szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ezt a rekordszámú koronavírus-fertőzött miatt látják szükségesnek.

Bezárják a héten az összes iskolát Kanada legnépesebb tartományában, Ontarióban, és távoktatásra térnek át, mert rekordszámúra emelkedett a koronavírus-járvány fertőzöttjeinek száma - jelentette be Doug Ford, Ontario kormányfője hétfőn.

A 14,6 millió lakosú Ontarióban napi négyezer fölé emelkedett az új fertőzöttek száma, és növekedett a koronavírus variánsai miatt a kórházakban intenzív kezelésre szoruló betegeké is. Kanada legnépesebb városában, Torontóban már múlt hét szerda óta zárva vannak az iskolák.

Mindeközben Bulgáriában hétfőtől újraindult az élet az iskolákban. "A harmadik hullám végének első jeleit láthatjuk" - hangoztatta múlt héten Kosztadin Angelov egészségügyi miniszter, aki azt is hozzátette: a tantermi oktatás különleges óvintézkedések bevezetésével jár majd, hogy elkerülhessék a zsúfoltságot a tantermekben.

Szlovéniában szintén tegnaptól nyitottak újra az iskolák. A diákok a húsvéti időszakra elrendelt lezárásokat megelőző modell szerint, elsőtől nyolcadik osztályig tantermi oktatásban, a középiskolások pedig felváltva, egyik héten hagyományos, a másik héten online oktatásban részesülnek. A maszkviselés továbbra is kötelező ötödik osztálytól felfelé. Az alsó tagozaton és az óvodákban csak a tantermen kívül, közös helyiségekben kell hordani. Szintén tegnaptól a montenegrói érettségizők is visszaülhettek az iskolapadokba.

Itthon a tervek szerint jövő hétfőtől indul a lazítás

Áprlisi 19-től nyitnak újra az iskolák és az óvodák, majd május 10-től a középiskolák. A döntéssel azonban több szakszervezet, diák és szülő sem ért egyet. Egy friss felmérés szerint a szülők háromnegyede nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását. Ezt Boldogkői Zsolt virológus is így gondolja. A szakember szerint már plusz 3-4 hét is javíthatna a jelenlegi helyzeten, de a legideálisabb a szeptemberi iskolakezdés volna.

Korábban már írtunk róla, hogy a diákok közül sem mindenki várja a jövő heti nyitást. A "Nem megyünk suliba április 19-től" címmel indított összefogás kezdeményezői szerint érthetetlen, hogy a boltokban bevezetett négyzetméter-alapú korlátozás az iskolákra miért nem érvényes. A diákmozgalom félsikerként értékeli, hogy a középiskolákban elhalasztották a jelenléti oktatás kezdetét, illetve azt is, hogy elmaradnak a szóbeli érettségik, ugyanakkor továbbra is szeretnék elérni, hogy április 19-től ne nyissanak ki az általános iskolák. Szerintük a járványhelyzet miatt továbbra sem biztonságos a személyes oktatás.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!