szerző:
MTI

Tatán Közösségi Felsőoktatási Képzési Központot alakítanak ki az egykori piarista rendház épületének hasznosításával. Az intézményben csecsemő és kisgyermeknevelő-, valamint tanár-továbbképzés folyna, illetve telephelyet kapna a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság - tájékoztatta a polgármester a képviselő-testület szerdai döntéséről az MTI-t.

©

Michl József (Fidesz-KDNP) elmondta, a diplomát adó csecsemő- és kisgyermeknevelő képzés 2017 szeptemberétől indulna el. A képzés szakmai koordinációját a soproni, Nyugat-Magyarországi Egyetem, az elméleti és gyakorlati helyszínt az önkormányzat biztosítja.

A három évfolyamos, levelező-tagozatos képzés maximális létszámát hatvan főre tervezik.

Országosan csak körülbelül 700 kisgyermeknevelő rendelkezik felsőfokú végzettséggel. A városháza felmérései szerint a kisgyermeknevelők 80 százaléka tervezi a jelentkezését a diplomát adó képzésre.

Az önkormányzat megállapodást kötött a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társasággal, akik elkötelezettek az alacsony iskolai végzettségű munkavállalók továbbképzésében. A város a rendház egy részébe befogadja a népfőiskolát is, terveik szerint az épület felújításához is hozzájárul a társaság. A polgármester hozzátette, az önkormányzat korábban megállapodást kötött az ELTE-vel és az egri Eszterházy Károly Főiskolával, valamint a Pannon Egyetemmel és az Edutus Főiskolával, hogy alapképzések és pedagógus továbbképzések helyszíneként hasznosítsák közösen a rendházból folyamatosan kialakítandó képzési központot.

Michl József elmondta, az 1770-ben épült, műemléki védettség alatt álló rendház a város tulajdona. Korában kollégium volt, öt éve üresen áll. Az önkormányzat a további állagromlás megelőzése és felújítás előkészítése érdekében 22 millió forintot fordít az épületre. Az épület képzési központnak használt termeinek karbantartására, berendezésére további 60 millió forint szükséges, a teljes épület megújítása milliárdos nagyságrendű. Ennek előteremtésére az önkormányzat pályázati forrásokat is igénybe kíván venni.