Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Németérettségi: milyen lesz az idei feladatsor?

Pénteken a némettel folytatódik az érettségi: középszinten több mint 23 ezren, emelt szinten 2600-an vizsgáznak. Összegyűjtöttük, milyen feladattípusok fordulnak elő leggyakrabban az írásbelin, és mennyi időt kaptok a teszt kitöltésére.

Forrás: Túry Gergely

Klímapolitika, sport, állatvilág, Harry Potter, diákmunka, számítógépes játékok és könnyűzene - az elmúlt két évben ilyen témájú szövegeket kellett értelmezni a középszintű németérettségin.

hirdetés
hirdetés

Az emelt szintű németérettségi feladatsora

Az emelt szintű németérettségi hivatalos javítókulcsa

A középszintű németérettségi feladatsora

A középszintű németérettségi hivatalos megoldása

Az írásbelin általában ugyanazok a feladattípusok ismétlődnek: szövegkiegészítés, címadás, hamis információk kijavítása a hallott szöveg alapján, igaz-hamis kérdések. Évről évre azok a feladatok okozzák a legnagyobb nehézséget a vizsgázóknak, amelyeknél az összekevert bekezdésekből kell összeállítani a szöveget, vagy előre megadott igékkel, főnevekkel és elöljárószavakkal kell kiegészíteni a hiányos mondatokat, és két választási lehetőséggel több van, mint amennyit fel kell használni.

Közép- és emelt szinten is négy részből áll a vizsga

A német írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész, az "olvasott szöveg értése" 60 perces, a második rész, a "nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 percet kaptok. Az ezt követő szünet után a 30 perces "hallott szöveg értése" vizsgarész következik, végül az "íráskészség" feladatsora - ez utóbbit 60 perc alatt kell megoldani.

Idén érettségizel?
Az írásbeli után azonnal szeretnéd megtudni, hány pontot szereztél? Az eduline-on rögtön a vizsga után megtalálod a középszintű feladatsorokat és az Euro Nyelvvizsga Központ tanárai által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat. Lájkold az eduline-t a Facebookon, vagy iratkozz fel hírlevelünkre itt, így emailben is megkapod a megoldásokat, sőt szaktanárainktól is kérdezhetsz!

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán ugyanezek a vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanebben a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam 70, 50, 30 és 90 perc. Az íráskészség vizsgarészhez mindkét szinten lehet nyomtatott szótárat használni.

A 2011-es feladatsorok

A 2011-es őszi érettségi

A középszintű németérettségi feladatsora

A középszintű németérettségi megoldása

Az emelt szintű németérettségi feladatsora

Az emelt szintű németérettségi megoldása

A 2011-es tavaszi érettségi

A középszintű németérettségi feladatsora

A középszintű németérettségi megoldása

Az emelt szintű németérettségi feladatsora

Az emelt szintű németérettségi megoldása

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X