Érettségi-felvételi Eduline

Nem tenné kötelezővé a szóbeli felvételit a rektori konferencia

Elolvasom

A rektorok egyetértenek azzal, hogy a felvételihez szükség legyen egy emelt szintű érettségire, ugyanakkor szerintük a szóbeli felvételire csak azokon a szakokon van szükség, ahol mérni kell a szóbeli képességeket. Úgy vélik, hogy nem központilag kellene előírni, hányszor lehet ismételni egy vizsgát, ezt intézményi szinten szabályoznák.

Felsőoktatás Eduline

Rosszul jártak az egyetemisták: tovább szigorítottak a felsőoktatási törvényen

Elolvasom

Hiába hirdetett „kvázi nemzeti konzultációt” november elején az oktatási államtitkárság, az új felsőoktatási törvény tervezetének január 4-i – szerkesztőségünk birtokába jutott – változatában jóformán nyoma sincs az egyeztetéseknek. A hallgatók továbbra sem számíthatnak a képviseleti arány növelésére, a bukdácsoló egyetemisták négy vizsga után pedig végleg elbúcsúzhatnak a szakjuktól. A jogszabályról a tervezettnél korábban, április helyett január végén tárgyal a kormány.

Érettségi-felvételi Eduline

Hogyan változik a felvételi pontszámítás 2011-től?

Elolvasom

Kemény versenyre számíthatnak a diákok a 2011-es felvételi időszakban: az egyetemek és főiskolák kevesebb hallgatót vehetnek fel a gazdaságtudományi, bölcsészettudományi és jogi szakokra, ráadásul a pontszámítás rendszere is változik. Sok múlik majd az érettségin, a nyelvvizsgákért, az OKTV-helyezésért és a hátrányos helyzetért azonban kevesebb pont jár.

Felsőoktatás Eduline

Pokorni: Magyar Bálint verte szét a kétszintű érettségit

Elolvasom

Fokozatosan szabad csak szélesebb körben előírni az emelt szintű érettségit, időt hagyva a diákoknak és az iskoláknak felkészülni a szigorúbb követelményekre – így nyilatkozott Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter, a parlament oktatási bizottságának elnöke a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában péntek reggel.

Érettségi-felvételi Eduline

Megvan a magyar érettségi hivatalos javítókulcsa

Elolvasom

Ma reggeltől letölthetőek az Oktatási Hivatal honlapjáról a hivatalos magyar érettségi megoldások, illetve a javítókulcs is. Az eduline-on tegnap már megnézhettétek a nem hivatalos, középiskolai szaktanárok által javasolt megoldásokat, most viszont már a minisztérium által kiadott és elfogadott javítási útmutató is elérhető.

Érettségi-felvételi Eduline

Továbbra is elég lesz a középszintű érettségi

Elolvasom

Egyre valószínűbb, hogy 2012-től sem lesz kötelező az emelt szintű érettségi egyes felsőoktatási intézményekben, mivel az ezt lehetővé tevő jogszabály az Alkotmánybíróság elé került, így jó eséllyel ki fognak csúszni a márciusi határidőből a főiskolák és az egyetemek. Közben újra feléledtek azok a hangok is, miszerint az egész szisztéma rossz, és vissza kéne adni a felvételiztetés jogát az intézményeknek.

Közoktatás Edupress

2014-től lesz kötelező az emelt szintű érettségi

Elolvasom

Jóváhagyta november 11-én az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága azt a javaslatot, mely szerint 2014-től egy vagy két tárgyból emelt szintű érettségi vizsgát kell tenniük a felsőoktatási intézményekbe felvételiző diákoknak. A bizottság ülésén Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára javaslata mellett igent mondtak arra az indítványra is, mely szerint intézményi javaslat alapján, de a kormány határozhatja meg rendeletében képzési területenként, illetve szakonként a szükséges vizsga szintjét.

Közoktatás Edupress

Pokorni: idő és pénz kell a kötelező emelt szintű érettségihez

Elolvasom

A ló másik oldala, hogy a kormány már 2012-től kötelezővé tenné az emelt szintű érettségit a továbbtanulni szándékozó diákok számára - nyilatkozta Pokorni Zoltán, az Fidesz alelnöke november 5-én az ATV Jam című műsorában. "A Fidesz 8 éve sürgeti az emelt szintű érettségi bevezetését, most mégis úgy látja, hosszabb felkészülési idő, energia és pénz kell a megvalósításhoz" - mondta az alelnök.

Érettségi-felvételi Eduline

Kötelezővé tehetik az emelt szintű érettségit

Elolvasom

Egy vagy két tantárgyból letett emelt szintű érettségi vizsgához kötné a diplomát adó felsőoktatási képzésben való részvételt a közoktatási törvény 29 szocialista képviselő által javasolt módosítása - jelentette be Tatai-Tóth András (MSZP) hétfőn, a javaslat általános parlamenti vitájában.

1
4 5 6 7 8 9 10