szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az orvosokra vonatkozó béremelések az iskolában dolgozó orvosokat is érintik - jelentette be az Emmi.

Több ponton is módosult az egészségügyi jogszabály, így az iskolaorvosok fizetése is megnőhet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Ez a praxisközösségen kívül maradó háziorvosok, fogorvosoknak járó bértámogatás összegével egyezik meg, amire a kormány több mint 145 millió forintot biztosított - olvasható a közleményben.

De nemcsak az iskolaorvosoknak, a tanároknak is szükségük lenne béremelésre. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke ugyanis néhány napja elmondta, a pedagógusok bérét még mindig a 2014-ben befagyasztott alapból, a 101 500 Ft-os minimálbér összegéből számolják. Most egy pályakezdő pedagógus körülbelül bruttó 230 ezer forintra számíthat. A szakszervezetek szerint a bérrendezés nem várhat tovább, azonban a béremelés úgy tűnik, a jövő évi költségvetésben sem szerepel.

Egyelőre nem lát költségvetési garanciát az egyetemi-főiskolai dolgozók szeptemberre és januárra ígért kétszer 15 százalékos béremelésére a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) sem. Pedig a fizetések siralmasak, a fiatal oktatók nem csak a versenyszférában, még a közoktatásban is magasabb bérre számíthatnak, miközben ambiciózus célokban nincs hiány – a miniszterelnök azt várja, hogy a modellváltó egyetemek „Magyarország lokomotívjaként” húzzák előre a gazdaságot. A témában megjelent anyagunkat itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!