Felsőoktatás Eduline

Összevert tanár és diákterror a bagdadi egyetemen

Elolvasom

Irak egyik vezető oktatási intézményét, a Musztansziríja egyetemet tavaly év végén átmenetileg bezáratta a miniszterelnök. Erre egy zavaros hátterű diákbanda szolgáltatta az okot: az volt a vád ellene, hogy egyfajta terroruralmat vezetett be, több egyetemi hallgatót, illetve oktatót megkínzott, sőt egyeseket meg is gyilkolt.

Felsőoktatás Edupress

Húszezer szlovák hallgató tanul Csehországban

Elolvasom

A nem hivatalos becslések szerint mintegy húszezer szlovák hallgató tanul Csehországban - Milan Pisút, volt oktatási miniszter figyelmeztetése szerint többen, mint a pozsonyi Comenius Egyetem teljes hallgatói létszáma. Pisút szerint Szlovákia nem törekedett kellőképpen a fiatal kutatók és szakemberek hazai megtelepedésére, a szomszédos országban azonban akár a szlovák fizetés három-négyszeresét is megkaphatják - írja a kitekintő.hu.

Felsőoktatás Eduline

Nincs elég hallgató a dubaji egyetemeken

Elolvasom

Az elmúlt években több híres amerikai egyetem nyitotta meg saját kihelyezett intézményeit a dúsgazdag Perzsa-öbölben, ahol az elmúlt időszakban valósággal öntötték az állami pénzeket a színvonalas felsőoktatás megteremtésébe. A válság azonban az arab emírségeket is elérte, van olyan egyetem, amit egyszerűen a diákok elmaradása miatt kellett bezárni – írja a New York Times.

Közoktatás Eduline

Hét nap alatt tíz óra alvás: hogyan ne készüljünk a vizsgákra?

Elolvasom

Egyes felmérések szerint az egyetemisták és főiskolások egyharmada szed valamilyen agyműködést serkentő, vagy a fáradtságot mesterségesen „lenyomó” szert a vizsgákra való felkészülés során. Sajnos a tabletták és pirulák többsége hosszútávon többet árt, mint használ. Pedig természetes módszerekkel is túljuthatunk a nehéz heteken.

Felsőoktatás Eduline

Lassan elfogynak az oktatók?

Elolvasom

Lassan, de biztosan fogynak a felsőoktatási intézményekben oktató és megfelelő végzettségű tanárok – nagyjából ez szűrhető le az elmúlt években tapasztalt tendenciákból. Vannak persze ennél borúlátóbb jóslatok is – a múlt szerdán a Magyar Nemzet című napilap egy Bod Péter Ákos és Árva László közgazdászok által jegyzett tanulmányra hivatkozva egyenesen felsőoktatási katasztrófa rémképét vetítette előre, egyebek között amiatt, mert a hallgatói létszám várható csökkenése az intézményeknél tömeges elbocsátásokhoz vezethet.

Felsőoktatás Eduline

Milyen juttatások járhatnak a hallgatóknak?

Elolvasom

A hallgatói juttatások rendszere mostanra igazságosabb lett – állítják a diákönkormányzatok vezetői. Kiemelkedő teljesítménnyel már jól lehet keresni az egyetemeken, ám a megélhetéshez a legtöbb esetben az ösztöndíjak mellett elkel a szülői segítség is.

Közoktatás Eduline

Rózsaszín ruhája miatt rúgták ki az egyetemről

Elolvasom

A 20 éves Geisy Arrudát rövid rózsaszín ruhája miatt füttyszó és bekiabálások közepette egyik professzora fehér kabátjába burkolva vezettették el a rendőrséggel egy Sao Paulo külvárosában található magánegyetemről október 22-én. Később hivatalosan ki is zárták az intézményből az "iskolai méltóság és erkölcs" megsértéséért.

Felsőoktatás Eduline

A legfontosabb tudnivalók a keresztféléves képzésekről

Elolvasom

2009 november 16-a a határidő, eddig az időpontig még bárki leadhatja a jelentkezési lapját bármely 2010-ben induló keresztféléves képzésre. A választékra nem panaszkodhatunk, idén harmincöt intézmény kilencvenkét karán, ezernél is több képzést hirdettek meg. Megpróbáltuk összeszedni, hogy mire kell figyelni a jelentkezési lap kitöltésénél.

