Közoktatás Edupress

Fico bentlakásos iskolákkal oldaná meg a romakérdést

Elolvasom

Robert Fico szlovák kormányfő a hét elején jelentette be, hogy a hazai romahelyzetet bentlakásos iskolák felállításával oldaná meg. Mint mondta: két lehetőség van, további milliókat költeni a mindössze részeredményekkel kecsegtető programokra, vagy megfelelő körülmények között felnevelni a roma fiatalokat. A kisebbségi ügyekért felelős kormányalelnök, Dusan Caplovic hozzátette: a gyerekeket kizárólag szüleik beleegyezésével helyeznék el ezekben az intézményekben. Korábban Ausztrália, Új-Zéland és Kanada is gondolkodott hasonló megoldásban, azonban minden esetben az éles tiltakozások hatására elálltak a tervtől a kormányok.

Felsőoktatás Edupress

Húszezer szlovák hallgató tanul Csehországban

Elolvasom

A nem hivatalos becslések szerint mintegy húszezer szlovák hallgató tanul Csehországban - Milan Pisút, volt oktatási miniszter figyelmeztetése szerint többen, mint a pozsonyi Comenius Egyetem teljes hallgatói létszáma. Pisút szerint Szlovákia nem törekedett kellőképpen a fiatal kutatók és szakemberek hazai megtelepedésére, a szomszédos országban azonban akár a szlovák fizetés három-négyszeresét is megkaphatják - írja a kitekintő.hu.

Közoktatás Eduline

Védett személyekké válnak a tanárok Szlovákiában

Elolvasom

Súlyosabb büntetésekkel kell számolniuk novembertől az agresszív tanulóknak és diákoknak Szlovákiában. A pozsonyi parlament ugyanis szerdán elfogadta a pedagógiai személyzetről szóló új törvényt, melynek alapján a tanítók és a tanárok az ősztől védett személyeknek számítanak.

1 2 3