Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Rábólintott a kormány a brutális keretszámvágásra

14
Forrás: stiller

Szerdai ülésén elfogadta a kormány a 2013-as felvételi keretszámokat - tette közzé Facebook-oldalán a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). "Döbbenet! Elfogadták! Éppen döntünk a szükséges lépésekről. Itt már nincs jobb- és baloldal, felső 10 000 van és a többiek. Gratulálunk, holnapra sok embernek várjuk a lemondó nyilatkozatát" - írták. Friss: a csütörtök délelőtti kormányszóvivői tájékoztatón sem jelentették be a pontos keretszámokat, erről itt olvashattok. A HÖOK népszavazást kezdeményezett, a Hallgatói Hálózat pedig tiltakozást szervez hétfőre.

hirdetés
hirdetés

Az eduline intézményi forrásokból is úgy értesült, hogy a kormány rábólintott arra az előterjesztésre, amely alapján a felsőoktatási szakképzéseken, az alap- és az osztatlan szakokon mindössze 10 480 állami ösztöndíjas helyet hirdethetnek meg az egyetemek és a főiskolák. Ezzel harmadára vágnák vissza a száz százalékig finanszírozott hallgatói férőhelyek számát, miközben az ideinél majdnem tízszer több, 46 330 részösztöndíjas helyet osztanának szét a felsőoktatási intézmények között.

A HÖOK negyed hét után nyilatkozatot tett közzé az ELTE Online portálon, amelyben az áll, hogy "erre a képésre nincs ésszerű indok, nincs magyarázat és nincs mentség", ez pedig bizonyíték arra, hogy "a kormány az ifjúság ellen van".

Hoffmann Rózsa nem beszél
A 2013-as keretszámokról csütörtök délelőtt tartanak kormányszóvivői sajtótájékoztatót, amelyen Giró-Szász András kormányszóvivő mellett Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár beszél majd, a meghívó szerint Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár nem lesz jelen.

"Elherdálják az ország jövőjét, külföldre kergetik öcséinket és hugainkat. Véleményünk szerint nem az árulja el a hazáját, aki elhagyja a boldogulása érdekében, hanem az árulja el a honfitársait, aki megszavazta ezt a képtelen előterjesztést. Nem hagyjuk, hogy az ifjúságot a felső tízezer arisztokráciájára és alattvalókra osszák, ennek megakadályozására minden eszközt fel kell használni" - írják.

A HÖOK-nak sem tetszik, a rektoroknak sem tetszik

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) is csak a sajtóból értesült a keretszám-tervezetről - mondta Sándorné Kriszt Éva, az MRK társelnöke. Utoljára olyan tervezetet láttak, amely 33 840-ben határozta meg a teljes állami ösztöndíjas hallgatók keretszámát, míg a részösztöndíjra 5 ezres keretet rögzítettek. Az intézményvezetők már ezt sem tartották elfogadhatónak, mert több mint 20 százalékos csökkenést jelentett volna a tavalyi évhez képest.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke, Nagy Dávid már kedd este kijelentette: ha valóban csak tízezer teljes ösztöndíjas hely lesz a felsőoktatásban, "az azt jelenti, hogy Magyarországon bevezették a tandíjat". Hozzátette: a két héttel ezelőtt tervezett mintegy 30 ezres keretszám is elfogadhatatlan volt, de a most napvilágot látott 10 ezres tervezetre "nem talál szavakat".

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (14) , melyek közül a legfrissebbek:

Molnár László

De kedves hozzászólók!Most miért kell leszólni,azt aki ezzel a dologgal egyetért. Miért lenne az jobb, ha mindenkinek adnának a kezébe diplomát, aztán még a hómunkásoknak is lenne diplomájuk?Én azzal az elképzeléssel, hogy kell létszám csökkentés azzal egyetértek, inkább azzal nem, hogy ilyen nagy mértékű ez a leépítés, és hogy nem a munkaerőpiac tényleges igényeit vették elsősorban alapul, és erre építették rá a képzéseket, hanem összebarmolták a felsőooktatást. Egy közgáz, reál diplomával de akár egy jogásszal is simán el tudtak helyezkedni eddig, most meg egyetlen állami helyet sem hagytak meg. Ezt súlyos hibának tartom és nem értek vele egyet.Nem a piacképes képzéseket kellett volna fizetőssé tenni, hanem az ilyen tingli-tangli kulturális antropológia, néprajz, filozófia meg ilyen és egyéb büfé-ruhatár-hamburger sütő képzéseket, mert ezeknek semmi értelmük nincs. De azért azt ne mondja már Orbán hogy pl. egy közgazdászra nincs szükség, egy jogászra nincs szükség, és ennyire kevés műszaki diplomásra van csak szükség. Én leginkább ezt látom óriási hibának.

