szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csökkentsék a diákok és a pedagógusok munkaterhelését, állítsák vissza a pedagógusok óraszámát legfeljebb 22 tanórára - többek között ezt követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

„A PDSZ abban érdekelt, hogy a szakszervezetek sztrájkbizottságban egyeztessenek a sztrájkkövetelésekről - az ágazati követelésekről is. Ez utóbbiak arra irányulnak, hogy

- a pedagógus-illetményrendszer vetítési alapja ismét a mindenkori minimálbér legyen;
- állítsák vissza a pedagógusok kötelező óraszámát a közoktatási törvényben korábban rögzítettek szerint, de legfeljebb 22 tanórára;
- csökkenjen a diákok és a pedagógusok munkaterhelése;
- az intézmények gazdasági és szervezeti autonómiájának helyreállítása”

- írta Facebook-oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, miután a szakszervezetek átadták sztrájkköveteléseiket az innovációs minisztériumnak.

Hozzáteszik: azt is követelik, hogy az új Nemzeti alaptanterv elfogadását megelőzően induljon el egy – az iskolaszerkezetről, közoktatási stratégiáról szóló – társadalmi vita és a pedagógusok előmeneteli rendszeréről szóló szakmai vita.

Országos demonstráció lesz a középiskolai felvételi napján, de minden diák eljut majd a vizsgára

Január 19-re országos demonstrációt hirdettek szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azonban kiemelte: úgy időzítik majd a blokádokat, hogy minden diák eljusson az aznap tartott középiskolai felvételi vizsgára.

2020-ban emelkednek a tanári fizetések? Erről egyeztet az államtitkárság, amely egy érdekes ötlettel rukkolt elő

„A vetítési alap emelését a 2019-es költségvetés nem tartalmazza, de a 2020-as büdzsébe bekerülhet, erről már egyeztetünk" - ezt mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár. Gondolkodnak egy, a pályára visszatérést ösztönző ösztöndíjon is.