Közoktatás Eduline

Nem engedik be a poltikát az egyetmekre

Elolvasom

Elutasította a Magyar Rektori Konferencia (MRK) keddi ülésén a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteinek kérését, hogy engedjék vissza a politikát az egyetemekre - írja a Népszabadság a szerdán megjelent számában.

Közoktatás Eduline

Dublőröket küldenek maguk helyett az egyetemre a kijevi diákok

Elolvasom

Az utóbbi hetekben szokatlan hirdetések jelentek meg az ukrán álláshirdető internetes oldalakon. A hirdetéseket feladók olyan fiúkat vagy lányokat keresnek, akik pénzért vállalják egyetemi előadások látogatását és a jelenlét igazolását – írta online kiadásában a kijevi Szegodnya című napilap.

Közoktatás Edupress

31 ezer dollár: ennyi az amerikai diákok átlagos tartozása

Elolvasom

Egy átlagos amerikai egyetemista felsőfokú tanulmányi befejezéséig 31 ezer dolláros adósságot halmoz fel, ami 73 százalékkal több a hat évvel ezelőtti adatoknál. Ráadásul, míg 2004-ben a diákok 24 százaléka fizette tandíját a hitelkártyáján rendelkezésére álló keretből, addig idén ez az arány már 30 százalék. A jogalkotók törvénymódosításokkal igyekeznek megfékezni a fiatalok eladósodását, ám a válság miatt megnehezedett körülményekre hivatkozva egyre többen követelik, hogy a következő gazdaságélénkítési intézkedések egyike a diákok tehermentesítése legyen - írja a Világgazdaság a Reuters által idézett tanulmány alapján.

Közoktatás Edupress

Kommunikáció szakot indító intézményeket támogat az IAA

Elolvasom

A kommunikáció szakos hallgatók gyakorlati képzését támogatja az a pályázat, amit a Reklám Világszövetség (IAA) "A fiatalokért" néven hirdetett meg. A főiskolák és egyetemek szeptember 15-ig pályázhatnak, a nyertes intézmények pedig összesen kétmillió forintot kapnak. A pályázattal a hallgatók külföldi tapasztalatszerzését kívánják támogatni.

Közoktatás Edupress

Lengyel csapat nyerte a GE ökoversenyét

Elolvasom

A Varsói Műszaki Egyetem csapata öngerjesztő kombinált hő- és áramfejlesztő rendszerével nyerte meg a GE Energy Ecomagination Challenge "Hogyan teheted zöldebbé az egyetemedet" versenyét. Az augusztus 13-i díjkiosztón második helyezett lett a francia és harmadik a brit csapat. A Magyarországot képviselő két egyetem, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a Szent István Egyetem (SZIE) nem jutott be a döntőbe.

Közoktatás Edupress

Visszahoznák a politikai életet az egyetemekre, főiskolákra?

Elolvasom

Szakmai munkacsoportot hoztak létre a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei augusztus 6-án, ahol a felsőoktatási intézményekben való politizálás lehetőségeit kívánják megtárgyalni, álláspontjukkal pedig szeptember végén keresik fel a Magyar Rektori Konferenciát. A csoport felállítását Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségének (IKSZ) elnöke kezdeményezte, aki egy héttel korábban kijelentette: vissza kell hozni a politikai életet a 20 éve politikamentessé tett egyetemekre, főiskolákra.

Közoktatás Edupress

Újabb diplomabotrány Romániában

Elolvasom

Épp mikor a bukaresti székhelyű Spiru Haret Egyetem ügye csendesedni látszott, újabb, ezúttal a romániai felsőoktatás nagyját érintő okirat-hamisítási botrány pattant ki: hamis vizsgaigazolások, hamis érettségi diplomák és pénzért hitelesített oklevelek után nyomoznak a hatóságok. Ecaterina Andronescu oktatásügyi miniszter úgy nyilatkozott: "nem csak az egyetemi, de a középiskolai hálózat is súlyos korrupcióval küzd" - írja a Kitekintő.

1
57 58 59 60 61 62 63