szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pontosan meddig és hogyan kell középiskolába jelentkezni? Hány sulit lehet megjelölni, és mi történik, ha meggondolom magam a jelentkezés után? Mutatjuk a legfontosabb információkat.

A héten sok feladat vár a középiskolába jelentkező diákokra, hiszen szombaton lesz a központi felvételi vizsga írásbelije. Ezen felül azonban elindult a középiskolai felvételi másik része is: a középiskolai jelentkezés.

Az írásbeli vizsgára már jelentkeztetek, azonban középiskolát is választani kell, a központi írásbeli vizsgára és a középfokú iskolákba való jelentkezéshez pedig másmás időpontban, külön-külön jelentkezési lapot kell benyújtani, a két jelentkezés nem „váltja ki”, vagy „helyettesíti” egymást – hívja fel a figyelmet az Oktatási Hivatal.

Az általános iskola nyolcadikosainak a felvételi lapok kitöltését az általános iskola szervezi meg. A felvételi lapokat az általános iskola a kitöltéséhez szükséges adatok begyűjtése, ellenőrzése és rögzítése után, a KIFIR elektronikus adatlapkitöltő rendszer általános iskolák számára készült felületén állítja elő – írja a tájékoztató. Fontos, hogy az elektronikusan kitöltött tanulói adatlap módosítását csak a számítógépes programban lehet elvégezni, majd a módosítást követően ismételten ki kell nyomtatni azt. Az aláíráson kívül a kinyomtatott, tanulói adatlapra és jelentkezési lap(ok)ra más, kézzel írott szöveg nem kerülhet.

„A kézzel kitöltött felvételi lapok feldolgozására nincs lehetőség, ezért ne használják az interneten különböző honlapokon megtalálható, korábbi tanévi felvételi lap nyomtatványokat, illetve az általános iskolák 8. évfolyamos tanulói számára készült (az általános iskola és a szülők közötti egyeztetést szolgáló) általános iskolai adatbegyűjtő lapokat” – hangsúlyozza az Oktatási Hivatal.
Ha középiskola kilencedik évfolyamnál alacsonyabb évfolyamára, tehát 6, vagy 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkeztek, a felvételi lapjaitok előállításában közreműködhet az általános iskola – teszik hozzá.

Hol és meddig kell középiskolába jelentkezni?

Ahogy már írtuk, a legtöbb diák felvételi ügyeit az általános iskola intézi, így őket mindenről tájékoztatják az intézmények. Fontos, hogy a felvételin annyi jelentkezési lapot kell kitölteni, ahány középfokú iskolába be szeretnék nyújtani a jelentkezést. Ennek határideje 2020. február 19. - olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában.

Minden középfokú iskolába külön jelentkezési lapot kell benyújtani. A felvételi lejárás során tetszőleges számú iskola és tanulmányi terület megjelölhető – áll a tájékoztatóban.

Később, 2020. március 19. és 20. között a tanulóknak lehetőségük van a tanulói adatlapon szereplő sorrend megváltoztatására, illetve új tanulmányi terület felvételére is, de utóbbira csak olyan középfokú iskolában, amely az eredeti tanulói adatlapon már szerepelt.

Szombaton lesz a középiskolai felvételi - minden, amit az írásbeli előtt tudni kell

A héten nagy feladat vár a középiskolába jelentkező diákoknak: szombaton lesz a 2020-as központi felvételi írásbelije. Most összeszedtünk minden fontos infót, amit a vizsgák előtt tudni kell.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.