szerző:
Eduline

A Tokiói Orvosi Egyetemen a felvételi eljárás során az összpontszám tíz, vagy akár húsz százalékát is levonták a női jelentkezőktől.

©

Az összpontszám tíz, vagy akár húsz százalékát is levonták a női jelentkezőktől a Tokiói Orvosi Egyetemen a felvételi eljárás során – derült ki az intézmény belső vizsgálatából. A felvételi bizottság minden női jelentkező esetében így járt el, a cél az volt, hogy a női hallgatók aránya lehetőleg 30 százalék alatti maradjon - írja a hvg.hu.

Egyes források szerint az egyetem vezetősége azért nyúlt ilyen eszközhöz, hogy megelőzze az orvoshiányt az egyetemi kórházakban - írja a hvg.hu, hozzátéve: az általános vélekedés szerint ugyanis az orvosnők házasságkötés vagy szülés után felmondanak, vagy hosszabb szabadságra mennek, ami előbb-utóbb szakemberhiányhoz vezet. Miután 2010-ben a női hallgatók száma meredeken – 30-ról 38 százalékra – emelkedett, 2011-től komolyabban kezdtek szelektálni a nemek között a felvételizők esetében.

Az eset heves indulatokat váltott ki szinte az összes közösségi oldalon. Abe Sindzó miniszterelnök korábban azt ígérte, kiemelt figyelmet fordít a nők helyzetére a társadalomban, ugyanakkor a születési arány folyamatos csökkenése miatt még mindig nehéz helyzetben vannak a munkavállalás terén - derül ki a cikkből.

A professzor épphogy átvette a díját, el is lopták tőle

Átadták a matematika Nobel-díjaként is emlegetett Fields-érmet. Négy remek kutató professzor, tanár gazdagodott a díjjal. Egyikőjüktől azonban nem sokkal azután, hogy átvette, el is lopták. Caucher Birkar, Alessio Figalli, Peter Scholze és Akshay Venkatesh matematikusoknak ítélte oda a Nemzetközi Matematikai Unió a Fields-érmet, amelyet gyakran a matematika Nobel-díjának is neveznek - írja a 444.hu, hozzátéve: a Rió de Janeiróban zajló nemzetközi kongresszuson szerdán adták át az érmet, amellyel 15 ezer kanadai dollár is járt.