szerző:
Eduline

Jelenleg az egyetem rektora, Józsa János látja el Andor György feladatait.

Nagyobb a zűr a Műegyetemen, mint a keddi hír alapján gondolhattuk volna, hogy a kormány a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar átköltöztetését tervezi az ELTE-re, ahol jelenleg nincs érdemi gazdasági képzés.

Az Index legújabb értesülései szerint egy hétfői szenátusi ülésen hozott döntés értelmében felfüggesztették Andor György dékánt, így őt egyetem rektora helyettesíti. A portál a felfüggesztés pontos okáról nem ír, de összefüggsébe hozták a kar esetleges elcsatolásával.

A szenátusi állásfoglalás szerint "az egyetemnek szüksége van humán- és gazdasági ismereteket oktató és kutató szervezetre", vagyis szeretnék megtartani a GTK-t az egyetemen.

A kar hallgatói képviselete ugyanakkor egy nyilatkozatot tett közzé, hogy "a rektor úr döntése a párbeszéd indításával ellentétes lépés, ebből kifolyólag a kar autonómiája is sérült", pedig " jelen bizonytalan helyzetben katasztrofális következményekkel járhat, ha a kar élén nincs olyan legitim vezető, aki képes lenne a GTK érdekeit képviselni."

A GTK október 22-én összeállított egy panaszsort a BME vezetése felé, amely a kar és az egyetem nézeteltéréséről árulkodik. Ez alapján a GTK oktatóit nem ismeri el és háttérbe szorítja az egyetem, az egyetem legnagyobb bevételű egysége nem arányosan részesül a központi költségvetésből, módosító javaslataikat pedig leszavazza a szenátus. Az Index szerint azt is hangsúlyozza a dokumentum, hogy nem a kar kezdeményezte, hogy áthelyezzék az ELTE-hez.

Sem az ELTE, sem a BME vezetése eddig nem kommentálta az Eduline megkeresésére az átszervezés hírét.