szerző:
Eduline

Rendszeresen prostituáltakat rendelt és orgiákat rendezett az egyik legjobb hírű amerikai egyetem futballcsapata – a botrány egyre nagyobb, az intézmény vizsgálatot indított az ügyben.

„Miután beindult a dolog, egyre fékezhetetlenebbé vált. Csak azt csináltam, amit jónak láttam, nem számoltam a következményekkel” – nyilatkozta a Yahoo Sportsnak Nevin Shapiro, aki húszéves börtönbüntetését tölti csalás miatt. A pilótajáték miatt elítélt vállalkozó a Miami Hurricanes egyik tehetős befektetője volt, ám jóval túllépte hatáskörét, amikor prostituáltakat bérelt, hogy hotelszobákban vagy a saját jachtján szórakoztassák a játékosokat, írja a Daily Mail.

Saját bevallása szerint egy alkalommal 500 dollárt fizetett egy sztriptíztáncosnőnek, hogy vetesse el a gyermekét, amelyet az egyik játékostól várt, az érintettnek pedig nem mondott semmit az ügyről, indoklása szerint „az a hülye még képes lett volna megtartani a gyereket”. A férfi most bosszúból tálalt ki, ugyanis mióta börtönben ül, sok játékos hátat fordított neki. A Miami University amerikaifutball-csapatának nagyon jó híre volt – 1983 óta ötször nyertek a nemzeti bajnokságban -, ami szintén zavarta a férfit. Az év elején a Yale is kénytelen volt magyarázkodni egy hallgatói buli miatt - összefoglalónkat itt olvashatod el.Shapiro összesen 72 személyt nevezett meg – köztük játékosokat, edzőket, szakembereket –, akik állítása szerint mind részt vettek az általa szervezett összejöveteleken, vagy ajándékokat, pénzt, elektronikai termékeket, illetve ékszereket fogadtak el tőle.  A számlái is alátámasztják állításait, az egyik dokumentum szerint 2002 októberében több mint 1500 dollárt fizetett a South Beachi Mercury Hotelben, miután több szobát is kibérelt játékosainak és barátaiknak. Kapcsolatban állt éjszakai klubokkal és escortügynökségekkel is, de ügyleteit többnyire álnéven, Teddy Dupayként intézte.

Az egyetemi sportcsapatokat összefogó szövetség (NCAA) nyomozást indított az ügyben, amelyben a futballjátékosokon kívül a kosárlabdacsapat tagjait és vezetőit is azzal gyanúsítják, hogy elfogadtak pénzt, illetve más – illegálisnak minősülő – juttatásokat. „Együttműködünk az NCAA-val, vizsgálatot indítottunk az ügyben” – áll a Miami University közleményében.

Ha bebizonyosodik, hogy Shapiro igazat mondott, ez lesz az eddigi legkomolyabb egyetemi botrány. Néhány éve egy másik sportoló keveredett hasonló botrányba, Reggie Bushnak vissza kellett adnia egyik trófeáját, miután kiderült, hogy családja ajándékokat fogadott el az egyetemtől.


eduline