Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Szigor vár az érettségizőkre 2013-tól: több diák fog megbukni a vizsgákon

10

Nehezebb lesz megszerezni a kettest, kevesebb tantárgyból szerveznek majd vizsgákat, és eltörlik az előrehozott érettségit – így szabná át a kétszintű érettségi rendszerét az oktatási államtitkárság a kormányzati honlapon nyilvánosságra hozott előterjesztés szerint.

Nehezebb lesz megszerezni a kettest

A ketteshez a 2013/2014-es tanévtől nem húsz, hanem huszonöt százalék kell majd, közép- és emelt szinten egyaránt - áll a kormány.hu-n közzétett előterjesztésben, amelyet május 3-ig lehet véleményezni.

hirdetés
hirdetés

A szigorításra egyébként a 2011-es érettségi időszak óta számítani lehetett, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár akkor ugyanis úgy nyilatkozott, bár a diákok jobban teljesítettek az érettségin, mint egy évvel korábban, a vizsgakövetelmények nagyon alacsonyak, a százalékok osztályzatokra történő átváltása alacsony kulccsal történik, az elégséges eléréséhez elegendő a húszszázalékos teljesítmény, míg Európában ez 50 százalékhoz kötött.

Az új pontozási rendszer az érettségin 
Középszintű érettségi:
80–100% elérése esetén jeles (5),
60–79% elérése esetén jó (4),
40–59% elérése esetén közepes (3),
25–39% elérése esetén elégséges (2),
0–24% elérése esetén elégtelen (1)

Emelt szintű érettségi:
60–100% elérése esetén jeles (5),
47–59% elérése esetén jó (4),
33–46% elérése esetén közepes (3),
25–32% elérése esetén elégséges (2),
0–24% elérése esetén elégtelen (1)

Nincs több előrehozott érettségi

Az előterjesztés alapján a 2013/2014-es tanévtől az informatika, az élő idegen nyelvek és a latin kivételével semmiből nem lehet a tizedik és a tizenegyedik évben érettségizni. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár már a közoktatási törvény első tervezetének nyilvánosságra hozásakor úgy nyilatkozott az eduline-nak, hogy nem szeretnék, ha a diákok előrehozott vizsgákat tennének.

"Ennek számtalan oka van, a megszervezhetetlenségtől kezdve egészen odáig, hogy az érettséginek szimbolikus szerepe is van, tizennyolc éves korban lezár egy fontos időszakot" - mondta 2010 végén.

Érettségi 2012
Többen fognak megbukni az érettségin
Forrás: túry

Előrehozott érettségire eddig azok jelentkezhettek, akik már a kilencedik, tizedik vagy tizenegyedik évfolyamban teljesítik az adott tantárgyból a helyi tantervben szereplő követelményeket, és megszerezték a szükséges osztályzatokat is.

Ez azt jelenti, hogy ha például a földrajz oktatását még nem fejezték be tizedik évfolyamban, az előrehozott érettségire jelentkezőknek osztályozó vizsgát kell tenniük a tizedik, tizenegyedik és tizenkettedik évfolyamos tananyagból. Milyen vizsgatípusok vannak az érettségin? A jelenlegi szabályokról itt olvashattok.

Senki nem örül a változtatásnak
A Történelemtanárok Egylete már tavaly januárban jelezte, hogy nem ért egyet az előrehozott érettségi megszüntetésével, a középiskolai tanárok szerint "érthetetlen", miért akarják elvenni az elővizsga lehetőségét azoktól a diákoktól, akik egy vagy több tantárgyból már a tizedik vagy a tizenegyedik évben felkészültnek érzik magukat. 2011 áprilisában a diákparlament is leszavazta az előrehozott vizsga megszüntetését, a középiskolások azzal érveltek, hogy sokkal nehezebb levizsgázni úgy egy tárgyból, hogy az érettségit megelőző egy-két évben már nem tanulják.

Kevesebb idegen nyelv közül lehet választani

A javaslat szerint a jelenlegi huszonnégy idegen nyelv helyett hat világnyelvből, egy klasszikus nyelvből és a nemzetiségek által használt nyelvek közül a magyarországi középiskolában oktatott nyelvekből lehet idegen nyelvi érettségi vizsgát tenni.

Ebben a vizsgaidőszakban az angol és a német mellett a beás, a bolgár, az eszperantó, a finn, a francia, a héber, a holland, a horvát, a japán, a kínai, a latin, a lengyel, a lovári, az olasz, az orosz, a portugál, a román, a spanyol, a szerb, a szlovák, az ukrán és az újgörög közül választhattak a diákok.

Pszichológiából is lehet érettségizni

Először a 2014/2015-ös tanév májusi-júniusi vizsgaidőszakában - a pszichológia választható közismereti vizsgatárgyként szerepel majd a szabályzatban. 2014 májusától utazás és turizmusból viszont csak a kötelezően választott vizsgatárgyon felül, hatodik tárgyként lehet érettségizni.

Törlik a választható vizsgatárgyak közül az ábrázoló művészeti geometriát, a magyar népzene alapjait, a hangtani és akusztikai alapismereteket, a hangkultúrát, valamint több művészeti tantárgyat.

