szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A középfokú felvételi eljárásban a felvételi lapok kitöltését főszabályként a jelentkező általános iskolája végzi. Azonban vannak kivételek és egyénileg is lehet középiskolába jelentkezni. Mutatjuk, hogyan.

Arról már korábban írtunk, hogy meddig és hogyan kell a nyolcadikasoknak középiskolába jelentkeznie, most azt gyűjtöttük össze, milyen esetekben lehet ettől elérően - egyénlileg - jelentkezni.

A felvételi lapok egyéni kitöltése az alábbi esetekben lehetséges:

  • Ha a középiskola kilencedik évfolyamánál alacsonyabb évfolyamára (tehát 6, vagy 8 évfolyamos gimnáziumba) jelentkeztek
  • Ha az általános iskolája többcélú intézmény (általános iskolai mellett középfokú iskolai alapfeladatot is ellát), és a felvételi eljárás során nem kizárólag a saját intézményébe szeretnétek jelentkezni.
  • Ha a jelentkezőnek jelenleg magyarországi általános iskolával nincs tanulói jogviszonya, azaz: jelenleg külföldi intézménnyel álltok tanulói jogviszonyban, vagy jelenleg egy magyarországi középfokú iskolával áll tanulói jogviszonyban.

Az egyéni jelentkezés során a felvételi lapokat (ami a tanulói adatlapból és jelentkezési lap(ok)ból áll) nektek, illetve a szüleiteknek a KIFIR elektronikus adatlapkitöltő program egyéni jelentkezők számára létrehozott felületén kell megcsinálnotok, majd kinyomtatva továbbítani kell a kiszemelt középfokú iskolákba, illetve az Oktatási Hivatalba - áll az Oktatási Hivatal tájékoztatójában.

Ehhez először regisztrálni kell az Oktatási Hivatal honlapján, majd a KIFIR elektronikus adatlapkitöltő program egyéni jelentkezők számára létrehozott felületén létre kell hozni a fent említett jelentkezési lapokat. Fontos, hogy minden tanulót csak egyszer kell rögzíteni a KIFIR rendszerben, és egy tanulói adatlapon kell megjelölni az összes kívánt tanulmányi területet - hívja fel a figyelmet a tájékozató.

Ha minden készen van, a felvételi lapokat alá kell írni, majd (célszerűen könyvelt postai küldeményként) legkésőbb 2020. február 19-én (éjfélig) postára adni a jelentkezési lapo(ka)t a középfokú iskolá(k)ba a jelentkezési lapon megjelölt cím(ek)re és a tanulói adatlapot a hivatal győri feldolgozó központjába – Oktatási Hivatal 9001 Győr, Pf. 694.
 
Arról, hogy pontosan milyen lépéseket kell még megtennetek, ha egyénileg jelentkeztek középiskolába, itt olvashattok el mindent.

Középiskolai felvételi 2020-as tudástár: itt vannak a legfontosabb dátumok, szabályok

Nemsokára beindul a középiskolai felvételi szezon is, hiszen múlt héten nyilvánosságra hozták a 2020-as középiskolai írásbeli felvételi jelentkezési lapját. Most összeszedtük a legfontosabb dátumokat és szabályokat.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.