szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Számos ösztöndíj-lehetőség segíti a felsőoktatási hallgatókat abban, hogy minél inkább a tanulmányaikra tudjanak koncentrálni, és "a lehető legkisebb mértékben" terheljék őket anyagi gondok - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Schanda Tamás hozzátette: a kormány ezért is fektet nagy hangsúlyt az ösztöndíjrendszerre; az állam által felkínált lehetőségek alapját a magyar gazdaság sikerei jelentik. Álláspontja szerint talán még soha nem volt ilyen jó esélye egy magyar fiatalnak elhelyezkedni, mint napjainkban, azonban ahhoz hogy az egyes emberek és az egész ország versenyképes legyen, elengedhetetlen a megfelelő képzettség megszerzése.

"A kormány célja az, hogy az oktatási rendszer minden szintjén, legyen szó akár a szakképzésről, akár a főiskolákról, egyetemekről, az intézmények (...) gyakorlatias, piacképes, versenyképes tudást adjanak a fiatalok kezébe" - fogalmazott Schanda Tamás.

A részletekről elmondta: a felsőoktatásba belépő, szociális hátránnyal rendelkező hallgatók tanulmányaik megkezdésének anyagi segítésére szolgáló alaptámogatás összege 2019-ben alapképzés esetén 64 260, mesterképzésnél pedig 96 390 forint; 2020 februárjától ez a támogatás 83 300, illetve 124 950 forintra emelkedik.

Úgy folytatta: igényelhető továbbá a rendszeres szociális ösztöndíj is, amely a hallgatók szociális helyzete alapján, egy képzési időszakra biztosított, havonta folyósított juttatás. Egyúttal beszámolt az államtitkár a hirtelen anyagi nehézségek elé kerülő fiatalok által igényelhető rendkívüli szociális ösztöndíj lehetőségéről is.

A szintén rászorultsági alapon igényelhető, "jól bevált" Bursa Hungarica-ösztöndíj odaítélésében jelentős szerep hárul a településre, ahol az igénylő él. Ez a támogatás tavaly mintegy 20 ezer fiatlanak segített. A támogatásra november 5-ig lehet pályázni: itt találjátok a részleteket.

A hátrányos helyzetű, különösen a roma fiatalokat támogató Út a diplomához program keretéből 2018-ban több mint 900 fiatal kapott támogatást összesen csaknem 262 millió forint értékben - közölte Schanda Tamás.

Arra is rámutatott, hogy a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók, függetlenül a családjuk anyagi helyzetétől, pénzügyi támogatást érdemelnek. Elsőként a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjat említve elmondta, hogy ez a lehetőség azoknak szól, "akik a legnagyobb hatással lesznek a jövő nemzedékére": idén 585 fiatal jelentkezett a programba, ebből 257-en tanárok, 328-an pedig gyógypedagógusok.

Így folytatta: a Michalicza-ösztöndíj a magasan képzett, hivatástudattal és megfelelő gyakorlati tapasztalattal rendelkező egyetemi végzettségű és specializált szakképzettségű ápolók utánpótlását segíti. Az egészségügyi alapképzések ösztöndíja összesen 480 millió forintnyi támogatást jelent mintegy 750 felsőfokú, ápolói, védőnői, illetve mentőtiszti alapképzésben részt vevő hallgatónak: fejenként és félévenként 320 ezer forintot.

A nemzetközi hallgatói mobilitást elősegítő Campus Mundi program mintegy 9000 hazai diáknak nyújt lehetőséget. A támogatás összege célország-kategóriánként változó, havi 200 ezer forinttól 350 ezer forintig terjed.

Az államtitkár tájékoztatása szerint az Új Nemzeti Kiválóság Program kerete ebben a tanévben mintegy 4 milliárd forint, az egyes hallgatóknak, illetve doktori hallgatóknak, fiatal oktatóknak juttatható összeg 50 ezer forinttól 300 ezer forintig terjed. A nemzeti felsőoktatási ösztöndíj keretéből az idei tanévben több mint ezer hallgató kap támogatást, összesen 402 millió forint értékben - közölte Schanda Tamás, aki arra biztatta a hallgatókat, hogy "szakmai, tudományos sikereik megalapozása érdekében" pályázzanak ezekre a forrásokra. 

Külföldi tanulási lehetőség: minden, amit az Erasmus+ programról tudni kell

Szívesen tanulnátok külföldön vagy szereznétek szakmai tapasztalatot egy másik országban? Fejlesztenétek a nyelvtudásotokat anyanyelvi környezetben? Az Erasmus+ program keretében akár egy évet is eltölthettek külföldi főiskolán vagy egyetemen. Mutatjuk a részleteket.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.