Közoktatás Edupress

Mesterképzések a jelentkezői létszámbővülésben

Elolvasom

A jelentkezési statisztikákból kiderül, az idei 22 százalékos összjelentkezői létszámnövekedés részben a meghirdetett mesterképzéseknek köszönhető. Éppen ezért jellemzően a mesterképzéseket is hirdető intézmények tudták az összjelentkezői létszámbővüléssel azonos vagy magasabb mértékben növelni jelentkezői számukat, az intézmények többségénél az összjelentkezői bővülés több mint 50 százaléka a meghirdetett mesterképzéseknek köszönhető. Idén csaknem 27 ezerrel többen jelentkeztek a felsőoktatásba, ez nagyjából 22 százalékkal több, mint a tavalyi évben.

Közoktatás Eduline

24 órás hacker verseny az ELTE-n

Elolvasom

A kancellár.hu és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem közösen második alkalommal rendezi meg 24 órás hackerversenyét felsőoktatási intézmények hallgatói számára az ELTE Déli Tömbjének Lovardájában 2009. március 20-án pénteken 14.00-tól.

Közoktatás Eduline

A magyar Einstein-ösztöndíjas: Kocsis Bence

Elolvasom

A NASA idei tíz ösztöndíjasának egyike Kocsis Bence, aki az ELTE Bolyai kollégistájaként tavaly szerezte meg asztrofizikai tudományos fokozatát. A fiatal magyar kutató szerint a világ legnagyobb űrkutatással foglalkozó központja nem rossz hely, de az elméleti csillagászatban még izgalmasabb, ha az ember egy egyetemen vagy kutatóintézetben folyó pezsgő szakmai élethez csatlakozhat.

Közoktatás Eduline

A legidősebb egyetemista 84 éves

Elolvasom

A mesterképzésre is február 16-áig lehet jelentkezni, és nemcsak az alapképzést végzetteket várják, hanem a régi rendszerben diplomát szerzetteket is. Az oktatás minden korosztály előtt nyitva áll: az ELTE-n tanul például egy 84 éves férfi is, informatika tanár szakra jár.

Közoktatás Eduline

Képzésváltás: az átjelentkezés feltételei

Elolvasom

Ha a hallgató meggondolja magát, s másik képzésben szeretne részt venni, két módot választhat: vagy újra felvételizik, vagy átjelentkezik másik iskolába, illetve másik szakra. A HVG Diploma 2009 különszáma gyakorlati tanácsa képzésváltóknak.

Közoktatás Edupress

Összefogtak a bölcsészettudományi karok

Elolvasom

Öt nagy egyetem bölcsészettudományi kar dékánja írta alá az Educatio kiállításon, január 23-án azt a megállapodást, amely a mesterszakos felvételi rendszer karok közti átjárhatóságát segíti. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem dékánja, Dezső Tamás úgy fogalmazott: ennek az informális szerveződésnek az a célja, hogy megőrizzék a tudományegyetemeken szerezhető bölcsészettudományi mesterszakos diplomák értékét.

Felsőoktatás Eduline

Saját tapasztalataim az ELTE BTK-n

Elolvasom

Érettségi után kezdtem csak igazán izgulni - természetesen a felvételi miatt. Ugyanis az új pontszámítási módszer kiszámíthatatlan volt. Emlékszem, kéz a kézben izgultunk a ponthatárok éjszakáján osztálytársaimmal. Igazán szerencsésnek mondhatom magam, mert Magyarország, sőt Európa vezető egyetemére, az Eötvös Loránd Tudományegyetemre sikerült bejutnom. Meglepő módon alacsony volt a ponthatár, mindössze 320 pont elegendő volt ahhoz, hogy felvegyenek germanisztika szakra. Így lett belőlem német szakos hallgató.

Közoktatás Eduline

Hivatalos együttműködésre törekszik a Tudapest Kabinet a Fővárosi Közgyűléssel

Elolvasom

A városok az egyetemekre szerveződnek, a tudásalapú társadalom egyik igen fontos szereplője a felsőoktatás" - mondta el a budapesti székhelyű Európai Technológiai Intézet Igazgató Tanácsának tagjaként Magyar Bálint a Tudásváros Budapest nevet viselő konferencián december 12-én, mely találkozón a fővárosi felsőoktatás innovációs és a kampusszá válási folyamatairól osztották meg tapasztalataikat az előadók. A szervező Tudapest Kabinet konkrét javaslatokat közölt a témában.

