szerző:
Eduline

Közel 200 iskolában nem volt ma tanítás Szlovákia-szerte, mivel a tanárok megelégelték azt, hogy képtelenek béremelésre bírni a kormányt. A miniszter azt ígérte, hogy ha megnyerik a tavaszi parlamenti választást, több pénzt kapnak az iskolák és a tanárok, de a kormány lépései nem erre utalnak.

2016-tól a tanári bérek 140 eurós emelése, 2017-től pedig újabb 90 euró fizetésemelés; 400 millió eurót az oktatásra, hogy eltűnjenek az intézmények közti különbségek – ezek voltak a mai, szlovákiai pedagógus-sztrájk legfőbb követelései.

©

A sztrájk persze nem a legjobb elnevezés, ugyanis hivatalosan egészségügyi napot tartottak a pedagógusok. Ez azt jelentette, hogy nagyjából 200 iskolában vagy orvoshoz mentek a tanárok, ezért nem volt tanítás, vagy pedig sportnapot rendeztek a gyerekeknek. Mindezt persze tiltakozásként, mivel a tanárok alacsony bérükre és az oktatásra jutó kevés pénzre panaszkodnak.

Juraj Draxler oktatási miniszter alapvetően egyetért a tanárok követeléseivel, ám korábban azt nyilatkozta, hogy nincs elég pénz a büdzsében azok teljesítésére. Ugyanakkor nemrég tett egy utalást arra, hogy ha ők nyerik meg a márciusi választást, több pénz juthat az oktatásügynek. A szakmai szervezetek azonban szkeptikusak, amire minden okuk meg is van. A bumm.sk a DenníkN hírportálra hivatkozva arról ír, hogy a mostani kabinet döntése alapján jövőre nem több, hanem 200 millió euróval kevesebb jut a területnek.

A magyar oktatásban is tiltakoznak

Nem kérnek a PÖCS-ből az elitgimnáziumok igazgatói

A PDSZ támadja az elfogadott etikai kódexet

A rezidensek a sztrájktól sem riadnának vissza

Egy szlovák tanár kezdő fizetése nagyon alacsony más szakmák kezdőbéréhez képest. Nagyjából 590 eurós bér – 182 ezer forint – jár egy kezdő tanárnak a Szlovák Tanári Kamara (SKU) felmérése szerint. Ez az összeg azok fizetésével egyezik meg nagyjából, akik érettségi nélkül találnak állást. Ezzel szemben például a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem végzett hallgatói munkába állásuk második évében már 1158 eurót keresnek átlagosan, de az 1000 eurónál magasabb bér több más egyetem elvégzésével is elérhető.

A tanárok legutóbb november 5-én demonstráltak, akkor az úgynevezett Hosszú orrok találkáján követeltek magasabb béreket. Az eseményen résztvevő 400 pedagógus hosszú műorrokat vett fel, amivel azt akarták jelképezni, hogy a kormány az orruknál fogva vezeti őket.

Draxler akkor válaszolt a tanárok bérkövetelésére, és arra, hogy több pénzt szeretnének a költségvetésből erre a területre. A miniszter irreálisnak nevezte a pedagógusok követelését, gyakorlatilag azzal indokolta az elutasítást, hogy nincs elég pénz.