szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szívesen tanulnátok külföldön vagy szereznétek szakmai tapasztalatot egy másik országban? Fejlesztenétek a nyelvtudásotokat anyanyelvi környezetben? Az Erasmus+ program keretében akár egy évet is eltölthettek külföldi főiskolán vagy egyetemen. Mutatjuk a részleteket.

Mi az az Erasmus+?

Az Erasmus+ ösztöndíjjal lehetőségetek van 3-12 hónapot egy külföldi felsőoktatási intézményben tanulni, vagy egy Erasmus+ programországban található vállalkozásnál, szervezetnél 2-12 hónap szakmai gyakorlatot teljesíteni. De akár kombinálhatjátok is a kettőt.

A külföldi szakmai gyakorlat teljesítésére frissen diplomát szerzett hallgatóként is van lehetőségetek, a végzést követő egy évben – feltéve, hogy még végzés előtt, aktív hallgatóként benyújtottátok a pályázatot.

Milyen kritériumoknak kell megfelelnetek?

Akkor tudtok pályázni az ösztöndíjra, ha Erasmus+ programban részt vevő felsőoktatási intézmény magyarországi képzési helyén tanultok, valamint: 

  • ha tanulmányi mobilitásra szeretnétek kiutazni és alapképzésen tanultok, legalább két lezárt félévvel rendelkeztek.
  • ha szakmai gyakorlatot szeretnétek teljesíteni – erre már a tanulmányaitok első évében is van lehetőségetek.
  • ha a pályázott tevékenység megvalósításakor aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeztek – olvasható a Tempus Közalapítvány oldalán.

Ezeken kívül a felsőoktatási intézmények további feltételeket jelölhetnek ki, ezért bővebb információkért érdemes felkeresnetek az intézményi koordinátorotokat.

Mikor és hol tudjátok leadni a pályázatot?

A pályázatokat a felsőoktatási intézményetekben kell leadnotok. A leadási határidő intézményenként, sőt akár karonként is eltérő lehet, ezért a rátok vonatkozó információkról szintén az intézményi koordinátortól tájékozódhattok.

Mely külföldi egyetemekre pályázhattok?

Ha tanulás céljából utaznátok külföldre, akkor a főiskolátok, egyetemetek kapcsolatrendszere határozza meg, mely külföldi felsőoktatási intézményekre jelentkezhettek. Erről bővebben itt tájékozódhattok.

Szakmai gyakorlat esetén nincs ilyen megkötés, bármely Erasmus+ programországbeli céghez, szervezethez pályázhattok gyakornoknak, ha az adott tevékenység illeszkedik a tanulmányaitokhoz.

Mennyi támogatást kaphattok?

A pályázatban elnyerhető ösztöndíj részképzés esetén – célországtól függően – 420, 470 vagy 520 euró havonta, szakmai gyakorlat esetén pedig havi 520, 570 vagy 620 euró. A szociálisan rászoruló hallgatók kiegészítő támogatást is igényelhetnek, ami tanulmányi mobilitásnál havi 200 euró, szakmai gyakorlatnál havi 100 euró kiegészítést jelent. Ha Erasmus+ partnerországba mentek tanulmányi mobilitás céljából, akkor havonta 700 euró ösztöndíjat kaphattok, ami mellé még utazási támogatás is jár.

Miből finanszírozhatjátok a kinti megélhetést?

Külföldi résztanulmányokra is igényelhettek diákhitel1-et, aminek a felső összeghatára havi 70 ezer forint, de ha Európai Gazdasági Térségen belül tanultok, akkor maximum 10 hónapra emelt összegű diákhitelt is igényelhettek, ami havi 140 ezer forintot jelent. Erről a diákhitelről itt olvashattok bővebben.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.