szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sürgős egyeztetést kér az óvodák fenntartóitól a jelenlegi helyzetben. Nincsenek egységes intézkedések és ezek feszültséget keltenek.

Az óvodákban jelenleg egymástól eltérő intézkedések vannak érvényben, melyek ellentmondásosak, és feszültséget keltenek a dolgozókban és a szülőkben is – olvasható a PDSZ közleményében.

A PDSZ-hez folyamatosan érkeznek munkavállalói észrevételek, panaszok. Tapasztalataik szerint ez azt jelent, hogy sem az otthoni munka feltételeinek megteremtésében nem járnak élen bizonyos intézmények, sem ezzel szoros összefüggésben a Maradj otthon!-  elvárás kiteljesedését nem segítik, továbbá a munkavállalók érdekeit sem gondolják minden településen egyformán fontosnak.

A PDSZ véleménye a veszélyhelyzet kihirdetése óta következetesen az, hogy az óvodapedagógusi munkakörhöz tartotó feladatok jelentős része ellátható otthoni munkával. A szakszervezet közétett egy cikket, mellyel alátámasztják álláspontjukat.

Több esetben kapnak hírt arról, hogy az óvodai dolgozókat a munkáltató átirányítja más munkahelyre vagy munkakörbe. Bár az átirányítás 44 munkanapra teljességgel jogszerű módszer, jelen helyzetben olyan munkavállalók számára, akiknek a munkavégzése távmunka formájában is megoldható teljességgel elfogadhatatlan – írják nyílt levelükben. A beérkező panaszok arról tudósítanak, hogy az óvónők több önkormányzatnál, átirányítással különféle szociális jellegű munkára lettek kötelezve.

Koronavírus az oktatásban: itt vannak az első hét legfontosabb döntései

Nehéz héten vagyunk túl, sok mindenről született már döntés a koronavírus-helyzet miatt, természetesen a megválaszolatlan kérések száma sem lett kevesebb. Összeszedtük, miben döntött már az oktatási kormányzat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!