szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hét magyar egyetem került be a most megjelent US News Best Global Universities 2021-es világrangsorába, véget ért a középiskolai felvételi és az egyetemi felvételi jelentkezési időszaka is és 2023-tól változnak az érettségik. Összeszedtük a hét legfontosabb oktatási híreit a közoktatásból és a felsőoktatásból.

Az új magyarérettségi az "irodalomtanítás 1978 előtti állapotához való visszatérés"

Megjelent a Magyar Közlönyben, hogyan néznek majd ki az új érettségi vizsgák 2023-tól, annak ellenére, hogy a minisztérium azt nyilatkozta: a részletes vizsgakövetelmények tavasszal, további egyeztetések után lesznek elérhetőek.

Középiskolai felvételi tudnivalók: a szóbelitől a sorrendmódosításig

A középiskolai felvételiben is véget ért a jelentkezési időszak. Február 19-ig lehetett beadni a jelentkezést a középiskolákba, de ezzel még nincs vége az idei felvételi eljárásnak. Mutatjuk, mire kell még számítanotok a következő hetekben, hónapokban.

Február 23-án kezdődik a középiskolai felvételi szóbeli része, amely egészen március 12-ig fog tartani. Néhány intézmény már azt is közzétette, hány ponttól hívják be a szóbelire a jelentkezőket. Van, ahol rendhagyó módon a Zoomon tartják a szóbeli felvételit, míg más gimnáziumok úgy döntöttek, a járványhelyzet miatt idén egyáltalán nem szerveznek elbeszélgetést, helyette portfóliót kérnek a jelentkezőktől. A középiskoláknak most először kell „covid-biztos” megoldásokat találniuk a felvételire: tavaly éppen azon a napon értek a véget a szóbelik, amikor a járvány miatt elrendelték az iskolák bezárását.

Megjelent az új egyetemi világrangsor: négy magyar a legjobb 1000 között

Hét magyar egyetem került be a most megjelent US News Best Global Universities 2021-es világrangsorába. A legjobb részeredményt a Semmelweis Egyetem érte el: 87. lett.

Friss adatok: drasztikusan visszaesett a brit egyetemekre felvételiző magyar diákok száma

58 százalékkal esett vissza a brit egyetemekre jelentkező magyar diákok száma – közölte a külföldi továbbtanulásra felkészítő kurzusokat is indító Engame Akadémia az Eduline-nal. A csökkenés oka, hogy a Brexit miatt az Európai Unióból érkező elsőévesek szeptembertől nem vehetik fel a brit diákhitelt, és elveszítik a tandíjkedvezményt is. Az Egyesült Királyság ráadásul az Erasmus-programból is kilép.

Hiába van tandíj és többfordulós felvételi, egyre többen jelentkeznek a budapesti magániskolákba

Többszörös túljelentkezéssel, havi 100-200 ezer forint körüli tandíjjal és többkörös felvételivel kell számolniuk azoknak a szülőknek, akik az állami általános iskolák helyett valamelyik budapesti magániskolába szeretnék beíratni a gyerekeiket. Mégis egyre többen döntenek így – nem véletlen, hogy az elmúlt két-három évben több ilyen intézmény kezdte meg működését Budapesten és környékén. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Az SZFE oktatói 101 nap után befejezik a sztrájkot

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) oktatói a Freeszfe Sztrájktévében jelentették be a döntést. Mindeközben az egyetemen közel hússzor annyian passziváltatták a félévüket, mint 2018-ban.

Az iskolaérettségi törvény visszavonását követeli a Szülői Hang

Nemrég az Alapvető Jogok Biztosa is vizsgálatot indított az iskolaérettségik 2020-ban hatályba lépett új rendszerével kapcsolatban és több ponton jogszerűtlennek találta azt.

"Ezért fogom elhagyni a pedagóguspályát"

Eddig több mint 40 ezren látták azt a videót, amelyben egy tanító beszél őszintén arról, milyen igazából pedagógusnak lenni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!