tantárgyakból tizennyolc éves koruk előtt adnak számot tudásról. 2008-ban 46 ezer, 2010 tavaszán pedig rekordszámú, 53 ezer diák tett előrehozott érettségit.

2011-ben 40 ezren, idén pedig 38 ezren döntöttek úgy, hogy egyes tárgyakból nem várnak tizenkettedikig az érettségivel. Emelt szintű előrehozott vizsgát tavaly 1300-an tettek, idén még több, 1500 jelentkező volt.

Forrás: Túry Gergely

Még egy évig lehet előrehozott érettségit tenni

A kormányzati honlapon nyilvánosságra hozott előterjesztés alapján az oktatási államtitkárság a 2013/2014-es tanévtől szüntetné meg az előrehozott érettségit. A tervek szerint egyedül informatikából, élő idegen nyelvekből és latinból lehetne a tizedik vagy tizenegyedik évben vizsgázni. A tervet a Történelemtanárok Egyletének elnöke is kifogásolta, összefoglalónkat itt olvashatod.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X