szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Van, ahol rendhagyó módon a Zoomon tartják a szóbeli felvételit, míg más gimnáziumok úgy döntöttek, a járványhelyzet miatt idén egyáltalán nem szerveznek elbeszélgetést, helyette portfóliót kérnek a jelentkezőktől. A középiskoláknak most először kell „covid-biztos” megoldásokat találniuk a felvételire: tavaly éppen azon a napon értek a véget a szóbelik, amikor a járvány miatt elrendelték az iskolák bezárását.

„A jelenlegi járványügyi kockázatok miatt ebben a tanévben online szóbeli felvételi vizsgát tartunk, február 23-án és 24-én a délutáni órákban” – ezt a tájékoztatást olvashatják a diákok és a szülők a pécsi Leőwey Klára Gimnázium oldalán, ahol egy Google-űrlap kitöltésével foglalhatnak időpontot a meghallgatásra. A népszerű pécsi középiskolához hasonlóan a budapesti, XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnáziumban is úgy döntöttek, nem hívják be a hozzájuk jelentkezőket, hanem online hallgatják meg őket – sok diákot érint a döntés, az intézményben egy kivételével ugyanis az összes tagozaton kötelező a szóbeli.

A járványhelyzet miatt több középiskola egyszerűen törölte a felvételi szóbeli fordulóját – hiába többszörös a túljelentkezés, úgy döntöttek, nem kockáztatnak. Ilyen például a budapesti Leövey Klára Gimnázium, ahol a nyelvi tagozat kivételével a szóbeli helyett a kiválasztott tagozatnak megfelelő tantárgyból bemutatkozó portfóliót kérnek a nyolcadikosoktól, akiknek egy kézzel írott motivációs levelet is el kell küldeniük. Az intézmény a pontszámítási szabályokon is kénytelen volt módosítani, bevezették az ún. tagozatos többletpontszámokat, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a központi írásbeli felvételi magyar- vagy matektesztjének eredményét nagyobb súllyal veszik figyelembe a diákok rangsorolásakor.

Más intézményekben megtartják ugyan a felvételit (ilyenek például a két tannyelvű vagy az idegen nyelvet emelt óraszámban oktató középiskolák), de szigorú szabályokkal. A szóbelire érkező diákok a csak szájmaszkban, kézfertőtlenítés és lázmérés után léphetnek majd be például a debreceni Tóth Árpád Gimnázium épületébe – a „szokásos” reggeli procedúra valószínűleg egy felvételizőt sem ér majd váratlanul, az viszont már érzékenyen érintheti egy részüket, hogy a szülők nem kísérhetik el őket a termekhez, csak az épület előtt várakozhatnak. A budapesti KÜRT Alapítványi Gimnázium oldalán közzétett tájékoztató szerint náluk a szóbeli a járványügyi előírások betartásával nagyjából a megszokott módon zajlik majd: az egyéni elbeszélgetés után csoportos feladatmegoldás vár a jelentkezőkre.

Rengeteg diákra vár szóbeli vizsga

A középiskolák szóbeli felvételi vizsgáira sok diákot várnak február 23-a és március 12-e között. Az Oktatási Hivatal adatai szerint tavaly a négy- és hatosztályos gimnáziumok a tanulmányi területeik 45 százalékánál tették kötelezővé a szóbelit, míg a nyolcosztályos gimnáziumokban ez az arány majdnem 52 százalék. Hogy idén pontosan hány diák vesz majd részt online vagy hagyományos módon a felvételi szóbeli körében, nem lehet megmondani – az intézmények ugyanis meghatározhatnak egy ponthatárt, amely alatt nem hívják be szóbelire a jelentkezőket.

A középiskoláknak most először kell „covid-biztos” megoldásokat találniuk a szóbeli felvételire, a tavalyi szóbelik éppen befejeződtek, amikor az országban nagyobb számban diagnosztizálták az első koronavírus-fertőzött betegeket – az utolsó meghallgatásokat március 13-án tartották az iskolák, pont aznap, amikor elrendelték a digitális oktatási rendet.

Nincs központi utasítás

Az intézményeknek központi szabályokhoz nem kell alkalmazkodniuk. Az Oktatási Hivatal az Eduline megkeresésére azt írta, „a szóbeli vizsgák a középiskolák „saját” vizsgái, azokra a köznevelési intézményekre vonatkozó általános járványügyi szabályok vonatkoznak, emellett az középiskolák a helyi sajátosságoknak megfelelő helyi szabályokat is hozhatnak”.

Hozzátették azt is, hogy már nyilvánosságra hozta az érettségi szervezésekor alkalmazandó biztonsági intézkedéseket, „amelyek követése a középiskolák számára a középfokú szóbeli felvételi vizsgákra is javasolható”. Ez mit jelent a gyakorlaban? Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az érettségikre vonatkozó szabályokról korábban elmondta: tantermenként maximum tíz tanulóval, maszkviselés, testhőmérséklet-mérés, távolságtartás és kézfertőtlenítés mellett szervezik a vizsgákat.

A szóbelik alatt is tartani kell a 1,5 méteres távolságot, mind a vizsgán, mind a felkészülés alatt. A vizsgabizottságnak, a tanároknak a szóbelin is kötelező lesz a maszkviselés.
A diákoknak az iskolában, a várakozás alatt kötelező, a felkészülés alatt csak ajánlott, a szóbeli alatt pedig nem kötelező viselniük a maszkot. A további szabályokról itt olvashattok.

Mi történik, ha valaki a szóbeli napjára betegszik le?

Az Oktatási Hivatal válaszából kiderült, nincs olyan szabály, amely előírná az intézményeknek, hogy betegség esetén kötelesek online formában meghallgatni a diákot, azt pedig, hogy lesz-e pótvizsgázási lehetőség, a felvételiztető középiskola szintén maga szabályozza.

Kövessétek velünk a 2021-es középiskolai felvételit is. Itt találjátok a legfrissebb cikkeinket a témában.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!