szerző:
Eduline

Az alapprobléma alapvetően etikai, de minden olyan eset, ami túlmegy a normális oktató-növendék viszony keretein, büntetőjogi kategóriába tartozik és akként is kell kezelni - mondta az Emmi oktatási államtitkára.

©

Felül kell vizsgálni a Színművészeti Egyetem etikai kódexét, ha a Sárosdi Lilla által jelzett, illetve az intézményben állítólag történt további zaklatásos esetek a hallgatók és az oktatók függelmi helyzetéből adódhattak – mondta a hvg.hu-nak Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára.

Az államtitkár szerint az alapprobléma alapvetően etikai, az intézmények etikai kódexében rendezendő, de minden olyan eset, amely túlmegy a normális oktató-növendék viszony keretein – még ha a szakma sajátságaiból adódóan a színészetben ez valamelyest tágabban értelmezhető is - az büntetőjogi kategóriába tartozik és akként is kell kezelni. A hazai zaklatási lavinát elindító, Marton László érintettségét felvető konkrét esetet az államtitkár nem akarta minősíteni, csak annyit mondott, hogy „megdöbbent”.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem korábbi és jelenlegi diákjai csütörtök este petícióban fordultak az intézmény rektorához és kancellárjához, kérve, hogy az intézmény vezetése bűnössége vagy ártatlansága beigazolódásáig függessze fel Marton Lászlót minden tisztsége és feladata alól és állítson fel független vizsgálóbizottságot annak érdekében, hogy felderítse az iskola (fizikai és szellemi) falain belül történt esetleges hasonló ügyeket.

Felfüggeszti oktatói tevékenységét Marton László

Fenntartja, hogy nem igaz a szexuális zaklatás vádja, de a vizsgálat végéig felfüggeszti oktatói tevékenységét a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Marton László - írja a hvg.hu. Kijelentem, hogy a személyemmel kapcsolatos állítások valótlanok. Annak érdekében, hogy az általam annyira szeretett növendékek körében semmiféle zavar ne támadjon, a vizsgálatig, amelynek állok elébe, felfüggesztem oktatói tevékenységemet - idézi a hvg.hu Marton László levelét.