szerző:
Eduline

Összesen ezeregyszáz diák felzárkóztatását kezdik meg Nógrád megyében, a bátonyterenyei kistérség tizennégy településén.

A szerdán kezdődő, a hátrányok és a szegénység csökkentését, a felzárkóztatást célzó projekt 2013. november 30-ig tart az ország egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségében.  Sulyok Éva projektmenedzser a célok között sorolta fel az óvodai, iskolások hiányzások, illetve a bukások, lemorzsolódások csökkenését, és az óvodáztatás korábbi megkezdését. Utóbbi azért lényeges, mert a kistérségben jellemző, hogy a gyerekeket csak ötéves kortól küldik óvodába.

Bátonyterenyei iskola: több segítséget kapnak a diákok
©

A programban negyvenkilencen dolgoznak majd nyolc szakterületen, például szociális területen, valamint a sport, a közösségfejlesztés vagy az információs technológia területén.   Fontos a programban a szülők aktív szerepvállalása, de a szakemberek számára is kérdés még, hogy a családok mennyire lesznek nyitottak. 
   
Mátraterenye jánosaknai részén, Dorogházán és Márkházán közösségi házat működtetnek majd, tíz településen információs pontokat alakítanak ki tájékoztatási és tanácsadói szolgáltatással, számítógép-használattal. Ezek mellett Bátonyterenyén, Mátraterenyén és Mátraverebélyben négy "Biztos kezdet" gyerekházat hoznak létre, ezekben a gyerekek ötéves korig vehetnek igénybe különböző szolgáltatásokat, például fejlesztést vagy logopédiai ellátást.
   
A kétéves előkészítő munka során intézményi helyzetfelméréseket is készítettek. A következő három évben még kétszer végeznek hasonló felmérést, hogy mérjék a változásokat.

 MTI