Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Röghöz kötés: sehol nincs olyan, mint ami nálunk lett volna

Elolvasom

Egyetlen európai uniós országban sem kötnek olyan szigorú szerződést az egyetemistákkal, mint amilyet a magyar hallgatóknak kellett volna aláírniuk szeptemberben. Ahol mégis belföldi munkavégzésre kötelezik az állam pénzén tanuló diákokat, ott állást is ajánlanak a friss diplomásoknak. Az Alkotmánybíróság által megsemmisített rendeletben erről szó sem volt.

Felsőoktatás Czervan Andrea

"Béremelésről nem kívánok beszélni" - Hoffmann kabinetfőnöke az egyetemekről

Elolvasom

"Száz százalékban azonosulni tud" a hallgatói szerződések bevezetésével Sályi Lőrinc, az oktatási államtitkár kabinetfőnöke, aki Hoffmann Rózsa helyett tartott előadást a Minőségfejlesztés a felsőoktatásban című projekt zárókonferenciáján. Sályi szerint a cél "egy patrióta középosztály megteremtése" - bármit is jelentsen ez.

Felsőoktatás Czervan Andrea

Jön a "feketeleves" szeptembertől: ez lesz Európa legszigorúbb hallgatói szerződése

Elolvasom

Egyetlen európai uniós országban sem használnak olyan hallgatói szerződést, mint amilyet a magyar felvételizőknek kell aláírniuk szeptembertől. Utánajártunk, mi a helyzet az EU-n kívüli országokban. Nem volt könnyű dolgunk, ehhez hasonló rendszerről még a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központjában sem hallottak. Hosszas kutatás után egyetlen példát találtunk – Fehéroroszországot. Igaz, még ott is puhábbak a szabályok, mint itthon.

Felsőoktatás Czervan Andrea

Miben bízik Pokorni, mi dühíti Hillert?

Elolvasom

A felsőoktatásból több tízmilliárdot kivonó Széll Kálmán-terv "nem a legdicsőbb anyag", a "röghöz kötő" hallgatói szerződések bevezetése nem a legjobb megoldás, a diákhitel 2-vel pedig még mindig sok a probléma - egy egyetemistáknak rendezett szerdai vitaesten kiderült, a kormány legtöbbet kritizált felsőoktatási döntéseiről Hiller István és Pokorni Zoltán voltaképp ugyanazt gondolja. Decemberben mindketten nemmel szavaztak az új oktatási törvényekre.

1 2 3 4 5 6 7 8