Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Németérettségi: milyen lesz az idei feladatsor?

Pénteken a némettel folytatódik az érettségi: középszinten több mint 23 ezren, emelt szinten 2600-an vizsgáznak. Összegyűjtöttük, milyen feladattípusok fordulnak elő leggyakrabban az írásbelin, és mennyi időt kaptok a teszt kitöltésére.

Forrás: Túry Gergely

Klímapolitika, sport, állatvilág, Harry Potter, diákmunka, számítógépes játékok és könnyűzene - az elmúlt két évben ilyen témájú szövegeket kellett értelmezni a középszintű németérettségin.

hirdetés

Az emelt szintű németérettségi feladatsora

Az emelt szintű németérettségi hivatalos javítókulcsa

A középszintű németérettségi feladatsora

A középszintű németérettségi hivatalos megoldása

Az írásbelin általában ugyanazok a feladattípusok ismétlődnek: szövegkiegészítés, címadás, hamis információk kijavítása a hallott szöveg alapján, igaz-hamis kérdések. Évről évre azok a feladatok okozzák a legnagyobb nehézséget a vizsgázóknak, amelyeknél az összekevert bekezdésekből kell összeállítani a szöveget, vagy előre megadott igékkel, főnevekkel és elöljárószavakkal kell kiegészíteni a hiányos mondatokat, és két választási lehetőséggel több van, mint amennyit fel kell használni.

Közép- és emelt szinten is négy részből áll a vizsga

A német írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész, az "olvasott szöveg értése" 60 perces, a második rész, a "nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 percet kaptok. Az ezt követő szünet után a 30 perces "hallott szöveg értése" vizsgarész következik, végül az "íráskészség" feladatsora - ez utóbbit 60 perc alatt kell megoldani.

Idén érettségizel?
Az írásbeli után azonnal szeretnéd megtudni, hány pontot szereztél? Az eduline-on rögtön a vizsga után megtalálod a középszintű feladatsorokat és az Euro Nyelvvizsga Központ tanárai által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat. Lájkold az eduline-t a Facebookon, vagy iratkozz fel hírlevelünkre itt, így emailben is megkapod a megoldásokat, sőt szaktanárainktól is kérdezhetsz!

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán ugyanezek a vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanebben a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam 70, 50, 30 és 90 perc. Az íráskészség vizsgarészhez mindkét szinten lehet nyomtatott szótárat használni.

A 2011-es feladatsorok

A 2011-es őszi érettségi

A középszintű németérettségi feladatsora

A középszintű németérettségi megoldása

Az emelt szintű németérettségi feladatsora

Az emelt szintű németérettségi megoldása

A 2011-es tavaszi érettségi

A középszintű németérettségi feladatsora

A középszintű németérettségi megoldása

Az emelt szintű németérettségi feladatsora

Az emelt szintű németérettségi megoldása

(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X