szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Külön miniszteri biztosa lesz az államilag támogatott külföldi nyelvtanfolyamokat indító programnak, az első próbautakat akár már az önkormányzati választások előtt meg lehet szervezni – többek között ezt tartalmazza a hvg.hu által ismertetett minisztériumi jelentés, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma készített.

A program egyébként a 2020/2021-es tanévben startol, a diákok a tanévet záró nyári szünetben utazhatnának a közpénzből dotált nyelvgyakorlásra. A hvg.hu a minisztériumban készített jelentés alapján azt írja, a programnak miniszteri biztosa is lesz, a posztot a fideszes országgyűlési képviselő, Bartos Mónika kapná meg.

A lap a költségekről is ír: ha minden, gimnáziumba és szakgimnáziumba járó, 9. és 11. évfolyamos hallgató „vállalja az utazást”, akkor a 140 ezer diák külföldi nyelvtanfolyamára évente mintegy 90 milliárd forintot kell majd fordítani az állami büdzséből.

A jelentésből az is kiderül, hogy ezután mindegyik célországgal megtörtént „a diplomáciai kapcsolatfelvétel”: az Emmi személyes egyeztetéseken tájékoztatta a nagyköveteket vagy delegáltjukat arról, hogy terveznek. Az időpontokat is felsorolják: először, március 5-én a brit, ír és francia diplomatával egyeztettek, majd Németország, Ausztria és Kína következett. Egyedül Málta képviselőjével nem sikerült leülni, aki lemondta a találkozót, de ezt is pótolják április elején.

Ingyenes külföldi nyelvtanfolyamok: ezekbe az országokba utazhatnak a diákok

Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Máltán, Írországban, Franciaországban vagy Kínában vehetnek részt a kétszer kéthetes idegen nyelvi kurzuson a 9. és 11. évfolyamos középiskolások - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának írásbeli válaszából.

Mind a hat országtól azt kérték, hogy támogassák a program lebonyolítását, illetve jelöljenek ki egy olyan szakmai partnert, amelytől kaphatnak egy listát az „ajánlható, akkreditált, jó hírű nyelviskolákról, intézményekről”.

A teljes cikket a hvg.hu-n olvashatjátok el. 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!