szerző:
eduline/mti

A vallássemleges iskolai integráció fontosabb, mint a muzulmán szülők vallási érzékenysége az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint.

©

A fiúkkal közös úszásoktatás alól kértek felmentés lányaik számára svájci-török kettős állampolgár szülők egy svájci iskolában vallási előírásokra hivatkozva, amit az iskola megtagadott tőlük. Az eset a strasbourgi székhelyű bíróság elé került. Kedden hozott ítéletet a testület, indoklásuk szerint a svájci hatóságok helyesen jártak el azzal, hogy a gyerekek kötelezettségeit és az iskolai tanterv betartásának elsőbbségét hangsúlyozták a szülők kezdeményezte vizsgálat során.

A jogi útra terelődött ügyben illetékes svájci hatóságok gyermekenként 1000 svájci frank (mintegy 287 500 forint) büntetést helyeztek kilátásba arra hivatkozva, hogy a lányok még nem érték el a pubertáskort, amely a jogszabályok alapján mentességet biztosíthatna számukra az ilyen jellegű sporttevékenységek gyakorlása alól.

Mivel a szülők továbbra sem engedték uszodába lányaikat, a hatóságok szülőnként és gyerekenként 350 svájci frank büntetést róttak ki a szülői feladat gyakorlásának megsértése miatt. A döntés ellen a házaspár panasszal élt.

A strasbourgi bíróság véleménye szerint az iskola különleges szerepet játszik a társadalmi integrációs folyamatban. Az eltérő hátterű gyermekek fejlődéséhez és beilleszkedéséhez meghatározó jelentőségű a kötelező oktatásban való részvétel. Mentesség az ítélet szerint csak nagyon kivételes és megalapozott körülmények között, valamint meghatározott feltételek mellett tehető lehetővé az illetékes intézmény, vagy hatóságok által.

A bíróság az eljárás során arányosnak találta a svájci hatóságok által kiszabott pénzbüntetést, amellyel a szülőket "gyermekeik sikeres szocializációjának és integrációjának fontosságára kívánták figyelmeztetni".

Hasonló döntés született a német bíróságon is egy másik ügyben, az EJEB döntése viszont precedens értékű, vagyis a hasonló kérdésekben a svájcihoz hasonló határozatokra lehet számítani.

Kevesebb gyerek jár templomba a klikes hittanórák óta

Van olyan település, ahol a gyerekek negyede tűnt el a templomból. Több hittancsoport szűnt meg, mióta három éve kötelezővé tették az iskolai hittan vagy erkölcstan választását a közoktatásban - derül ki Mohos Gábor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárának -nek adott nyilatkozatából. Mohos szerint ez nagy kihívást jelent az egyháznak, hogy megszólítsa a gyerekeket, illetve családjukat.