szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre több a magyarországi hallgató az erdélyi felsőoktatási intézményekben, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem a legnépszerűbb.

Slágerszak Kolozsváron az antropológia alapképzés, itt egy-egy évfolyam kétharmadát magyarországiak adják. Számottevő számban vannak jelen magyarországiak a pszichológia és a magyar-francia alapképzéseken, a mesterképzések közül a pszichológia nagyon népszerű. Sokan döntenek a marosvásárhelyi színművészeti, illetve az orvosi mellett is – írja az Átlátszó Erdély, amely szerint az erdélyi képzések vonzerejét többek között az adja, hogy a hallgatók magyarul tanulhatnak, és számottevően olcsóbban juthatnak a magyarországihoz hasonló színvonalú képzéshez.

A Babeș-Bolyai Tudományegyetemen 2015 és 2017 között a hallgatók 11 százaléka magyar állampolgár volt.

A magyarországi diákok a legnagyobb arányban a pszichológiai képzéseket választják, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Komplex szervezetekben alkalmazott pszichológia nevű mesterképzésén 73 százalékos átlagarányban tanulnak magyar állampolgárok (a szakot eddig csak két tanévben, 2015 és 2018 között indították).

Külföldön továbbtanulni magyar nyelven is lehet: infók és szabályok

Magyar nyelvű képzésen akár külföldön is tanulhatnak a magyar diákok. A frissen megjelent tájékoztatóból összegyűjtöttük, hogy milyen lehetőségei vannak a diákoknak a szomszédos országok egyetemi, főiskolai képzésein.