szerző:
Eduline

Nemrég adták át a „A Magyar Köztársaság jó tanulója - jó sportolója” díjakat. A 2007/2008-as tanévben az alap- és középfokú oktatási intézmények tanulói közül 135-en, a felsőoktatási intézmények hallgatói közül pedig 13-an kapták meg az elismerő címet, tanulmányi és a sportban elért kiemelkedő eredményeik alapján. Lássuk hát a nyolc legjobb tippet azok számára, akik egyszerre két helyen is teljesítenek: az iskolapadban, és a pályán.

1. Tanuló és sportoló vagy egyszerre. Edzés, osztály, testtömeg, étrend, előadóterem… úgy tűnik ebből, hogy nincs sok időd magadra, amikor felmész a Facebookra, felhívod a szüleidet, videojátékozol. Kezeld úgy a kötelezettségeidet, mintha a főállásaid lennének – mert hogy azok is. Készíts időbeosztást órákra levetítve, frissítsd minden nap. Hagyj fel az előadások közötti szundításokkal, helyette arra használd a szünetet, hogy tanulj, és végezd el a feladataidat. Ha megfelelően menedzseled az idődet, estére marad negyed órád arra, hogy levezesd a feszültséged a Halo-val.

2. Jelezd a távolléted. A hiányzásokat leghatékonyabban a kommunikációval lehet kezelni. Már a szemeszter kezdetén keresd meg a tanárodat (személyesen, e-mailen), és tájékoztasd azokról a napokról, mikor edzés vagy verseny van. Egy héttel az adott dátum előtt újra hívd fel a tanárod figyelmét, és gondoskodj arról, hogy a szükséges munkát pótold, a jegyzetet beszerzed.

3. Kerüld a lúzer szerepet. Elkerülhetetlenül el fog jönni az az idő az egyetemi karrieredben, amikor úgy mész végig a kampuszon, mintha rád lenne írva „idióta vagyok”. Úgy fogod érezni, hogy nem tartozol az osztálytársaid közé, kiközösítettnek látod magad, akihez sosem jut el a teljes információ, még csak időben sem. Egyrészt önbizalom hiányod lesz, másrészt akik irigyek vagy lenézik a sportot, tényleg utálnak. Változtass, tegyél erőfeszítéseket, ápold a kapcsolatot a társaiddal. És ne feledd, minden diák értéket képvisel intézménye számára, legyen szó zenészről, tudományos kiválóságról, vagy éppen eredményes sportolóról.

4. Ne legyél te a feketebárány. Bármit teszel, tudni fogják, hogy te voltál, hiszen könnyű beazonosítani. Ne hozz szégyent az egyesületedre, sporttársaidra, legyél mindig időben (azaz mindig előbb) ott, ahol kell, és legyél mindig felkészült, akár az osztályteremben, akár a pályán. Ha felelősségteljesnek, és megbízhatónak könyvelnek el, egy apró hiba is nagy kárt tehet a szociális tőkéden.

5. Menedzseld az értéked. Ha egyszerre élsportoló és éltanuló vagy, reflektorfénybe kerülsz, de nem csak a sportklubban. Te vagy az egyetemed arca, tetteidet kapcsolatba hozzák az iskoláddal és az egyesületeddel, legyen az rossz, vagy jó. Hozz jó döntéseket, különösen, ha drogokról vagy az alkoholról van szó. Elég egy rossz döntés, és az beárnyékolja a csapatod, a családod, és a sportkarriered.

6. Tanulj a hibáidból. Minden gólya, de különösen a sportolók, akikkel szemben egyszerre két igény is fenn ál: nyerjen versenyt, és tanuljon jól, nehezen éli meg az első szemesztert. Néhányuknál ez a tanulmányi átlagon is meglátszik, míg mások elveszettnek vagy túlterheltnek érzik magukat az új környezetben. Állj ellent a kísértésnek, és ne add fel! Gondold át alaposan, hol rontottad el: nem töltöttél elég időt a tanulással, nem kérdeztél utána alaposan, kértél a tanárodtól konzultációs lehetőséget? És legközelebb ügyelj erre!

7. Legyen B terved. Minden főiskolásnak vannak álmai. Neked az lehet, hogy hivatásszerűen versenyezz. Ez egy A tervnek nem is rossz, de valójában a sportolók 5 százalékából lesz profi az államvizsga után. Ez azt jelenti, hogy készülnöd kell egy B tervvel, hogy mi fog történni, ha a diplomaosztás után nem csak az iskolából távozol, hanem a sportegyletből is. Ez nem jelenti azt, hogy már most dobd sutba az egészet. Csupán azt, hogy a tanuló-sportoló státusban kellő figyelmet kell szentelned a tanulás részének is.

8. Tervezd meg az életed. Könnyen megfeledkezik az ember a nagy egészről az iskola és a sport mindennapjaiban elveszve, noha közben kapcsolatot kellene építenie és ápolnia. Fogattasd el magad tanáraiddal, hogy bármikor megkereshesd őket kérdéseiddel. Legyen elképzelésed, milyen önéletrajzot szeretnél írni, és ne feledd: a sportolókra úgy tekintenek, mint egy célorientált, csapatban is dolgozni tudó, kommunikatív, szervezett és fegyelmezett munkavállalókra.

+1 tanács
Ne csak az izmodat, az eszedet is eddzed: olvass. Keményen dolgozol a pályán, a teremben, ám ugyanez vonatkozik a tanulmányaidra is. Állj készen a versenyre. Olvass, olvass és olvass. Pláne a nyári szünetben. Hiszen olyan ez mint a futás: kondiban tartja az eszed.