szerző:
Eduline

AZ Egyetemisták világa blog összegezte azokat a tanácsokat, amiket érdemes megfogadni a hatékony tanulás érdekében. Mi ebből szemezgettünk.

  • Fontos a megfelelő környezet

Nem mindegy, hol és milyen atmoszférájú térben vagy tanulás közben. Mindenképpen gondoskodj arról, hogy a hely világos és jó levegőjű legyen. Tanulás előtt nyiss ablakot, vagy legalább szellőztess egy rövid ideig. A szemed épsége érdekében ha kénytelen vagy este tanulni, gondoskodj a megfelelő megvilágításról. Amire pedig még érdemes külön figyelni, hogy kényelmesen, de egyenes háttal ülj a széken, pláne, ha hosszabb időre vagy kénytelen nekiülni a tanulásnak. Ez a vérkeringésed és az izmaid érdekében is nagyon fontos.

Segítség a készüléshez: Az előző évek magyarérettségi feladatsorai egy helyen

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

  • Táplálkozás és folyadékbevitel

Tanulás előtt és közben is figyelj oda arra, hogy sok folyadékot vigyél be a szervezetedbe. Étkezés szempontjából pedig egészséges rágcsálnivalók fogyasztása a javasolt, például alma- vagy répakarikák nassolása. Ezek segítik a koncentrálásod és az energiapótlást.

  • Kulcsszavak és tanulókárnya

Önmagad visszakérdezésének egyik legjobb módja, ha adott témák kulcsszavait (amiről nagyjából be tudod azonosítani a fejezetet) felírod tanulókártyákra. Véletlenszerűen húzol a kártyák közül, és felmondod magadnak, mi tartozik az adott részhez, amit a kulcsszó jelöl. Az információk tömörítésével pedig rendszerezni is könnyebben tudod az olvasottakat.

  • Gondolattérkép

Ha inkább vizuális beállítottságú vagy, akkor érdemes olyan tanulási módszert választanod, ami az ábrázoláson alapszik. Egy gondolattérkép elkészítésével a színek, képek és térbeli elhelyezkedés segítségével memorizálhatod az elméleti anyagot. A technika azon alapszik, hogy az elhelyezett vizuális elemekről mindig eszedbe jut egy következő, így segít a tananyag felidézésében.

Az interneten ingyenesen használható gondolattérkép-készítő oldalt ezen a linken találtok.

  • Fontos a pihenés

25 perc folyamatos memorizálás után tarts 5 perc pihenőt. A technika lényege, hogy nem kell sokáig összpontosítani, de abban a 25 percben a tanuláson kívül semmi mással nem foglalkozhatsz (tehát nincs telefon, nincs Facebook). A módszer könnyíti, gyorsabbá és élvezetesebbé teszi a tanulás folyamatát.