szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legutóbbi aláírásgyűjtés tegnap indult, amiben azt kérik, hosszabbítsák meg az általános iskolások online oktatását.

Úgy tűnik, rengetegen vannak, akik nem értenek egyet az iskolák jövő heti nyitásával, ugyanis szinte két-három naponta indul egy újabb petíció az online oktatás meghosszabbítása érdekében. A peticiok.com oldalon található aláírásgyűjtések többsége arról szól, ne nyissák ki az általános iskolákat április 19-én. Vannak petíciók, amelyeket bárki aláírhat, de már olyanokat is indítottak, ahol kifejezetten egy-egy iskolában tanuló diákok szüleit és tanárait buzdítják az aláírásra - ilyen például a tegnapi is.

©

A legnépszerűbb petíció azonban - amelyet már közel 11 ezren írtak alá - nem az iskolák zárvatartásáról szól, hanem arról, legyen választási lehetőségük a szülőknek és ne legyen kötelező a jelenléti oktatás. "Kérjük, teremtsék meg a jogszabályi lehetőséget arra, hogy azok a családok, akik meg tudják oldani gyermekük tanítását a jelenléti oktatás igénybevétele nélkül, szankció nélkül tarthassák otthon a gyermekeiket a járványhelyzet idején" - írták az aláírásgyűjtők, akik azt is hozzáteszik, természetesen a családok erről előzetesen az iskola vezetésével egyeztetnének.

Megint mások azt szeretnék, ha egészen addig nem lenne iskolanyitás, amíg nincs vakcina a gyerekeknek. "Egyre több orvostól, virológustól hallani, hogy a koronavírus brit mutációja veszélyes a fiatalokra, sőt a gyerekekre is. Hiába oltják be a felnőtt lakosságot, pontosabban annak is csak egy részét, hiába oltják be a pedagógusokat, ha a gyerekek nem kapnak oltást és beküldik őket a zárt tantermekbe, a vírus futótűzként fog terjedni közöttük, sőt viszik haza a családtagjaiknak is, akik szintén nem kaptak még oltást. Ennek beláthatatlan következményei lehetnek" - olvasható a petícióban, amely szerint ebben a tanévben már nem kellene kinyitni az iskolákat. "Hamarosan lesz vakcina, ami biztonsággal adható gyerekeknek is. Most már húzzuk ki addig!" - teszik hozzá.

A jövő heti iskolanyitással kapcsolatban egyébként többen nem értenek egyet. A pedagógusok 87 százaléka nem szeretne visszamenni április 19-én a tantermi oktatásba - derül ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös felméréséből. Emellett számos szülői szervezet tiltakozik a nyitás ellen, egyes szakmai, szakszervezetek és diákszervezetek is különböző „maradj otthon” akciókban gondolkodnak. Azt szeretnék elérni, hogy halasszák el az általános iskolák és óvodák április 19-re tervezett nyitását, mivel szerintük a járványhelyzet még nem csillapodott annyira, hogy indokolt lenne visszatérni a jelenléti oktatásra.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!