szerző:
Eduline

A Budapesti Corvinus Egyetem hosszú távú fennmaradását és sikerességét reméli Mészáros Tamás rektor, aki erről csütörtökön az intézmény tanévnyitóján beszélt a Művészetek Palotájában.

Az egyetem vezetője beszédében hangsúlyozta: értik a felsőoktatás átalakításának igényét, ezért készek tárgyalni a képzési szintek és finanszírozási formák arányainak megváltoztatásáról, vagy a jobb munkamegosztásról és egyéb takarékossági intézkedésekről, de az intézmény jövőjét kizárólag a mai keretek között tudják elképzelni, hiszen - mint fogalmazott - eddigi sikereiket is így érték el.

Hallgatói tüntetés a Corvinus előtt. Azt remélik, megmarad az egyetem
©

Mészáros Tamás megnyugtatónak nevezte, hogy a felsőoktatási törvénykoncepció általa ismert utolsó változatában található felsorolás az egyetemek között említi a Corvinust is. Emlékeztetett: korábban személyes ígéretet kapott Hoffmann Rózsa államtitkártól, hogy amennyiben ebben változás történik, akkor arról feltétlenül tájékoztatást kapnak.

A rektor év végén lejáró megbízatására kitérve azt mondta, megbízatása eddigi évei a fejlődésről szóltak, így utódja egy népszerű, korszerű és stabil gazdálkodású intézmény vezetését veheti át.
   
Mészáros Tamás az évnyitó előtt tartott sajtótájékoztatón a következő rektor egyik legnagyobb feladatának a tudomány- és kutatóegyetemi minősítés elnyerését nevezte. Mint mondta, előbbihez a felsőoktatási koncepció jelenlegi formája szerint legalább nyolc karra és 15 ezer hallgatóra lenne szükség, amit a Curvinus nem tud teljesíteni, hiszen a jövő évtől összesen hat karral és mintegy 14 ezer diákkal rendelkezik majd. Hozzátette: a kutatóegyetemi besorolás elérését egy 2010-ben indult és jövőre záruló kutatási, fejlesztési és innovációs projekt segítheti, amely az Európai Unió támogatásával 2,5 milliárd forint felhasználását teszi lehetővé az Új Széchenyi Terv keretében.
   
A Budapesti Corvinus Egyetemen összesesen 5.140-en kezdhetik meg tanulmányaikat az idén, közülük 3.420 hallgató az alapképzésre, míg 1.720-an a mesterképzésre iratkozhatnak be. Az intézmény külön angol és magyar nyelvű tanévnyitóin mintegy 1.500 hallgató vett részt. Mészáros Tamás a tájékoztatón ugyanakkor elégedetlenségének adott hangot, amiért a kormányt kizárólag Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára képviselte.

MTI