szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A középiskolába felvételizőknek a szombati írásbeli vizsgán egy magyar nyelvi és egy matematikai feladatlapot kell megoldaniuk. Milyen segédeszközöket lehet használni?

Január 18-án, szombaton 10 órától írják a központi írásbeli vizsgát a középiskolába jelentkező diákok. Egy magyar nyelvi és egy matematikai feladatlapot kell megoldaniuk 45-45 perc alatt.

A magyar nyelvi feladatlapban kilenc rövidebb, illetve egy hosszabb, szövegalkotási feladat szerepel. Ezek közül több kapcsolódik szépirodalmi, ismeretterjesztő vagy köznapi szövegekhez, amelyeket a feladatlap tartalmaz. Segédeszközt nem lehet használni: a szöveggyűjtemény mellett például helyesírási szabályzatot sem.

A matematika feladatlap is tíz kérdést tartalmaz, a megoldásukhoz vonalzót, körzőt és szögmérőt használhattok, más segédeszközt (pl. számológépet) viszont nem. A vizsgákról és a középiskolai felvételi pontszámításról itt olvashattok részletesen.

A kiválasztott középiskolákba február 19-ig kell jelentkezni: a 8. évfolyamosok jelentkezéséről itt írtunk, az egyéni jelentkezésről itt, a 6. és 8. osztályos gimnáziumba felvételizésről pedig itt olvashattok.

A középiskolai felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Így készülhettek a középiskolai felvételire - hasznos tippek vizsgázóknak

Közeleg a középiskolás felvételi napja, ami sok diák számára az első igazi vizsgahelyzetben való megmérettetés lesz. Minél többet vizsgáztok majd, annál rutinosabbak lesztek, de valahol el kell kezdeni. Most összeszedtünk pár gyakorlati tanácsot, aminek segítségével felkészültebben érkezhettek a vizsgahelyszínre.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.