szerző:
Edupress

Jan Brewer, Arizona kormányzója aláírta azt a törvényt, amely megtiltja az általános- és középiskoláknak az "elsődlegesen nemzetiségi csoportok számára készült", "az amerikai kormány döntését" vagy "bizonyos fajhoz és osztályhoz tartozó emberek elleni haragot" támogató tananyagok oktatását. A kormányzó nem egészen egy hónappal az új bevándorlási törvény aláírása után fogadta el a törvényt, melyet az állami oktatási főfelügyelő, Tom Horne is támogatott. A hír hallatára több kaliforniai város hivatalosan bojkottálta az arizonai cégekkel való szerződéskötést - írja a CNN.

Jan Brewer kormányzó hivatalos értesülések szerint nyilvános állásfoglalás nélkül hagyta jóvá a nemzetiségi oktatásra vonatkozó rendelkezést. A jogszabályt Tom Horne állami oktatási főfelügyelő vitte keresztül, aki két éve akarja elérni, hogy a tucsoni iskolák vegyék ki tantervükből azt az amerikai mexikóiak részére írott tananyagot, amely - véleménye szerint - arra tanítja a spanyol nyelvű diákokat, hogy ők egy elnyomott kisebbség. A kormányzó nem egészen egy hónappal az után az új bevándorlási törvény aláírása után fogadta el a törvényt, mely kimondja, hogy a bevándorlók kötelesek mindig maguknál tartani regisztrációs dokumentumaikat, illetve felhatalmazást ad a rendőröknek arra, hogy bármilyen rendelet betartása érdekében kihallgathassák a bevándorlókat.

A törvény bírálói szerint faji megkülönböztetéshez vezet a rendelkezés, míg a támogatók úgy vélik, semmilyen faji megkülönböztetést nem tartalmaz, mindössze az illegális bevándorlók által elkövetett bűnesetek visszaszorítását célozza meg. A hír hallatára több kaliforniai város, köztük San Francisco és Oakland hivatalosan visszautasította az arizonai cégekkel való szerződéskötést, Los Angeles városa pedig bejelentette az arizonai kötődésű üzletek és kormányzati szervek bojkottját, amíg az állam vissza nem vonja az új bevándorlási törvényt.
edupress/eduline