Pálvölgyi Tibor

@Vadkerti Tóth Máté

Köszönjük az együttérzését, majd mi is ilyen empatikusak leszünk, ha a maga munkahelyén tartanak 80-90 esetleg 100%-os elbocsátást.

István Kovács

"Gratulálunk, holnapra sok embernek várjuk a lemondó nyilatkozatát" Kivételesen egyetértek vele, én a Höok elnök lemondó nyilatkozatát is várom.

vorenus

"Vadkerti Tóth Máté"

Ön nem sokat ért a /felső/oktatáshoz, ha így gondolja.
Az országnak ugyanis az az érdeke, hogy minél több, minél magasabban képzett embere legyen.

Nincs semmi irreális abban, hogy ilyen átlagfizetések mellett félévente 3-400.000 Ft-os tandíjat kérnek? Hogy aláíratják a röghöz kötési szerződést? Semmi irreális?
Hogy azok hozzák meg azt a döntést /semmiféle előzetes kalkulációt nem végezve/, akik maguk mindent ingyen kaptak anno, sokan egy napot nem dolgoztak és most is rajtunk élősködnek?
Tényleg nem irreális?

Vadkerti Tóth Máté

Kedves mindenki szerintem ebben a döntésben semmi irreális nincs teljesen jogos hogy nem kell egy országnak sokszázezer diplomás ember. Viszont az a kevés értse a dolgát. Jó az egyéb munkák, végzettségek lenézése és alulfizetettsége nincs rendben de ez egy másik kérdés.

Lionell

@Kovács Zozó
Barátnőm édesanyja is váltott műszakokban dolgozik. Munkahelyre bejárást nem térítik. Fizetés emelést nem kap, csökkenni viszont évről évre csökken a fizetése. Mivel idős, más helyre nem tud menni dogozni, mert nem veszik fel sehova. Viszont elindulhat nap mint nap két órával munka előtt, hogy időben beérjen, az amúgy 20 percre lévő munkahelyére, mert nincs egy céges busz ami bevigye. Van hogy éjfél körül ér haza, másnap már mehet be 7-re. És még örülhet, hogy van hova járnia dolgozni. Ennyit az egészről.

Molnár László

Igazad van kedves utolsó hozzászóló, teljes mértékben.Magyarországon az ilyen celebeket, falábú futballistákat, adócsaló vállalkozókat(mert a rendesebbje nem milliárdos), fizetik, becsülik meg. A dolgozó emberrel nem sokat törődnek sajnos tényleg.

Lionell

Nemrég, talán három hónapja tervezem, hogy szeretnék lakást venni, és meló mellett levelezőn elkezdeni egy Bsc-t. Beszéltem róla édesanyámmal, akinek a válasza az volt: Nem érdemes lakásra gyűjteni, mert külföldön van a lehetőség, angolul tudsz, menjetek ki minél előbb. Aztán majd később visszajöttök, ha lesz még értelme majd. Nézz meg engem, ledolgoztam az életem nagy részét eljutottam valahova, majd az utóbbi elmúlt néhány évben sikerült arról a pontról egészen visszajutni addig, hogy lassan ott állok ahol elkezdetem. Egész életemben amiért dolgoztam azt veszik el tőlem. Nem hazudok tényleg így van, ezt mondta. A nagyszüleim is ezen az állásponton vannak. Elég sajnálatos, hogy az az ország ahol születtünk, ennyire nem becsül meg minket, mert csak a pénz számít.

Kovács Zozó

Gratulálok nektek! adjátok oda mindenünket a z...óknak!!! büszkék lehettek magatokra..nektek megvan a pénzetek mássla nem is kell törődni.......

Rigó Kriszti

Igen, valóban ez az ésszerű megoldás, zavarjuk el azt is, aki egyébként maradni akarna:) Én most vagyok a továbbtanulás küszöbén, a tavalyi akciójukkal egy 3 éves tervemet borították fel, mire nagynehezen jött a "B" terv, ezt is elintézik.
Köszönünk mindent, a fiatalság ;)

Szénásy Szabolcs

Ennek egy nagyon egyszerű következménye lesz. A kormány kereszthet vethet a fizetőképes, diplomás munkaerőre, az adófizetők száma zuhanni fog, mert minden fiatal elmenekül külföldre, ahogy én is teszem.
Ügyes húzás, biztos ez a cél.

Hága Krisztián

Mesterképzéseknél egy másik cikk számomra irreálisnak tűnő 200 teljes támogatású helyet írt, bár manapság ki tudja... A bölcsészetről nem sokat tudok, de az orvosok osztatlan képzése más területre esik.

Yubyana

A mesterképzéseket mennyivel nyírták vissza? Bölcsész illetve orvosi terület érdekelne...

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X