szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A járványtan is beépült a biológia-tananyagba, a diákok tanulnak majd a vírusterjedésről és megismerkedhetnek a legfrissebb evolúciós elméletekkel.

Ősztől már az új NAT alapján zajlik majd a tanítás, ami átalakítja a középiskolai biológiaoktatást is. A következő tanévtől, a korábbi három helyett már csak két évig lesz kötelező tanulni a tantárgyat a gimnáziumokban – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Veres Gábor, az egyik átdolgozott középiskolás biológia-tankönyv szerzője azt mondja, olyan témák is helyet kaptak a tananyagban, mint a vírusterjedés modellezése vagy a legfrissebb evolúciós elméletek. A biológia eddig a 10. 11. és 12. osztályban is mindenki számára kötelező volt, ősztől azonban csak a gimnáziumok első két évében kell majd tanulni a tantárgyat. A felsőbb évfolyamokon a szakirányban továbbtanulók választhatnak emelt szintű érettségire felkészítő fakultációt.

A módosított alaptantervnek megfelelő átdolgozás során kétféle középiskolai tankönyv készült. Az alapkoncepció követi az élővilág szerveződési szintjeit, a molekuláris szintről a sejteken át jut el az életközösségekig. A másik változat a magasabb szerveződési szintekről indulva jut el a kémiai ismereteket is igénylő témakörökig.

A szakértő szerint a tartalmi változásokat a XXI. század természeti és technológiai kihívásai, valamint a tanulás-tanítás módszertani fejlődése indokolja. Napjainkban akár a járványtan, akár egyéb orvosi területek vagy a mezőgazdasági technológiák számos problémát, kérdést vetnek fel. Az evolúció témaköréről pedig a legújabb elméletek és eredmények figyelembevételével kapnak képet a tanulók – mondta el Veres Gábor.

Fontos célkitűzés az is, hogy a diákok ne csak értsék, hanem meg is szeressék a természettudományos tárgyakat. Több olyan téma szerepel a tankönyvekben, ami szerintük felkeltheti a tanulók érdeklődését. Az emberi bőr témájánál például a tetoválások és a testmódosítások is szóba kerülnek.

„Van például olyan gyakorlat, amikor a különböző élelmiszerek zsírtartalmát vizsgálhatják meg a tanulók, míg a „Válj szakértővé!” típusú feladat a vírusterjedés modellezéséről is szól. Egy másik fejezetben a szén körforgását elemzik a tanulók, ami a globális éghajlatváltozás és az élővilág működése közötti összefüggések megértését segíti" – sorolta a tankönyvszerző.

Veres Gábor hozzátette, hogy a kerettanterv alapján csökkent a tananyag, bár nem olyan jelentős mértékben, mint a fizika vagy a kémia esetében. Az átdolgozások részben a korábbi tankönyvek ábraanyagát használták fel, de számos új kép és grafika is került a kötetekbe.

Lemondott Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményt adott ki arról, hogy Szűcs Tamás, a szervezet elnöke hosszas átgondolás után lemondott posztjáról.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!