szerző:
Eduline

A Szülői Hang Közösség felmérte a szülők véleményét és tapasztalatait a kölcsöntankönyvek és a nem állami tankönyvek rendelhetősége kapcsán. Az eredményeket elküldték az Emmi-nek és számos pártnak is. A problémákra és az elvárásokra hívják fel a figyelmet.

©

A kormányzat által kiterjesztett kölcsöntankönyv-rendszer több sebből vérzik - írja a Szülői Hang Közösség, hozzátéve: a gyerekeknek év elején kiosztott kölcsönkönyvek több mint fele rossz állapotú vagy a beleírások miatt korlátozottan használható volt.

A gyerekek a könyvekben nem emelhetik ki a lényeget, nem jegyzetelhetnek, és a tanév végén akkor is le kell adniuk, ha később az ismétléshez vagy az érettségire való felkészüléshez szükségük lenne rá.

A közösség szerint a kölcsönkönyv a gyerekeket korlátozza a tanulásban, ezért számos szülő dönt úgy, hogy saját költségen vennék meg a tankönyveket. Mindez szükségtelen többletterhet és stresszhelyzeteket okoz mind a diákok, mind a tanárok, mind a szülők részére, és az esélyegyenlőséget is tovább rontja - fogalmaz a közlemény.

Nem állami tankönyvek

A szülők többsége szerint romlik az oktatás minősége akkor, ha a kormányzat a tervek szerint megszünteti a nem állami tankönyvek iskolai rendelhetőségét 2019-től - írja a Szülői Hang Közösség közleményében, hozzátéve: oszágosan milliós nagyságrendben maradnak használatlanul az állami tankönyvek, mert a tankönyvrendeléseket gyakran a gyermekek és pedagógusok valós igényei helyett a félelem igazgatja, az iskolák szükségtelenül is megrendelnek könyveket. Ezáltal a rendszer feltehetően hamis képet ad a tanárok valós igényeiről - fogalmaz a Szülői Hang Közösség.

©

Az iskola ugyan megrendelteti az állami tankönyveket, de a tanárok mégsem használják ezeket: a visszajelzések alapján országosan milliós nagyságrendben maradnak használatlanul. Ebből arra következtet a Szülői Hang Közösség, hogy a pedagógusok is sokszor gyenge minőségűnek tartják az állami könyveket.

Ha a jelenlegi szabályozás nem változik, a 2018-19-es tanév lesz az utolsó, amelyre még rendelhettek nem állami tankönyveket az iskolák a közismereti tárgyak oktatásához.

A Szülői Hang Közösség a tanév végén részletesen felmérte a szülők véleményét és tapasztalatait egy önkéntes anonim online kérdőív segítségével, melyet országosan összesen 2158-an töltöttek ki.

A felmérés eredményeit elküldték az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a számottevő támogatással bíró pártnak, a Szülői Hang Közösség így fogalmazott: "elvárjuk, hogy a kormányzat biztosítsa a szabad, nem állami tankönyvek megrendelését is lehetővé tevő tankönyvválasztás jogi és anyagi hátterét. Elvárjuk továbbá, hogy a diákokat juttassák jó minőségű és saját tulajdonú tankönyvekhez".

A következő évek nem a megoldások, hanem a problémák felhalmozódásának időszaka lesz

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy látja, hogy a következő év, évek nem a megoldások, hanem a problémák felhalmozódásának időszaka lesz az oktatásban. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a 2019. évi költségvetés tervezetében az 1988 milliárdos oktatási kiadások mindössze 15 milliárddal nőnek az idei számokhoz képest.