szerző:
Eduline

Kitűnő tanulmányi eredmény, nyelvvizsga és emelt szintű érettségi nélkül egyetlen felvételiző sem juthatott be idén a Budapesti Corvinus Egyetem legnépszerűbb képzéseire. Itt húzták az ország legmagasabb ponthatárait, a csúcstartó 2011-ben is a nemzetközi gazdálkodás lett, ahova 463 pont alatt senkit nem vettek fel.

Több mint 4800-an jelölték meg első helyen a Budapesti Corvinus Egyetem államilag finanszírozott alapszakjait, ezzel megszerezte az ötödik helyet a 2011-es felvételi legnépszerűbb intézményeinek listáján – csak az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a debreceni és a szegedi egyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem előzte meg.

A 2010-es csúcstartó, a nemzetközi gazdálkodás idén is tarolt: míg tavaly 462 pontra volt szükségük a Corvinus képzését választó diákoknak, idén már 463-ra. A második és harmadik legmagasabb ponthatárt a gazdálkodási és menedzsment (457 pont), valamint a nemzetközi tanulmányok szakon (453 pont) húzták – ez utóbbihoz 2010-ben még jóval több, 461 pont kellett.

A 2011-es felvételi ponthatárok teljes listáját itt nézheted meg.

Top 10 - ezek voltak az ország legmagasabb ponthatárai 2011-ben
Képzés Intézmény Ponthatár Felvett hallgatók száma
nemzetközi gazdálkodás Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar 463 117 fő
gazdálkodási és menedzsment Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar 457 132 fő
nemzetközi tanulmányok Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kar 453 141 fő
kereskedelem és marketing Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar 451 75 fő
turizmus-vendéglátás Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar 451 41 fő
pénzügy és számvitel Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar 451 126 fő
alkalmazott közgazdaságtan Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar 451 54 fő
kommunikáció és médiatudomány Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kar 451 21 fő
emberi erőforrások Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar 449 19 fő
gazdaságelemzés Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar 449 32 fő

Kereskedelem és marketing, turizmus-vendéglátás, pénzügy és számvitel, alkalmazott közgazdaságtan, illetve kommunikáció és médiatudomány alapszakra egységesen 451 ponttal lehetett bejutni, de a Corvinus emberi erőforrás és gazdaságelemzés képzéséhez is jeles bizonyítvány, emelt szintű érettségi és nyelvvizsga kellett, mindkét szakon 449-nél húzták meg a határt.  

Miért lettek ilyen magasak a ponthatárok?

A 2011-es felvételi eljárás legnagyobb vesztesei éppen a gazdaságtudományi egyetemek és főiskolák lettek – a kormány decemberi döntése alapján ugyanis az államis képzéseken a 2010-es hallgatói létszámhoz képest 1350-nel kevesebb elsőéves kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben. Az idei felvételi keretszámokról bővebben itt olvashatsz.

Corvinusos labda a csütörtöki Pont Ott Partin. Lepattantak a gyengébb teljesítményű diákok
©

Mivel a gazdálkodási és menedzsment 3547 elsőhelyes jelentkezővel idén a legnépszerűbb alapszak lett, már hónapokkal ezelőtt lehetett sejteni, hogy bőven 400 fölötti ponthatár kell majd a bekerüléshez a nagyobb egyetemeken és főiskolákon. A ponthatárok megállapításakor a legfontosabb tényező ugyanis a kormány által meghatározott hallgatói létszám, a jelentkezők száma, valamint a felvételizők tanulmányi és érettségi eredménye. Bár idén a többletpontok számítási szabályainak megváltozása miatt több ezer diák vágott neki a felvételi versenynek öt-hat ponttal kevesebbel, a Budapesti Corvinus Egyetemen még így is egy ponttal több kellett a legnépszerűbb képzéshez, mint tavaly.

Szabó Fruzsina
eduline