Közoktatás Edupress

Egyetemek presztízsrangsora - a cégek szerint

Elolvasom

Több cég tervez kevesebb friss diplomást felvenni, mint 2007-ben - olvasható a Világgazdaságban. Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézetének (GVI) frissen publikált kutatásából kiderült, a diplomás pályakezdőket foglalkoztató cégek aránya az idén 11 százalékponttal nőtt ugyan, de a felvételükre vonatkozó szándékok némileg visszafogottabbakká váltak. A megkérdezett cégek felállítottak egy rangsort is aszerint, hogy presztízs tekintetében szerintük melyik felsőoktatási intézmény áll az első három helyen.

Közoktatás Edupress

Kiállítás Roger Fenton újonnan előkerült fotóiból az ELTE-n

Elolvasom

Roger Fenton világhírű múlt században élt angol fotográfus - aki a brit királyi család udvari fényképésze is volt - 12 eredeti, részben szignózott fotója került elő az ELTE Egyetemi Könyvtár metszettárából. A fotók némelyike - amelyekről mind a mai napig nem tudják, hogyan kerültek az Egyetemi Könyvtárba, egyáltalán Magyarországra - egyedülálló darab, a világon sehol másutt nem találhatók nyilvános gyűjteményekben. A képekből november 19-én az ELTE Egyetemi Könyvtárának Dísztermében nyílik kiállítás, amely 2009. január 30-ig látogatható.

Közoktatás Edupress

A nagyok kapják a helyek javát - méretarányos elosztás a mesterképzéses helyeknél

Elolvasom

A mesterképzésre elkülönített helyek többségének elosztása után Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár az Edupress-nek elmondta, a rendelkezésre álló 21700 hely nagy részét a 2006-ban, államilag támogatottként felvett hallgatók számával arányosan osztották el az intézmények között, a maradék csaknem 2000 helyet pedig a jelenleg akkreditációs folyamat alatt álló szakokra és a jelentkezések után körvonalazódott igények szolgálatára tartalékolják. A szakok közötti leosztás intézményi hatáskör.

Közoktatás Szabó Gyöngyvér

Demcsák Zsuzsa az eminens tanuló

Elolvasom

Közgazdász, kommunikációs szakember, televiziós műsorvezető és talán a hazai celebvilágnak is tagja. Mellesleg csodaszép nő. Egy újabb érdekes személyiség, akit érdemes és tanulságos lehet megismerni.

Közoktatás Edupress

Kísérleti nyelvi labor diszlexiásoknak az ELTE-én

Elolvasom

A fogyatékkal élők elhelyezkedési esélyeit segíti az IBM és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) október 1-jén aláírt együttműködési szerződése. Az informatikai cég által nyújtott támogatásból a látássérült, diszlexiás és diszgráfiás hallgatók számára alakítanak ki speciális nyelvi laboratóriumot, de a megállapodás egy féléves gyakornoki állás lehetőségét is magában foglalja. A támogatás 50 ezer eurós összegéből speciális bútorokat, informatikai eszközöket, látássérülteket segítő berendezéseket és szoftvereket vásárol az egyetem.

Közoktatás Edupress

Új eredmény az ELTE, MTA és CEU közös kutatásában

Elolvasom

A Science tudományos magazin szeptember 26-i számában publikált, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a CEU (Közép-Európai Egyetem) közös kutatásáról szóló cikk arról tudósít, hogy magyar kutatóknak most egy új kísérletes helyzetben is sikerült bizonyítaniuk a természetes pedagógia elvének helytállóságát, ezzel merőben új megvilágításba helyezve a fejlődéslélektan egyik klasszikus központi jelenségét.

Közoktatás Edupress

Egy éjszaka a tudományos pálya népszerűsítéséért

Elolvasom

Minden eddiginél sokszínűbb programkínálat várja pénteken a tudomány iránt érdeklődőket az idei Kutatók Éjszakáján. Sopronban kutatói utcabál és szerelemzene, Debrecenben Egyetem téri dzsembori, Budapesten Zöldtetők Éjszakája, Csodák Palotája - ez csupán néhány a több száz, országszerte zajló ingyenes előadásból, kiállításból, szórakoztató-tudományos programból, ahol a kísérletező kedvű kicsik és nagyok személyesen találkozhatnak számos kutatóval, és hétköznapi nyelven ismerkedhetnek meg tudományos munkájukkal.

Közoktatás Edupress

Bűnügyek, katasztrófák a győri Kutatók Éjszakáján

Elolvasom

Ebben az évben harmadik alkalommal vesz részt a Széchenyi István Egyetem (SZE) az uniós Kutatók Éjszakája rendezvénysorozaton. Szeptember 26-án, pénteken 18 és 24 óra között elsősorban a győriek és a város környékén élők számára kínál az intézmény érdekes, színes eseményeket a tudományos élet népszerűsítésére.

1
18 19 20 21 22 23 24