szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy kiadós KRÉTA leállással indult a hét, ennek ellenére a távoktatás alatt sem állt le (teljesen) az élet az oktatásban. Összeszedtük a hét legfontosabb oktatási híreit a köz- és a felsőoktatásból is.

Távoktatás 2.0

A távoktatás első hetében sem állt meg az élet. Az első nap reggelén leállt a KRÉTA. Másnap Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár rádiós interjújában hangsúlyozta: a működtető cég vállalta a felelősséget a hétfői hibáért, és közleményben elnézést kértek a szülőktől.

Mindeközben a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) válaszokat szeretne Kásler Miklóstól és Palkovics Lászlótól az oltásról és a táppénzekről is. Ezen felül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Civil Közoktatási Platform is azt kérte a minisztériumtól: a tavaszi szünet végéig, vagyis április 7-ig haladéktalanul oltsák be az ezt igénylő oktatási dolgozókat. Az Emmi egyelőre nem közölt konkrétumokat arról, tervezik-e a tanárok "soron kívüli" beoltását.

Illetve megkaptuk az első hét adatait, már ami a gyermekfelügyeletet kérők számát illeti. Az elmúlt héten naponta 2600-4000 diák járt be az általános iskolákba, ennyi család vette igénybe az iskolai ügyeletet - derül ki azokból az adatokból, amelyeket a Klebelsberg Központ juttatott el az Eduline-nak.

Diákok tízezreit veszélyezteti a lemorzsolódás, Nógrádban a legrosszabb a helyzet

Miközben Nógrád megyében minden ötödik általános iskolás a lemorzsolódás határán billeg, addig a budapestieknek csupán a 4,11 százalékát veszélyezteti a korai iskolaelhagyás. Még mindig a szakképző iskolák adatai a legaggasztóbbak: Győr-Moson-Sopron megye kivételével országszerte 10 százalék felett van a nagyot rontók aránya. Itt olvashatjátok el a teljes cikket.

Friss nemzetközi rangsor: négy magyar egyetem került a legjobb 200-ba

Több magyar egyetem is előkelő helyet szerzett a Times Higher Education (THE) feltörekvő gazdaságok felsőoktatási intézményeit vizsgáló rangsorán. A Semmelweis Egyetem a top100-ba is befért a 64. helyezésével. Itt nézhetitek meg az összes eredményt.

Előkerül a publicisztika és nő a magyar témák aránya is az új töriérettségiben

A magyar nép eredete emelt szintű téma lesz, összességében több magyar történelem kerül a vizsgákba, sőt, a természettudományos szóbelik esetében megjelenő projektmunkák a történelemérettségin is elképzelhetőek lesznek. Itt olvashattok el mindent az új töriérettségikről.

Több mint tízezer orvostanhallgató már megkapta az oltást, mehetnek a frontvonalba

Az orvostanhallgatók és az egészségtudományi szakokon tanulók többsége már megkapta a koronavírus elleni vakcinát, ők ugyanis az egészségügyi dolgozókkal együtt az oltási lista elejére kerültek. A hallgatók többsége már a járvány második hulláma alatt is részt vett a tesztelésben, az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt most újra behívhatják őket a kórházakba. Itt olvashatjátok el a teljes cikkünket.

A nap kérdése: hány százalékot kell elérni az érettségin a ketteshez és az ötöshöz?

Nincs már két teljes hónap hátra az idei érettségik kezdetéig. A vizsgákon mindenki szeretne jó jegyeket szerezni, de ehhez el kell érnetek bizonyos százalékokat. Itt megnézhetitek, hogyan osztályoznak benneteket közép- és emelt szinten.

A világ 200 legfontosabb egyetemének ötödét nők vezetik

Szembetűnő azonban, hogy a világ összes egyeteme közül még mindig csak néhányat vezetnek a nők. Egy olyan listát hoztunk, ahol megnézhetitek, hol és melyik intézményeket vezetik női kancellárok.

Kevesebb a külföldi egyetemista az országban, és ezzel meglepően sokan jártak rosszul

Visszaesett a Magyarországon tanuló Erasmus-ösztöndíjasok száma a koronavírus-járvány miatt, ezt pedig a főként külföldi hallgatókra specializálódott hostelek, magánkollégiumok üzemeltetői is a saját bőrükön érzik. Van, ahol már szállást, reggelit és ingyen wifit tartalmazó „karanténcsomagot” is kínálnak a külföldről érkező egyetemistáknak.

46 lépcső, 46 írónő: mostantól különleges úton sétálhattok fel a budai várba.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!