szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Többszörös túljelentkezéssel, havi 100-200 ezer forint körüli tandíjjal és többkörös felvételivel kell számolniuk azoknak a szülőknek, akik az állami általános iskolák helyett valamelyik budapesti magániskolába szeretnék beíratni a gyerekeiket. Mégis egyre többen döntenek így – nem véletlen, hogy az elmúlt két-három évben több ilyen intézmény kezdte meg működését Budapesten és környékén.

Budapest School, AKG Általános Iskola, Real School Budapest, Tópark Alternatív Iskola, Miiskolánk Pilisszentiván Általános Iskola, A Jövő Iskolája Általános Iskola – csak néhány az elmúlt években indított budapesti magán- és alapítványi iskolák közül, amelyek a központi tantervtől és a „hagyományos” pedagógiai módszerektől eltávolodva máshogy szervezik a tanítási napokat és a foglalkozásokat, a frontális oktatás helyett projektfeladatokra, a diákok közötti együttműködésre építenek, és az értékelést sem a szokásos ötfokozatú skálán képzelik el. Az Eduline-hoz eljutott szülői vélemények szerint egyre többen keresnek ezekhez hasonló általános iskolát gyerekeiknek, de nincs könnyű dolguk. Bár a kínálat egyre nagyobb – 2001-ben az ország összes általános iskolájának mindössze 2,6 százaléka volt alapítványi vagy magánkézben, 2018-ban azonban már az 5 százalékot is meghaladta az arányuk –, a túljelentkezés is jelentős.

Négyszeres túljelentkezéssel számolnak

A VI. kerületi Diákszempont Általános Iskola és Gimnázium öt éve indult, népszerűségük azonban évről évre egyre nagyobb, a következő tanévet már háromszáz diákkal tervezik indítani. „Tavaly megközelítőleg háromszoros, az idén bő négyszeres túljelentkezéssel számolunk” – mondta az Eduline-nak Gelencsér Anna, az iskola alapítója és intézményvezetője, hozzátéve: a nagy érdeklődés miatt harmadik éve két első osztályt indítanak, így negyven férőhelyet tudnak feltölteni.

„A jelentkezőinkkel ismerkedési alkalmakon találkozunk, amely nálunk egy játékos foglalkozás, ahol a gyerekek kisebb csoportokban, változatos feladathelyzetekben vesznek részt” – magyarázta Gelencsér Anna, aki azt is hozzátette: nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy lássák, mennyire tudnak a gyerekek csoportban működni, mennyire értik meg és követik az utasításokat, mennyire képesek feladathelyzetben maradni, de igyekeznek megfigyelni azt is, hogyan viselkednek kevésbé strukturált helyzetekben.

Az iskola alapítója szerint mindig nehéz eldönteni, kit vegyenek fel, mert nagyon könnyen megkedvelik a gyerekeket,

viszont fontos tudni, hogy a felvételi során nem a legkiválóbb tanulási képességgel rendelkező gyermekeket igyekszünk kiválogatni, hanem azokat, akiknek szakmai véleményünk szerint a leginkább megfelelő az általunk képviselt alternatív pedagógiai szemlélet – tette hozzá.

Az intézmény célja a demokratikus elvek mentén a gyerekek önállóságának fejlesztése, támogatják és bátorítják őket, hogy saját véleményük legyen, és azt megfelelően tudják kifejezni. Gelencsér Anna szerint „szerető és szerethető iskolát, a stresszmentes és kiegyensúlyozott fejlődés lehetőségét biztosítják” a diákoknak.

Ez Gelencsér Anna elmondása szerint azt is jelenti, hogy nem csupán a leendő diákokat, hanem a családokat is igyekeznek megismerni. Minden családdal egy-egy rövid elbeszélgetést tartanak, ami idén a járványhelyzet miatt valószínűleg online zajlik majd, de – az iskolák zöméhez hasonlóan – előnyt élveznek azok, akiknek a testvére már az iskolában tanul. Sikeres felvétel után a családoknak a 2021/2022-es tanévben 12 hónapon keresztül, havonta 90 ezer forintos hozzájárulási díjjal kell számolniuk.

AKG általános: 200 jelentkező 48 helyre

Nem kell sokkal többet félretenniük azoknak sem, akik az 2017-ben indult AKG Általános Iskolába szeretnék beíratni a gyereküket: havonta 110 ezer forintos hozzájárulást kérnek a szülőktől. A túljelentkezés jelentős: nagyjából kétszázan jelentkeztek a negyvennyolc szabad helyre, közülük tizenhatan alapítványi helyre licitálhatnak, ha a felvételin a tanítók pozitív értékelést adtak róluk. A felvételi többkörös: a szülőknek a jelentkezéskor különböző adatokat és egy motivációs levelet is el kell juttatniuk az iskolának, illetve (ha vannak) a szakvéleményeket is. A családokat ezután egy személyes elbeszélgetésre hívják be. „Ez egy félórás alkalom, ahol ott van két tanító és a család, természetesen a gyerekkel együtt. A beszélgetés során az egyik tanító a gyerekkel játszik, a másik a szülőkkel beszélget” – mondta Sík Eszter, az AKG Általános Iskola projektvezetője.

