szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az államtitkár csütörtökön adott interjút az InfoRádióban. A Pedagógusok Szakszervezete nyílt levélben reagált az elhangzottakra.

Csütörtökön Maruzsa Zoltán, államtitkár a digitális oktatásról, a jelenlegi helyzetről az érettségi lehetséges elhalasztásáról beszélt a rádióban.

A pedagógusok többsége valóban pozitívan állt a digitális távoktatáshoz, amelyre egy hétvége alatt kellett felkészülni, de az erős túlzás, hogy - miként az államtitkár fogalmazott - „boldogság van szerte a rendszerben”, és az is túlzás, hogy a pedagógusoknak most több idejük van – olvasható a nyílt levélben.

A PSZ a kijelentés után szavazást indított facebookon, és a szavazók 97%-a azt nyilatkozta, hogy többet dolgozik.

A pedagógusok hihetetlen munkabírással és akarattal készítik folyamatosan a digitális anyagokat a - néha nehezen elérhető - diákok számára. Értékelik a visszaérkezett munkákat, próbálnak megfelelni az intézményvezetők és a fenntartók adminisztrációs elvárásainak, vagyis sokkal többet dolgoznak, mint ahogyan azt az államtitkár gondolja – írják a közleményben.

A PSZ szerint nem igaz, hogy jól vizsgázik a KRÉTA-rendszer. Az igazság az, hogy éppen ez a rendszer omlik össze, sokszorosan megnehezítve a feladatok teljesítését pedagógusoknak és diákoknak egyaránt.

Levelükben megemlítik, hogy a legérthetetlenebb dolog, hogy az államtitkárság még most is ragaszkodik a Nemzeti alaptanterv 2020. szeptember 1-jei bevezetéséhez. A PSZ felhívja Maruzsa Zoltán figyelmét arra, hogy a két szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egyesült sztrájkbizottsága csak a sztrájktárgyalásokat függesztette fel, a követeléseket nem. A sztrájkkövetelések egyik pontja az alaptanterv idei bevezetésének elhalasztása.

Szerintük a most zajló digitális oktatás tapasztalatait bele lehetne - sőt, kellene - építeni a január végén nyilvánosságra került dokumentumba.

A Pedagógusok Szakszervezete különösen felháborítónak tartja az államtitkár azon kijelentését, hogy hogy „a pedagógusoknak a jelen helyzetben több szabadideje van, így van lehetőségük elvégezni az alaptantervvel kapcsolatos feladatokat. A Pedagógusok Szakszervezetéhez eddig beérkezett visszajelzések szerint, továbbá saját, Facebookon indított felmérése szerint a pedagógusok többsége minimum kétszer annyi időt tölt a munkájával, mint az eddigi hagyományos munkarendben – olvasható a közleményben.

A PDSZ arra kéri az óvodák fenntartóit, hogy egyeztessenek a vészhelyzeti működésről

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sürgős egyeztetést kér az óvodák fenntartóitól a jelenlegi helyzetben. Nincsenek egységes intézkedések és ezek feszültséget keltenek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!