szerző:
Eduline

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya azt várja a magyartól, hogy ne alkalmazza a CEU bezáratására hozott törvényt. Erről Mark C. Toner, az USA külügyminisztériumának szóvivője beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

©

A 444.hu tudósítása szerint egy újságíró azt kérdezte a szóvivőtől, hogy hozzá tud-e tenni valamit ahhoz, amit Hoyt Yee államtitkár-helyettes a CEU ügyében már Budapesten elmondott. „Korábban már magam is kiadtam egy nyilatkozatot ebben az ügyben, és tisztában vagyok Yee megállapításaival is. Nagyon aggasztónak találjuk ezt a törvényt, amit a múlt héten fogadott el a magyar parlament, és ezen a héten az elnök is aláírt" - mondta.

Hozzátette: a törvény veszélyezteti a CEU további működését, holott ez egy kiemelkedő tudományos intézet. Fontos tudományos és kulturális kapocs Magyarország és az Egyesült Államok között. "Őszintén szólva a szabad kutatás és gondolkodás ügye van itt a középpontban. A törvény szerintünk több más amerikai egyetem oktatási programját is veszélyezteti Magyarországon, úgyhogy ez az ügy a CEU-n is túlmutat" - mondta.

"Úgyhogy sürgetjük Magyarország kormányát, hogy függesszék fel a törvény végrehajtását. A törvény felülvizsgálatát és megvitatását várjuk, amihez párbeszédre lesz szükség magával az egyetemmel, és a többi érintett intézménnyel is” - jelentette ki.

A 444.hu szerint ez többek között azt jelenti, hogy az USA ragaszkodik ahhoz, hogy a CEU Budapesten maradhasson, és ragaszkodik ahhoz is, hogy erről a kormány ne velük, hanem a CEU-val egyezkedjenek a továbbiakban. A tárgyalásokról szóló kitétel azért nagyon fontos, mert az új magyar törvény előírja, hogy kormányszintű megállapodást kell kötni a nem európai egyetemek magyarországi működési engedélyéhez, akkor is, ha szövetségi állam a másik fél, mint például az USA.

Brüsszelben magyarázkodott a lex CEU miatt Palkovics. Sikerrel?

Közeledtek az álláspontok az Európai Bizottsággal a felsőoktatási törvény előző heti módosításáról - tájékoztatta az MTI-t kedden Brüsszelben Palkovics László oktatási államtitkár, aki Frans Timmermansszal, a bizottság első alelnökével tárgyalt. Az államtitkár szerint az Európai Bizottság alelnöke megértette a magyar kormány érvelését.