szerző:
Szabó Fruzsina
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lassan, de folyamatosan emelkedik a külföldi hallgatók száma a magyar egyetemeken és főiskolákon, a 2017/2018-as tanévben már több mint harmincezren választottak magyar felsőoktatási intézményt. A legtöbben Németországból, Kínából, Iránból, Szerbiából, Szlovákiából és Romániából érkeznek, de szváziföldi, csádi és botswanai hallgatója is volt az egyetemeknek.

Egy év alatt négyezerrel emelkedett a magyar felsőoktatási intézmények külföldi hallgatóinak száma: míg a 2016/2017-es tanévben 26 519, addig az előző tanévben már 30 276 külföldi tanult az egyetemeken és főiskolákon.

A legtöbb – 14 400 – külföldi hallgató BA- vagy BSc-szakon tanult a 2017/2018-as tanév őszi szemeszterében, ám az osztatlan képzések is nagyon népszerűek: több mint tízezren választottak ilyen szakot, a többség alighanem általános orvosi, állatorvosi vagy fogorvosi képzésen tanul. 4087-en mesterszakra, 1400-an pedig doktori képzésre iratkoztak be – derül ki az Oktatási Hivatal adataiból.

Németország és Kína: több ezer hallgató érkezik

A legtöbb hallgató Németországból érkezik, 3215-en tanultak az őszi félévben valamelyik magyarországi egyetemen és főiskolán, 2420-an osztatlan szakot választottak. A második helyen a kínai hallgatók állnak, az ázsiai országból 2067-en döntöttek valamelyik magyar felsőoktatási intézmény mellett, míg Iránból 1871-en érkeztek.

©

A szomszédos országok csak ezután következnek a listán: 1636 szerbiai, 1372 szlovákiai, 1329 romániai diák tanul magyar egyetemen, alighanem a határon túli magyar hallgatók miatt ilyen magas a számuk. Igaz, a Törökországból, Norvégiából és Nigériából érkező hallgatók száma is meghaladja az ezret.

Alig tanul osztrák hallgató a magyar egyetemeken

Míg a külföldi továbbtanulást tervező magyar diákok körében a legnépszerűbb célország Ausztria – egy év alatt majdnem húsz százalékkal emelkedett az Ausztriában tanuló magyarok száma, az Engame Akadémia becslése szerint 2017-ben 2600-an tanulhattak osztrák felsőoktatási intézményben -, Ausztriából alig érkeznek hallgatók a magyar egyetemekre. Az előző tanév őszi szemeszterében mindössze 147-en tanultak nálunk – kevesebben, mint ahányan Egyiptomból, Tunéziából vagy éppen Algériából érkeztek.

Egyre több magyar felvételiző választ osztrák egyetemet: nem ingáznak, költöznek

Egyre több magyar hallgató választ ausztriai egyetemet, egy év alatt húsz százalékkal emelkedett a kint tanulók száma. Nem véletlenül: Ausztria közel van, az állami egyetemeken nincs tandíj, a kinti magyar egyetemistáknak pedig évek óta saját egyesületük van, magyar gólyaavatót és diáknapokat is tartanak.

Az Egyesült Államokból valamivel többen – 606-an -, míg Nagy-Britanniából 419-en döntöttek a magyar felsőoktatás mellett, az amerikai hallgatók zöme az alapszakok, míg a britek inkább az osztatlan szakok közül válogattak. Oroszországból 376-en, Olaszországból és Franciaországból pedig 640-650-en érkeztek.

Egészen egzotikus országokból származó hallgatók is tanultak tavaly a magyar egyetemeken, egy-egy hallgató érkezett a tavalyi őszi szemeszterre például a Fidzsi-szigetekről, Szváziföldről, a Maldív-szigetekről, Haitiból, sőt a Dominikai Köztársaságból, Botswanából, Csádból és Nigerből is.

Egyre több külföldi hallgató tanul a magyar egyetemeken - nem mindenkinek jó hír?

Egyre több külföldi tanul Magyarországon a Stipendium Hungaricum programmal - rájuk jóval többet költ az állam, mint a magyar hallgatókra.