Idén érettségizel?
Az írásbeli után azonnal szeretnéd megtudni, hány pontot szereztél? Az eduline-on rögtön a vizsga után megtalálod a középszintű feladatsorokat és a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat. Lájkold az eduline-t a Facebookon, vagy iratkozz fel hírlevelünkre itt, így emailben is megkapod a megoldásokat magyarból, matekból és töriból, sőt szaktanárainktól is kérdezhetsz!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (10) , melyek közül a legfrissebbek:

Németh Gerda

Igen (kis)Farkas Tibor??? Akkor az aki teljesen humán beállítottságú annak hogy lenne esélye az érettségin??? így is jó ha nem bukok meg annyit....kurva Hoffmann Rózsa....:S

Mező Ramóna

Ezek a százalékok az írásbeli érettségire vonatkoznak vagy ebben már benne vannak a szóbeli érettségi is??????

Emese02

Én ahhoz kérnék segítséget,hogy :
szeretnék érettségizni most nyár előtt földrajzból de írtunk egy szintfelmérő tesztet egy féléves anyagból(ázsiából és európából) és nem lett meg a 40%-om.
Ezzel csak az a gondom,hogy a tanár nem enged érettségizni, az igazgatóhelyettes a szintfelmérőről még csak nem is hallott! Szeretném,ha valaki megosztaná velem az ezzel kapcsolatos információt mert sajnos én nem tudom eldönteni,hogy ki hazudik nekem..előre is köszönöm :)

Kiss Tiborné Katika

A régi érettségi bizonyítványokat nem akarják elfogadni. Az idősebb 40 évestől idősebb korosztályt egyszerűen kizárják a felső oktatásból. A régi érettségit középszintűnek számítják. Ha valakinek elege van a munkanélküliségből, akkor megpróbálna tovább tanulni. Honnan vegyen kb. félmillió forintot a középfokú nyelvvizsgájának finanszírozására???????? A szakközépiskolák a szocializmusban érettségit adtak, szakmát adtak, és felkészítettek szakirányú továbbtanulásra. Aki elment dolgozni, munka mellett tanulhatott, ha nem sikerült a gimnáziumi érettségi a két éves szakközépiskolában felkészülhetett a szakmai érettségikre. Jelenleg ha jól értelmezem a testnevelés érettségit elfogadják, de a közgazdaságtan érettségit nem. Szerintem ez diszkrimináció. Minden érettségi (képesítő)bizonyítvány közokiratba beleírták, hogy felsőoktatási jelentkezésre jogosít, most megfoszthatják az embereket a továbbtanulástól. Bezzeg a testnevelés érettségit pld. 1993-ból elfogadják.

Béres Barna

Ezzel az a baj, hogy ugyan két fronton akarják megfogni a költséges egyetemisták eltartását, de ezzel nem ez lesz az elsődleges eredményük. Mert a 2-es megszerzése elsősorban nem a felvételizőknek okoz gondot, hanem a szerencsétlen parasztnak, aki csak szeretne egy érettségit. Miért? Mert kell. Ha úgy lenne, mint régen, és az érettségi a polgári neveltetés bizonyítványa lenne, és érdemnek számítana, akkor növelhetnék a pontszámot akármeddig. De hazánkban az érettségi gyakorlatilag kötelező, mondhat bárki bármit, a munkáltató szóba sem áll veled, ha nincs érettségid. Ezzel azt fogják elérni, hogy mondjuk megfogják az egyetemisták számát 5%-al, az amúgyis többszázezres munkanélküliséget megdobják még 10%-al. Jó, a számok nem reálisak, de a lényeg ugyanaz: Kevesebb érettségi, kevesebb potenciális dolgozó. Jeeeeee

Komroczki Gyuszi

Mint diák, azt kell, hogy mondjam, könnyen beszélnek, hisz régen rendelkeznek már érettségivel. A követelmények szigorításával egyrészt egyet értek, egyrészt pedig nem. Mindenki eldönti, hogy melyik vélemény mellé teszi le a voksát. Legfőképp az előrehozott érettségire vonatkozó új rendelettel vannak problémáim. Nehezítik a követelményeket, de esélyt nem adnak arra, hogy kicsit könnyítsen a terheken az ember azzal, hogy 1-2 tárgyból leteszi az érettségit, utolsó évben pedig nem kell majd neki 5 tantárggyal szenvednie. Illetve a diákok nem tudják bebiztosítani magukat egy középszintű érettségivel, mert rögtön emeltre kell menniük, ha ez nem sikerül, halasztaniuk kell 1 évet. Rendben van ez így? Az hozzák fel érvnek az előrehozott érettségi ellen, hogy "a megszervezhetetlenségtől kezdve egészen odáig, hogy az érettséginek szimbolikus szerepe is van". Eddig meg tudták oldani. Milyen érv az,hogy szimbolikus szerepe van az érettséginek? Ki nézi ezt? Ez az ok arra, hogy megnehezítsék a diákok életét? Nem épp arra kapják a fizetésüket, hogy az oktatás rendesen működjön? Az utóbbi 1-2 évben nagyon elmerült a színvonal a szégyen tengerében. Sajnálom, hogy ez a helyzet áll fent.

Molnár László

Kedves Farkas Tibor!Én is ugyanezt mondom,ezért értek egyet a követelmények szigorításával,eddig nagyon lebutított követelmények voltak.

Farkas Tibor

A kettes határa még így is nagyon alacsony. Legalább 50%-nak kéne lennie. Jelenleg matekból még azok is megszerzik a kettest, akik 2 számot nem tudnak helyesen összeadni... Nincs ez így jól...

Péter Molnár

"Fontos szabály, hogy az előrehozott érettségit csak akkor lehet megismételni, ha a diák elégtelent kap rá, az eredeti jegy azonban ilyenkor is bekerül az érettségi bizonyítványba"
Ezt sem a regi sem az uj tervezetben nem talalom. Ertelmet sem latom, mert az erettsegi bizonyitvanyba elegtelen jegy nem kerulhet bele.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X