„Vírusmentes időkben ezután tartunk egy játszóházas felvételit, egy-egy szombaton a gyerekek kiscsoportban néhány tanító segítségével különböző típusú foglalkozásokon vesznek részt, de idén ez a járványhelyzet miatt sajnos elmaradt” – mondta, hozzátéve: a kiválasztásnál fontos szempont a gyerekek iskolaérettsége, illetve a szülők esetében az is, mennyire ismerik a programjukat, hasonló értékrendet követ-e az iskola és a család, azaz mennyire tűnik működőképesnek az együttműködés. Az AKG saját kerettanterv alapján működik, amelynek eleme az interdiszciplináris megközelítés, az osztályfokoktól elrugaszkodó, szintek szerinti haladás, a szöveges értékelés. A végső döntésnél pedig természetesen az AKG-s kötődés is előnyt jelent, azaz ha valakinek odajár a testvére, esetleg a szülei voltak AKG-sok.

Van, ahol a túljelentkezés miatt több osztályban gondolkodnak

A Fürkész Innovatív Általános Iskolában – bár a Nemzeti alaptantervhez igazodnak – az oktatást és a napirendet teljesen újraszervezték, az órák például nem fixen 45 percesek, a tanárok tapasztalatai alapján a diákok az alapismereteket harmadannyi idő alatt meg tudják tanulni, mint egy hagyományos iskolában, az így felszabaduló időben pedig gyakorolhatnak, segítséget nyújthatnak a lassabban haladóknak, személyre szabott feladatokat adhatnak a gyorsan tanulóknak.

Az iskolába tavaly nagyjából harminc jelentkezőből választottak ki húsz diákot, akik közül végül tizenhatan kezdték meg a tanulmányaikat szeptemberben. Idén még zajlik a felvételi, vagyis végleges statisztikák még nincsenek, de eddig a körülbelül 45 jelentkezőből 24-et választottak ki – jelenleg négy várólistásuk van. Ugyanakkor Berecz Zoltán, az iskola alapítója és fenntartója azt is elmondta, nagyon sok további jelentkezőjük van, úgyhogy – bár nem volt tervbe véve – elgondolkodnak azon, indítsanak-e egy másik elsős osztályt is.  

A gyerekek felvételénél a kreativitást, a természettudományok iránti nyitottságot, a tehetséget, a szociális készségeket nézik, mivel fontos számukra az együttműködés. Berecz Zoltán azonban azt is hozzátette, hogy

alapvetően nem gyerekeket, hanem családokat veszünk fel, mivel fontosnak tartjuk, hogy egy értékeket valljunk, és a szülői közösséget is szeretnénk bevonni sok mindenbe – amint ezt a pandémia engedi végre.

A túljelentkezés miatt a döntésnél a jelentkezési sorrendnek is fontos szerepe van, és ebben az iskolában is előnyt jelent, ha valakinek a testvére már az intézményben tanul. Ezeken kívül a fiú-lány arányt nézik még, és ennek alakulása is befolyásolja, kit vesznek fel és kit nem. Akik végül bekerülnek az iskolába, azoknak 149 ezer forintos hozzájárulási díjjal kell számolniuk havonta, évi tizenkét hónapon keresztül.

Évről évre egyre nagyobb a választék

A Brit-Magyar Kéttannyelvű Iskola tavaly szeptemberben indult el az első négy évfolyammal, 55 diákkal, és felmenő rendszerben alakítják ki a felsős évfolyamokat. Induló iskolaként túljelentkezéssel tavaly még nem kellett számolniuk, de idén terveik szerint már két elsős osztályt is fognak tudni indítani – tudtuk meg Gulyás Esztertől, az iskola operatív igazgatójától. Az iskola szintén a magyar alaptanterv, illetve a kéttannyelvű kerettanterv alapján működik. Mindezt a számtalan angol és walesi iskolában sikerrel működő cambridge-i módszerekkel egészítik ki.

Az intézményben jelenleg is folyik a felvételi, ami egy három alkalmas játékos ismerkedést jelent, ahol a leendő osztályfőnök, a fejlesztőpedagógusok és egy anyanyelvi angoltanár szűri a gyerekeket. „A felvételi alkalmakkor nézzük az iskolaérettséget, hogy a gyerekeknek mennyire tartós a figyelmük, mennyire figyelnek az angol utasításokra (elsőben nem követelmény az angoltudás, mert a gyerekek szintek szerint lesznek csoportokba osztva), illetve hogyan viszonyulnak a többi gyerekhez és a pedagógusokhoz” – mondta Gulyás Eszter. A három alkalom egyikén a vezetőség a szülőkkel is találkozik.

Az iskolában egy egyszeri regisztrációs díjjal – 208 ezer forinttal – kell számolni, illetve a havi működési hozzájárulási díjjal, ami tíz hónapon keresztül szintén 208 ezer forint. Ezt tartalmazza az összes oktatási anyagot, tankönyvet, füzetet, tanórákon használt felszerelést, a szülőknek ezen kívül az ebédet és az esetleges iskolai kirándulások díjait kell kifizetniük.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!